Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne

Fredrik Høyer:

Månehund og fatter'n

Omslag ånehund og fatter'n av Fredrik Høyer

Forfatteren er Norges kanskje beste slam-poet og debuterte i 2014 med denne boka!

Fatter’n forsvinner plutselig, midt under bråtebrenninga. I alle fall føler sønnen Fredrik at alt skjedde plutselig, og i bunnløs fortvilelse over at fatter’n er borte flykter han inn i en verden mellom drøm og virkelighet på leting etter ham. Fantasien brukes for å bearbeide sorgen over en far som blir rammet av alvorlig sykdom og brå død. Bearbeides gjør også skammen han følte over å ha en far som var syk.

Familien bor i Drammen, men handlingen utspiller seg hovedsakelig i familiens «sommarstuga» i Sverige. Hytta som skulle være familiens fristed, men som i stedet ble fatter’n Pers evige oppussingsprosjekt, og tilfluktssted da han fikk prostatakreft. Stedet hvor sønnen Fredrik ikke oppholder seg så mye som tenkt, mest fordi han har vanskelig for å takle den alvorlige sykdommen som rammer en han er glad i.

Fatter’n blir borte og Fredrik blir en hund som hyler mot månen i sorg og fortvilelse. En Månehund. En som ikke vil forstå at fatter’n er borte og i sin søken får mer og mindre god hjelp av en samling spesielle karakterer og byoriginaler. Blant annet beskrives et møte med en uvanlig utrivelig og snerpete bibliotekar.

Historien er fiktiv. Eller er den egentlig det? Er det en ren tilfeldighet at hovedpersonen heter det samme som forfatteren? Det som i alle fall er sikkert er at historien er full av følelser som kan gjenkjennes av alle som har mistet noen som sto dem nær. Og jeg fikk lyst til å stryke Fredrik over håret, gi ham en klem og si: Bare gråt, så blir alt litt bedre etterpå!

Del på facebook
Joyce Carol Oates:

Karthago

Karthago

Når ei tenåringsjente forsvinn i Adirondack-fjella, skjelv den vesle byen Karthago i grunnvollane. Medan faren, Zeno Mayfield, og andre frivillige fortvila leitar etter den sakna Cressida, vert det oppdaga ein mistenkt som står Mayfield-familien ubehageleg nær -  den dekorerte Irak-veteranen Brett Kincaid, som inntil nyleg var forlova med Cressida si vakre storesøster Juliet. Cressida har vorte sett på ein tvilsam utestad saman med Brett. Tungt medisinert og alkoholisert har han kjøyrt avgarde med dei til eit naturreservat utanfor byen. Cressida kjem ikkje heim. Har Brett drepe henne? Kan han i dei pågåande politiavhøyra skjelne mellom notid og traumatiske opplevelsar i Kirkuk i Irak?

Medan bevismengda mot den krigsskadde korporalen aukar, må Mayfield-familien ta inn over seg at Cressida kan vere tapt for dei for alltid - og at ho kanskje var det allereie lenge før ho forsvann.

Av Cressidas familie er det faren Zeno vi blir best kjend med: byens tidlegere demokratiske borgermeister; maskulin, følsom, handlekraftig og beskyttande. Cressida si mor Arlette og systra Juliet fortel ikkje boka so mykje om.  Den ulukkelege Irak-veteranen Brett og den forsvunne Cressida er hovudpersonane i romanen.

Joyce Carol Oate sin nyaste roman er ei skarpt observert og djupt engasjerende forteljing om ein familie i samhald og oppløysing, og eit skarpt portrett av ein heimvend veteran som for alltid er endra av krigen han var med på. Med Oates sin eigen evne til å skildre både enkeltmennesket si indre drivkraft og mekanismene i det ytre samfunnet, har dette blitt ei oppslukande forteljing om vald og kjærleik, skam og tilgiving.

Eit nytt høgdepunkt frå forfattaren av bl.a. ”Vi var familien Mulvaney”.

Del på facebook
Frode Grytten:

Vente på fuglen

Vente på fuglen

140 tegn er det du får plass til i en Twitter-melding. Dermed er det jo ikke mulig å skrive noveller på Twitter. Eller?

Jo, da. Frode Grytten har gjort nettopp det. I løpet av halvannet år postet han små noveller på nettstedet, og disse mini-novellene er også trykt på papir i boka Vente på fuglen.

Språket i noveller er som kjent komprimert. Det gjelder å fortelle en historie uten unødvendig informasjon, kun det nødvendigste er tatt med. Når man da altså bare har 140 tegn til disposisjon, sier det seg selv at man må være uhyre økonomisk når det gjelder språk og innhold.

Og det er kanskje dette som imponerer meg mest med desse twitternovellene. Før jeg var kommet til side 26 i boka hadde jeg kjent på både frykt, sorg, glede og begeistring. Det er rett og slett et imponerende stykke arbeid Grytten har gjort her. For om de faktiske linjene er få, står det så mye mer mellom dem. Og her kan vi jo koste på oss en hel novelle som eksempel:

"Kvar morgon finn enkemann (73) fram fotoalbumet og stansar ved bildet der kona (1938-2011) lener seg fram for å kviskre noko inn i øyra hans."

Et helt ekteskapelig liv kan leses ut av teksten, og det er befriende at vi som lesere nettopp får lov til å lage oss vår egen versjon av livene som Grytten har farget med så få ord. 

Bibliotekar (40) les og let seg begeistre.

Del på facebook
Sten Inge Jørgensen:

Tyskland stiger frem

Tyskland stiger frem

Hva vet du om Tyskland i dag? At Angela Merkel er forbundspresident og at Tyskland har en bra økonomi -

, Men hvordan er Tyskland blitt det landet det er i dag, med den posisjonen det har fått? Hvordan har landet klart å reise seg etter 2. Verdenskrigs store ødeleggelser, mennesketap og skammen over nazismens grep om det tyske folket?  Og hvorfor vet vi i Norge så lite om den utviklingen som har foregått etter 1945?

Tyskland er vårt nesten-naboland og største handelspartner. Kulturelt og historisk har vi frem til 2. Verdenskrig vært knyttet til Tyskland og det europeiske kontinentet. Etter krigen vende vi blikket mot England og USA og ble angloamerikanske og det tyske språkets posisjon er fortrengt av engelsk. De fleste av oss må snakke engelsk med tyskerne for å gjøre oss forstått.

På bakgrunn av misforholdet mellom våre kunnskaper og interesse for Tyskland og landets viktighet for utviklingen i Europa og Europas globale posisjon har forfatteren skrevet boka "Tyskland stiger frem"- og vi har fått mulighet for å heve vårt kunnskapsnivå betraktelig. Sten Inge Jørgensen har gjennom flere år samlet informasjon om Tyskland, reist rundt og bodd i landet i flere perioder. Han har gått inn statistikk, forskningsresultater, sett på det politiske systemet og på "Den tyske modellen" som har gjort Tyskland til verdensmester i eksport og med konstant handelsoverskudd siden 1952 - og i dag større enn Kinas.

Vi får høre om problemene med å finne tilbake til en tysk identitet etter krigen, gjenforeningen av de 2 tyske landene i 1990 og "Energiwende" - med omlegging av energipolitikken fra atomkraft til fornybar energi. Store løft og store utfordringer alt imens et EU og et Søreuropa i krise vender seg mot Tyskland etter økonomisk hjelp.

Boka er interessant lesing i seg selv for å lære mer om et viktig land i Europa, men også interessant fordi Tyskland er det landet i Europa - som ligner mest på de skandinaviske landene. Tankerne om velferdsstaten oppstod i Tyskland, fagforeningenes posisjon er sterkt befestet med representanter i alle bedriftstyrer og miljøarbeidet står sterkt og Tyskland er internasjonalt et ledende land i klima- og miljøpolitikk.

Forfatteren har skrevet en interessant og lettlest bok. En bok mange vil ha glede av å lese, fordi den er så relevant for å forstå vår samtid og nære fortid. Utviklingen i Tyskland og Europa har stor betydning for utviklingen i Norge, og vi får et fruktbart blikk på oss selv og landet vårt ved å få økte kunnskaper om et viktig naboland.

 

Del på facebook
Elizabeth George:

Bare en ond handling

Bare en ond handling

Bare en ond handling er den 18. boken om etterforskerne Barbara og Lynley. Boken er en murstein på hele 758 sider (!). 

Historien går kort fortalt ut på at Barbaras nabojente som hun er blitt godt kjent med i tidligere bøker, blir kidnappet. Fem måneder før kidnappingen har moren tatt med seg datteren og forlatt faren uten forvarsel. Barbara engasjerer seg sterkt i saken, og setter seg som vanlig i en vanskelig situasjon på jobben. Lynley prøver oppgitt å redde skinnet hennes.

Kidnappingen av nabojenta skjedde i Italia, og boken involverer bl.a. Scotland Yard, italiensk politi, morens elsker og familie, en gal nonne, noen suspekte britiske privatdetektiver, et mord, diverse småskurker, en tvilsom journalist og en ny kjæreste for Lynley.

 

Alt går bra til slutt. Barbara mister nok en gang ikke jobben. Hun er ustelt, skamklipt, kjederøykende og usunn i matveien som før. Lynley er like plettfri og ser ut til å ha kommet over sorgen etter tapet av kona. Skurken blir tatt.

Dessverre er boken skuffende langdryg og kunne lett vært kuttet med 4-500 sider. Historien kan kanskje bli en grei episode i tv-serien om etterforskerparet, men som bok ble den vanskelig å engasjere seg i. Og hvem som er/ikke er skurken er alt for forutsigbart. Hele historien ble rett og slett kjedelig og oppkonstruert.

Del på facebook
William Landay:

Til Jacobs forsvar

Til Jacobs forsvar

Til Jacobs forsvar er en thriller utenom det vanlige, men så er da heller ikke familien Barber en vanlig familie. Jacob på 14 år lever et tilsynelatende stille og rolig familieliv sammen med sin far, visestatsadvokat Andy Barber og sin mor Laurie i lokalsamfunnet Newton i Massachusetts. En dag skjer det noe opprivende i det søvnige lille samfunnet som sjokkerer innbyggerne. Ben Rifken, en skolekamerat av Jacob blir funnet brutalt myrdet i en park, der de fleste skoleelever har sin daglige tur igjennom på vei til skolen.

Visestasadvokat og far til Jacob, Andy Barber etterforsker drapet og sirkler raskt inn en lokal overgriper som tidligere har tuklet med barn i den samme aldersgruppen. Det hele virker nokså opplagt. Stor blir derfor Barbers overraskelse når han brått tas av saken, fordi stadig flere opplysninger og avsløringer peker i retning hans egen sønn. Med Til Jacobs forsvar, har William Landay disket opp med et mareritt av en fortelling, der det sentrale temaet er hvor langt man kan eller vil gå for å forsvare sitt barn. For ikke bare dukker det stadig opp flere piler som peker i retning Jacob. Også faren, som gir oss historien, åpner dører inn mot mørke rom i sitt eget liv som går generasjoner tilbake i tid. Snart er ryktene, anklagene, og de stadig mer pågående avhørene, i ferd med å rive den vesle familien i stykker.

Forfatteren William Landay er utdannet jurist, og vi får en unik innføring i den juridiske verden, som til å begynne med kan virke litt omstendelig, med alle de juridiske detaljene og finurlighetene som historien er pepret med. Men nokså snart blir det nettopp Landays detaljerte beskrivelser, som sammen med en stor grad av psykologisk troverdighet, styrker handlingen i boken.

Dette er en seriøs thriller, som rører ved store og grunnleggende spørsmål. Mot slutten tar forfatteren noen kjappe grep som burde få den mest blaserte krimleser til å måpe. Jeg vil anbefale boka på det varmeste, det er en spenningsroman som man ikke gjerne legger fra seg og som virkelig er til ettertanke.

Del på facebook
Terje Bjøranger:

Den tredje søsteren

Bokomslag "Den tredje søsteren"

Denne boka grep meg fra første sekund. Den er grusom, tankevekkende og troverdig. Det er helt tydelig at forfatteren har god kunnskap om tematikken i boka.

Vi blir tatt med inn i et lukket miljø og blir med til bortgjemte landsbyer i Pakistan. Vi blir kjent med mennesker som utad fremstår som frittenkende og moderne, men som i bunnen er meget tradisjonelle. Og dette er rammen rundt 2 bestialske drap. 2 søstre, Samira og Nazma, blir funnet drept, nærmest slaktet, i storfamiliens leilighet.

Gjemt og i live finner politiet også den tredje søsteren, Nadia,  i leiligheten. Har hun sett hvem som utførte drapene? Før politiet får svar på dette, forsvinner hun. Nazmas kollega, journalisten Mikkel, blir den som dykker ned i spørsmålene om hva som har skjedd. Hans journalistiske etterforskning fører ham inn i lukkede miljøer i Oslo og etter hvert til bortgjemte landsbyer i Pakistan.

Forfatteren er jurist og arbeider som politiinspektør og det kan man merke på fagkunnskapen han utviser i boka. Han har tidligere utgitt 3 fagbøker, to om tvangsekteskap og en om islamsk rett.Den tredje søsterener hans første, og foreløpig eneste, skjønnlitterære roman.

Del på facebook
Aina Basso:

Finne ly : roman

Finne ly, av Aina Basso

Basso skriv historiske romanar om utsette folkegrupper og vanskelegstilte personar - spesielt om kvinner. Ho har tidlegar skildra taterane sine kår i "Fange 59", nå skriv ho om fantane og deira kår midt på 1800-talet. Romanen er ramma inn av ei svært fordømmande omtale av Eilert Sundt om: "Landstrygerfolket i Norge" og eit utdrag frå Fanteregisteret om nr. 267 Hanna Fredriksdatter.

Romanen skildrar den unge Hanna som har greidd å rømme frå Christiania tugthus ved å selje sex til ein fangevaktar. Ho rømmer nordover indre Austlandet og kjem ein vårdag til eit lite nyryddingsbruk i skogen der ho får teneste hjå ein enkemann med to unge vaksne søner.

Det blir etterkvart eit vanskeleg liv. Handlinga er vekselvis formidla gjennom Hannas og delvis gjennom yngstesonen Johannes, tankar og refleksjonar. Dei to blir dregne mot kvarandre, men Hanna veit at det kan bli svært vanskeleg. Ho har også ei vanskeleg fortid me etterkvart får innsikt i. Ho har ikkje fortald at ho er fant, det tør ho ikkje. Men storebroren, den drikkfeldige Harald, anar det etter kvart. Johannes har også eit vanskeleg sinn, og dei to brørne vert konkurrentar om Hanna. Utover sommaren kjem det stadig fleire fantar eller "reisande" til skogen der dei held sommarleir - og bydefolket øser seg opp vil bli kvitt dei. Situasjonen toppar seg på svært dramatisk vis.

Teksten er både poetisk og lettlesen, med stutte kapittel i ein litt hoggande stil. Lesaren få vekselvis innsikt i tankeverda til båe partar og forstend korleis samfunnet si førehands-dømming og negative innstilling til å snakke med folk, gjer at alle blir taparar i ein håplaus konflikt.

Del på facebook
Bergsveinn Birgisson:

Svar på brev frå Helga

Svar på brev frå Helga

Ei fantastisk bok! Innanfor ramma av eit svarbrev til ei tidlegare elskarinne, maktar forfattaren å teikne eit bilete av eit liv som både begeistrar og provoserer. Gisle har følgt kona si til grava etter eit langt og utfordrande kvardagsliv. Han sit sjølv på gravkanten, men skriv altså eit brev til ho han hadde «på lån» ei tid.

 

Omsetjaren må nok også få sin del av æra for verket. Boka er kort, men språket, formuleringane og skildringane fekk meg i kne. Det nynorske språket på sitt mest poetiske, utan å bli pompøst. Ei livsrøynsle der erotikken og humoren spelar på lag med livsalvoret og kvardagslivet.

 

Her er eimen av islandske ætteforteljingar para i hop med jordnære og samfunnskritiske kommentarar. Komplisert? Nei, fornøyeleg og gripande. Farvel til det platte og inkjeseiande. Vel kan han Gisle stå fram som både sjølvoppteken og patetisk, men du verda kor han kan oppsummere eit liv på sine gamle dagar. Det avspeglar sjølvironi og korleis det kan vere å vere menneske. Det er ikkje action, men forteljinga har likevel driv.

 

Eg unner deg å bruke ein kveld eller to på dette stykke litteratur! Hermed anbefalt!

Del på facebook
Kristín Marja Baldursdóttir:

Måkelatter

Måkelatter

Som ansatt på bibliotek har jeg opplevd den økende interessen etter de to bøkene om Karitas av Kristín Marja Baldursdóttir. Jeg fikk lyst til å lese den første romanen hennes, "Måkelatter" som ble utgitt i 1995 og som i 2010 kom i pocketformat under tittelen "Jeg er Freya".

Vi befinner oss på Island i 1950-årene. Etterdønningene etter andre verdenskrig merkes, det er rasjonering og mangel på mat. Vi får vite at amerikanske tropper har vært stasjonert på øya.

Romanen fortelles gjennom Agga, en jente på 12 år. Ingenting i nærmiljøet går henne hus forbi. Hun vokser opp hos besteforeldrene da begge foreldrene døde tidlig. I huset bor det kvinnelige slektninger i alle aldre, og det er et spesielt miljø siden bestefaren er borte på fiske mesteparten av året.

En formiddag like før påske kommer en vakker, høyreist dame til besteforeldrenes hus. Det er Freya, bestemors niese, som Agga bare har hørt om. Som 17-åring flyttet hun til Amerika med soldaten Bill, men nå vender hun tilbake til Island etter å ha blitt enke i ung alder. Agga liker ikke den fremmede kvinnen med de kalde, isblå øynene. Freya er en åpenbaring av en kvinne, kvinnene føler seg truet og mannfolkene blir sjarmert. Etter at hun vender tilbake til landsbyen er ingenting som før.

Etterhvert blir hun gift med legesønnen, Bjørn Theodor, noe som ikke faller i smak hos svigermor. Freya har steget i den sosiale rangstigen, men hun oppfører seg som hun vil og slett ikke slik som forventet av en ingeniørfrue.

Romanen byr på dramatikk og et uventet dødsfall, med Agga som vitne til alt som skjer. Det er ikke uten grunn at romanen har blitt både dramatisert og filmatisert.

Anbefales!

Del på facebook

Opningstider 

Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   
Fredag 9-15.30  

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av