> Kristiansund bibliotek > Om biblioteket > Aktuelt > E-bøker, hvem leser hva og hvor mye?

E-bøker, hvem leser hva og hvor mye?

Se hvem den typiske e-bokleseren er!

I juni 2014 ble det endelig mulig for bibliotekbrukere i Møre og Romsdal å låne e-bøker på biblioteket. Bøkene kan leses på nettbrett eller smarttelefon i appen eBokBib. Mange ville prøve dette, som vi ser var det en kraftig økning i utlånet av e-bøker de første par månedene. Da nyhetens interesse dabbet av sank utlånet litt, for så å øke igjen på senhøsten. Det har vært 1220 utlån av e-bøker til lånere som hører til Kristiansund bibliotek, dette utgjør ca. 4 % av utlånet av bøker totalt i denne perioden.

Fylkesstatistikk

Foreløpig er det få ungdommer som har benyttet seg av bibliotekets e-boktilbud, og tre av fire lånere er kvinner. Så den typiske låneren er en kvinne i 50-årsalderen. Etter hvert som utvalget av e-bøker blir større, vil det også bli flere barne- og ungdomsbøker å velge i, det kan kanskje jevne ut de foreløpig store aldersforskjellene her. Nå er det sikkert også en del foreldre som har lånt bøker til sine barn, slik at barnebokutlånet er nok litt større enn det kan se ut til på diagrammet.

Aldersgrupper

Utlånstoppen viser at de titlene som er populære på papir, ikke er mindre populære i e-bokformatet. Det blir heldigvis stadig flere e-bøker å velge i, utvalget er etter hvert såpass stort at det også er en del smalere, mindre kjente titler å finne i eBokBib-appen. Her er de ti mest lånte e-bøkene i Møre og Romsdal i 2014:

Nesbø, Jo Sønnen 125
Fossum, Karin Helvetesilden 118