Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

Hugh Howey:

Silo

Silo

”Den hvite drakten flasset av som tørr sand, og han klarte ikke lenger å holde hodet oppe. Han la armen om det som var igjen av hans kone, og idet han trakk sitt siste smertefulle åndedrag, tenkte han på hvordan døden hans måtte se ut for de som kunne se, en mann som vred seg i dødskramper i en svart revne i en livløs, brun ås med en ødelagt, taus og fraflyttet by ruvende over seg.

 Hva ville de se, de som hadde valgt å se?”

På jorden, langt frem i tid, lever det bare noen få mennesker igjen. De bor i en gigantisk silo under jorden, og kan aldri gå ut. Hvordan verden en gang ble til en giftig, stinkende plass er det ingen som vet. Å undre seg over det skal man ikke gjøre, å snakke om det er forbudt, og gjør du det blir du sendt ut for å vaske og kommer til å dø en grusom død.

Siloen er på over 130 etasjer, og nederst jobber Juliette på Mekanisk. Hun har nesten aldri vært helt oppe for å se på utsikten, og har heller ikke noe ønske om det. Men livet hennes forandrer seg drastisk den dagen hun må flytte til toppen. Juliette må ta over som Sheriff fordi den gamle Sheriffen måtte ut å vaske. Og det verste av alt, han ville det frivillig. Juliette kan ikke forstå hva i all verden som drev ham til noe sånt, men etter hvert finner hun ut at ikke alt er som det ser ut til. Er egentlig verden utenfor giftig? De ser trossalt bare utsikten gjennom noen kameraer, og kan derfor ikke vite om det er sant. Og er de som bor i siloen de eneste som fortsatt er igjen på jorden? Til slutt oppdager Juliette hvorfor den gamle Sheriffen syntes at livet var umulig å leve i siloen, og det setter henne i stor fare.

Silo er en veldig omfattende bok, og du må lese ganske langt før du forstår hva som egentlig skjer. Og når du først har forstått det, vil du bli drevet fra side til side med spenning så høy at du ikke klarer å stoppe. Etter hvert får du også vite historien gjennom flere personer, noe som gjør at historien er veldig detaljert beskrevet, og det maler et perfekt bilde av hva som skjer. Jeg kunne ønske det kom en oppfølger.

Juliette kjente at Hank tok armen hennes. ”Du er arrestert for grove forbrytelser mot siloen.” Han fremsa setningene som om det var et trist dikt. Stålet låste seg om håndleddet hennes. ”Du vil bli dømt og straffet i henhold til Pakten.”

Del på facebook
Erik Martenson:

Skyggespinneren

Skyggespinneren

Skyggespinneren er første bok i serien "Den siste navigatør" og er en spennede science fiction med et hint av grøss. Boka handler i utgangspunktet om to personer; Vi treffer Lieta, som er en ung jente som bor på en forlatt romstasjon der noen få overlevende har greid å skape et lite men såvidt levedyktig samfunn. De blir terrorisert av en gruppe onde vesener kalt moloker. Den andre personen er Mark Hauser, en erfaren og høyt rangert oberst, som er underveis på en lang romreise i stjerneskipet Talos for å hjelpe til å kolonisere en fjern planet. Romskipet blir styrt av en metaintelligens, kalt Talos, som er en kunstig intelligens med egen vilje.

Mark Hauser blir vekket opp av kryosøvnen da romskipet han reiser på tar en ny og uventet kursendring mot et nødsignal. Dette nødsignalet kommer fra Lietas romkoloni. Hvorfor avviker det enorme koloniseringsskipet fra kursen for å hjelpe noe som er for dem, en ukjent kilde? Talos er den eneste som har informasjon om dette, men vil ikke kommunisere dette med besetningen. Da de når fram til Lietas romkoloni, greier de å befri noen få, men samtidig får de ombord i skipet sitt "Skyggespinneren". Dette er et ondt vesen med store krefter som kan legge solsystemer øde, og våre helter må bekjempe det.

Boken tar vår egen historie og fletter dette inn i forhistorien til det som var en stor episk kamp mellom det gode og det onde i universet. Menneskene er bare en av mange livsformer i et enormt univers, og de gode, en gruppe kalt Navigatørene ofret seg i kampen mot de onde Skyggespinnerne. Men kampen er ikke over, og vi får i denne boken en forsmak på et spennende eventyr i en "galakse langt langt borte"..

Del på facebook
Moira Young:

Blodrød vei

Blodrød vei

”Verden er blitt rød. Mørkerød som midt inni et bål. Alt. Bakken, himmern, skuret, meg, Lugh – alt er rødt. Lufta er fylt av finkornet, rødt støv som kleber seg til hver minste ting. En rød, rød verden. Jeg har aldri sett noe sånt i mitt liv. Jeg og Lugh stirrer på hverandre. Det ser ut som verdens unnergang, sier jeg. Stemmen min lyder dempet, som om jeg snakker unner et teppe. Så kommer rytterne ut av den røde tåka.”

Saba og familien hennes bor ved Silverlake, som er en stor, uttørket innsjø. De bor langt unna andre personer, og har alltid vært nødt til å stole og hjelpe hverandre. Men en dag kommer det en enorm, rød sandstorm som dekker hele Silverlake. Saba og tvillingbroren Lugh rekker ikke å komme seg inn i stormkjelleren, og må søke ly ute. Da sandstormen er over kommer det fire ryttere, med lange sorte kapper og skjulte ansikter, ut av den røde tåka. De skyter faren til Saba og kidnapper Lugh. Saba roper etter Lugh at hun sverger hun skal finne ham, koste hva det koste vil, og slik starter Sabas ville, farlige og spennende eventyr.

”Jeg ligger på noe hardt. Tre. Jeg er stiv i nakken. Hjertet hamrer. Jeg har vondt i hele kroppen. Skuldrene mine verker. Og håndleddene. Jeg prøver å bevege armene, men ... det går ikke. Jeg gjør et rykk. Metall skjærer seg inn i håndleddene.”

Blodrød vei er en spenningsroman plassert i fremtiden, der jorden har blitt til en skummel, utenkelig plass hvor de fleste lever av det de finner på gamle søppeldynger. Saba havner i skremmende situasjoner, der hun må velge om hun skal tenke bare på sitt eget beste, eller også hjelpe andre i vanskelige situasjoner. Boken handler om mot, kjærlighet og det å overvinne frykt, og den er spennende fra første til siste side.

Dette er første bok i Dustlands-trilogien.

Del på facebook
I morgen er alt mørkt

Brage er ein vanleg norsk ungdom som lever trygt og godt i lag med familie og vener. Heilt til den dagen då forferdelege nyheiter frå Japan kjem. Ein parasitt som smittar folk og gjer dei heilt gale eller «forrykte» er oppdaga. Tilsynelatande blinde av raseri går dei laus på alt og alle som kjem i deira veg. Ingen veit korleis parasitten smittar og om han vil kome hit til oss. Etter kvart kjem smitten også til dei vestlege landa og «forrykte» personar dukkar opp overalt - også i landet vårt.

Brage må kjempe for livet mot dei «forrykte». Han må ta val og gjere ting han aldri vil gløyme. Samfunnet går i oppløysing og alt vert rasert. TV og internett fungerer ikkje lenger og folk flyktar. Vil livet nokon gong bli slik det var før? Og vil Brage nokon gong ha sjanse hos Frida som han er så forelska i?

Dette er ei dyster og skremmande bok fylt med action som kan få ein kvar til å grøsse – også ein vaksen lesar. Boka er spennande å lese frå byrjing til slutt og er svært vanskeleg å legge frå seg.

Etter å ha lese boka tenker eg på kor viktig det er å sette pris på det vi har og som vi reknar som så sjølvsagt. Og som Per Fugelli seier, vi må ta vare på flokken.

Eg ser alt fram til å lese neste bok «Marlens historie» som er planlagt utgjeve i løpet av 2015.

Boka passar for ungdom frå 13 år og oppover.

Del på facebook
Sofia Nordin:

Ett sekund om gangen

Ett sekund om gangen

 

Foreldra og veslebroren til Hedvig 13 år, dør av ein mystisk febersjukdom og Hedvig spring frå heimen i full fart. Ute er det heilt stilt, ingen bilar, ingen menneske, mest ingen lyd. Kva er det som skjer. Er alle dø? Er Hedvig den einaste overlevande?

Ei skummel bok om å vere åleine, om einsemd og lengsel og livet etter katastrofen. Du kan kjenne gåsehuda på kroppen og den ekle følelsen dei fleste har ein eller annan gong, redsla for å miste alle du er glad i og det å vere åleine….

Denne boka er nominert til Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur, og med rette. Den er gripande godt skreve og er så spennande og skremande, at ein berre må lese vidare, sjølv kor ekkelt det er. Heldigvis er det ein triologi, så ein seinare får høve til å følgje Hedvig og finne ut korleis ho overlever og korleis livet kan vere etter ei katastrofe.

Anbefalt til dei som går i storskulen, eller ungdomsskulen, som tåler å bli skremde og som liker spennande bøker.

Del på facebook
Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   

Fredag 9-15.30

STENGT FREDAG 11. JUNI

 

Kontakt

Tlf.: 414 73 943
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av