Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne

Sarah Winman:

Da Gud var en kanin

Da Gud var en kanin

En rørende skildring av et nært og varmt søskenforhold.

“Da Gud var en kanin” er historien om Eleanor Maude, eller Elly som hun kalles. Elly er født i engelske Essex, senere flytter familien til Cornwall, hvor foreldrene driver et Bed & Breakfast. Elly har en ganske spesiell familie som vi blir godt kjent med, hun har en bestevenninne som hun kaller Jenny Penny og ikke minst en kanin hun kaller Gud som kjæledyr.

Den første delen av romanen handler om barndomstida til Elly, en barndom, som blir preget av en stor hemmelighet. Elly vokser opp i en familie med snille og velmenende, men kanskje litt fraværende foreldre. Det er storebroren som er den viktigste person i livet hennes. Romanens andre del handler om hva som skjer med Elly etter at hun er blitt voksen og hvordan barndommens opplevelser setter sitt preg på hennes voksenliv.

Aller mest er dette en roman om kjærlighet. Kjærlighet i alle slags former, men aller mest om kjærligheten mellom bror og søster, Elly og Joe. Det er Joe som kjøper kaninen til Elly, etter en svært traumatisk opplevelse, og med den kan hun snakke om livets store spørsmål.

I fortellingen om Ellys barndom er det mye humor og uskyld. Jeg tar meg selv i å le høyt flere ganger av ulike episoder. Samtidig ligger det mørke skyer over det lykkelige familielivet, overgrep og vold er veldig tydelig til stede i skildringene, men som oftest er det mellom linjene vi som lesere kan forstå dette. Parallelt med historien om Ellys oppvekst og ungdom får vi små drypp fra store begivenheter i samtida. Mange av de store verdensbegivenhetene får direkte følger for menneskene i boka, blant annet terrorhandlingene 11. september 2001.

“Da Gud var en kanin” kan helt sikkert kalles en oppvekstroman, men den har ingen klar rød tråd i seg. Den har en episodisk oppbygning hvor vi følger livet til Elly, hennes familie og hennes venner gjennom mange ulike hendelser opp gjennom årene. Ingen av menneskene i boka er helt vanlige, alle har sine spesielle karaktertrekk på godt og vondt. Innvevd i handlingen er også små elementer at noe som kanskje kan kalles overnaturlige hendelser, disse virker ikke forstyrrende, men forsterker heller den litt magiske og eventyrlige stemningen i boka. Spesielt delen som omhandler Ellys barndom er både poetisk og humoristisk og selv om handlingen og temaene i boka innimellom er alvorlige gir historien en rørende skildring av et nært og varmt søskenforhold.

Del på facebook
Andy Riley:

Kamikazekaniner

Kamikazekaniner

Elton John udtaler «Den absolut morsomste boken jeg noen gang har lest!»

Så jeg åbner selvfølgelig bogen med spænding: Første tegning er en kanin, som har bundet den ene ende af et reb om minutviseren på tårnuret. Den anden ende er en løkke som kaninen har om halsen. Resten af bogen rummer den ene mere fantasifulde tegning efter den anden, alle med samme tema. Min favorit er nok tegningen af en stue med en klart oprørt kvinde og en kanin, der er ved at sætte ”Farligt begær” i videomaskinen.

Ovre i den mere realistiske afdeling finder vi tegninger af en storrygende kanin og kaniner i en kornmark, der er ved at blive høstet.

Kan varmt anbefales af unge og knap så unge med en lidt morbid humor. Det kan dog også anbefales at tage bogen i mindre doser.

Del på facebook
Agnes Ravatn:

Fugletribunalet

Fugletribunalet

I vår leste jeg at Agnes Ravatn fikk Ungdommens Kritikerpris for 2014. Jeg ville gjerne lese en bok som elever i den videregående skole hadde kåret som den beste, dessuten ønsket jeg å lese en ny roman og gjerne på nynorsk.

Agnes Ravatn er født i 1983 i Rogaland. Hun er forfatter og skribent og skriver fast i Dag og Tid og Dagbladet. Hun debuterte i 2007 med "Veke 53", som hun fikk flere priser for. Senere har hun skrevet essaysamlinger og en sakprosabok.

"Fugletribunalet" ble utgitt i 2013. Hovedpersonen og jeg-person i romanen er Allis Hagtorn. Hun har rømt fra en skandale i NRK og har tatt seg jobb som gartner og hushjelp hos en enslig mann på en gård ved en vestlandsfjord. Mannen er Sigurd Bagge, en vakker, mørk og mystisk mann i 40-årene. Allis har aldri drevet med hagearbeid, men hun tar denne stillingen for å sone sin straff etter skandalen. Da hun søkte stillingen, står det i annonsen at Sigurd Bagges kone er bortreist, men det viser seg ikke å være sannheten. Allis og Sigurd lever et svært isolert liv i huset ved vestlandsfjorden. Han forsvinner inn på arbeidsrommet, Allis driver med hagearbeid og lager mat. Etter noen måneder nærmer de to personene seg, og Allis blir forelsket i Sigurd. Det bygger seg opp en dramatisk slutt.

Agnes Ravatn har sagt at hun nesten mistet motet til å skrive flere romaner da hun leste anmeldelser og kritikker, man da hun også fikk P2-lytternes kritikerpris fikk hun lyst til å skrive flere romaner.

Jeg anbefaler gjerne "Fugletribunalet" og likte den spesielt på grunn av det vakre språket.

Del på facebook
Gaute Heivoll:

Himmelarkivet

Himmelarkivet

Gaute Heivoll har skrive mange sterke bøker , m.a. «Over det kinesiske hav» som kom i 2013. Bøkene hans har gjort inntrykk på meg og eg har likt dei svært godt. I sommar las eg dokumentarromanen «Himmelarkivet» som blei utgitt  i 2008 – ei bok som er like aktuell i dag og vil vere det i mange år framover.

Vi har høyrt og lese så mange historier om krigen, men dette var ei litt annleis og gripande forteljing som eg seint vil gløyme. Louis Hogganvik vart i januar 1945 arrestert av Gestapo og ført til hovudkvarteret deira «Arkivet» i Kristiansand. Årsaka  til arrestasjonen var truleg rykte om at Hogganvik forderva ungdommen med sine uttalte kommunistsympatiar. Ni dagar seinare tek han sitt eige liv ved å svelgje bitar av madrassen han søv på. Familien som sit igjen heime får ikkje vite noko. Dei trur at Louis er sendt vidare til Grini og går heile tida heime og ventar i spenning. Då freden kjem i mai trur kona og borna hans  at han vil kome heim frå fangenskap kva dag som helst. Først utpå sommaren får dei dødsbodskapen.

Forfattaren kom tilfeldigvis over historia om Louis Hogganvik og byrja å grave i kva som skjedde i løpet av dei ni dagane på «Arkivet». Då Louis blei arrestert var han ein frisk og sunn mann på 58 år. Få dagar seinare var han eit menneskeleg vrak. Kva er det som får eit menneske til å kvele seg sjølv – og så på den måten? Og kvifor ville tyskarane skjule det som hadde hendt? Korleis var det med dei heime, kona Teodora og dei to vaksne døtre, Birgit og Anna. Dei sit igjen med så mange spørsmål utan svar og får heller ikkje ei grav å gå til.

«Himmelarkivet» handlar også om korleis boka vert til og problemet forfattaren har med å fortelje historier som tilhøyrer andre.  Møtet med Birgit, dottera til Louis Hogganvik, får forfattaren til å reflektere over eiga familiehistorie. Tilhøvet til far og besteforeldre, som alle er borte. Og til kjærasten og sonen som kjem til verda medan forfattaren slit med å fortelje Hogganvik si historie.

«Himmelarkivet» er ein stillfaren, tankefull og fint fortalt roman som eg varmt kan anbefale.

Del på facebook
Jojo Moyes:

Et helt halvt år

Et helt halvt år

Kan ein roman vere både trist og sjarmerande morosam på same tid? Ja. «Et helt halvt år» av Jojo Moyes klarar den hårfine balansegangen heilt utmerka. Rørande og morosam, gripande, trist og medrivande. Denne sjarmklumpen av ein roman rommar mange motstridande eigenskapar.

Lou Clark veit ein god del. Ho veit hvor mange skritt det er frå busshaldeplassen og heim. Ho veit at ho likar jobben sin på kafeen The Buttered Bun, og ho veit at ho kanskje ikkje elskar kjærasten sin, Patrick. Det Lou ikkje veit, er at ho snart kjem til å miste jobben, eller at ho er avhengig av å vite kva som ventar rundt neste sving, for ikkje å gå frå forstanden.

Will Traynor veit at motorsykkelulukka tok fra han viljen til å leve. Han veit at alt følest veldig smått og meiningslaust, og han veit nøyaktig korleis han skal få slutt på det. Det Will ikkje veit, er at det er like før Lou stormar inn i livet hans som eit levande fyrverkeri. Og ingen av dei veit at dei kjem til å forandre kvarandre for alltid.

26 år gamle Lou Clark vert ansatt i eit halvt års engasjement for å ta seg av Will, som er lam etter ei trafikkulykke. Will er bister og bitter. Lou er full av humor, livsgnist og sarkasmer. Gradvis lærer dei to kvarandre å kjenne. På godt og vondt. Snart går det opp for Lou at Will ønsker å dø. Alle dei fysiske og psykiske plagene - for ikkje å snakke om saknet av det aktive livet han levde før ulukka - gjer at han ønsker å avslutte det heile. Men han har lova foreldra å tenkje over saka i seks månadar.

Vil Lou klare å overtale Will om at livet er verdt å leve?

Som lesar veit eg at eg er lettlurt. Men eg bit gladeleg på agnet med søkke og snøre og humrar og grin og lar meg rive med. Ei slik bok er dette; ein strålande underhaldningsroman. Den viser at sjølv dei mest ømtålege temaer kan verte belyst med massevis av humor og sjarm utan at det blir platt.

Er du lettrørt, vil denne boka garantert få deg til å gråte ein skvett. Til gjengjeld har den fått deg til å smile mange gongar på veien fram til siste side.

”Et helt halvt år”  har i fleire månadar vore på bestselgarlister i England, USA og Tyskland. Den er selt til over 30 land og planleggast som film i 2014.

 Unn deg å lese denne boka!

Del på facebook
Herman Koch:

Middagen

Middagen av Herman Koch

Familiemannen Paul og kona Claire møter Pauls bror og svigerinne, Serge og Babette, på en flott restaurant for å nyte en bedre middag. De har mye å snakke om. Eller rettere sagt, mye som burde ha vært snakket om. Paul er nervøs og ubesluttsom, for han har nylig oppdaget at tenåringssønnen Michel har en grusom hemmelighet, som også involverer Serge og Babettes sønn Rick. Det er på høy tid at familiens voksne snakker ut om hva de skal gjøre med sine villfarne sønner. Men Paul vet ikke om de andre rundt bordet har oppdaget hva som har foregått. Kanskje de vet mer enn han tror, men har en helt annen holdning enn han har? Hvordan skal han få bragt temaet på bane?

Det hele kompliseres av at Serge er en fremadstormende rikspolitiker, med gode utsikter til en svært sentral posisjon hvis alt går som det skal i den nært forestående valgkampen. Dette til tross for Serges mange svake, for ikke å si pinlige personlighetstrekk, åpenbare for Paul selv om velgerne ikke har avslørt dem ennå. Men om Michel og Ricks ugjerning blir avslørt spørs det hvordan det går med den politiske karrieren, Serge har mye å tape.

Vi følger de to parene gjennom anstrengte, anspente og etter hvert ampre replikkvekslinger over forrett, hovedrett og dessert. Bakgrunnen for kammerspillet rundt bordet får vi gjennom Pauls tanker og refleksjoner rundt ulike episoder, både den aller siste tiden, men også hendelser for noen år tilbake, som satte et sterkt preg på hans og familiens liv. Men Paul holder kortene tett til brystet. Han er en hemmelighetsfull og upålitelig forteller og avslører ikke ting han selv mener er irrelevante. Sakte, men sikkert siver det likevel ut informasjon som gjør at brikkene faller på plass.

Selv om det er lite ytre spenning, var boka en intens leseopplevelse og vanskelig å legge fra seg.  Etter som lag på lag avdekkes, knyttes leserens interesse mer og mer til personene i dette dramaet, og mindre til selve ugjerningen, det er de to foreldreparenes moral og holdning til sitt store dilemma som blir kjernen i boka. Her får vi altså en liten rundtur i sinnets mørke avkroker, akkurat passe til å gi små frysninger på ryggen i sommervarmen…

Del på facebook
Herman Koch, f. 5 sept. 1953:

Sommerhus med svømmebasseng

Bokomslag Sommerhus med svømmebasseng

Et besøk til fastlegen blir aldri det samme etter å ha lest denne boken...

Boken ble utgitt på norsk i 2011, og bibliotekene fikk den som oversatt kulturfondbok. Forfatteren er nederlandsk,  forfatter og skuespiller. Hans mest kjente bok Middagen, er tidligere oversatt til norsk. 

Boken handler om Marc Scholler, den hyggelige, rolige fastlegen til de rike og berømte. Han er gift og har to tenåringsdøtre. 

Ralph liker ikke pasientene sine. Han oppfører seg pent og er godt likt, men inni hans hode er han ikke så veldig glad i folk, og det er ganske kyniske og ondskapsfulle tanker han har om de fleste med unntak av sin egen familie. Og han hater å bli invitert på premierer, lanseringer og andre ting han får tilbud om på grunn av sin stilling. Her er fruen mer interessert enn ham, og han deltar etter press fra henne - hvis hun får nyss i invitasjonene. Slik er det og med ferieturen til sommerhuset med svømmebasseng, hvor Marc havner med sin kone og sine to døtre. Sommerhusets eier er Marcs pasient, skuespilleren Ralph Meier. Det begynner troskyldig med vin og kos på bassengkanten. Det dukker opp flere gjester i tillegg til folk som arbeider på sommerhuset, og det skjer etter hvert utrivelige ting.

Etter at ferien er ferdig, foretar Marc seg i det stille en ondskapsfull hevn mot en person han mistenker er skyldig i en hendelse på ferieturen.

Boken er litt uhyggelig, noen av seansene Marc har med noen av sine pasienter hvor vi befinner oss inne i hans hode, er stygge, kyniske og samtidig ganske morsomme. Han mangler kjærlighet og omtanke for andre, og virker ganske følelseskald. Samtidig er beskrivelsen av menneskene ganske treffsikker, en kan se for seg typene.

Da jeg leste om boken første gang, ble han beskrevet som psykopat, men det vet jeg ikke. Han skader ikke mennesker "til vanlig" og lager ikke problem for noen, han er bare ikke noe særlig glad i folk. Det skal ikke røpes så mye mer om innholdet her, men jeg synes boken var annerledes, spennende, ganske ekkel og samtidig humoristisk.

Del på facebook
Lynn Austin:

Det kalles nåde

Det kalles nåde

Korleis finne nytt fotfeste når livet slår beina under det tilveret du trudde på? Korleis tru på ei framtid med nyvunnen fridom når det einaste livet du kjenner er bygd på slaveriet sine vilkår? Vi er i 1865, og den amerikanske borgarkrigen er slutt. Vinnarar og taparar skal finne tilbake til ein livsrytme som krigen har sett på prøve. Kjensler og realitetar står i vegen. 

Tre kvinner, sterke kvinner, tek på kvar sin måte eit oppgjer med seg sjølv og omgjevnadane. To av dei har tapt familiemedlemer og privilegia, og ei skal venje seg til å vere fri. Ny erkjenning kan ta tid, og vil krevje mot. Å tvingast til å tenkje i nye baner, kan opplevast som ein trussel.

Forteljinga er enkel og språket er ukomplisert, men ho får fram spenninga mellom bitterheit og forsoning, fridom og ansvar, idealisme og realisme, bekymring og trøyst. «Life is hard, but God is good», seier forfattaren på bloggen sin. Romanen har ein klar kristeleg undertone og støttar seg til ei kristeleg verkelegheitsforståing som ein sjeldnare finn samtidslitteraturen. Dette set sitt preg på forteljinga etter kvart, men ikkje på ein altfor påtrengande måte. Her reknar ein med Gud anten ein prøver å forsvare privilegia sine eller kjemper for menneskeverdet og framtidsvona.

Historia har god framdrift sjølv om tidsramma er mistenkeleg kort med tanke på alt som skjer. Austin fell ikkje for freistinga til å vere moraliserande. Karakterane er stort sett nyanserte med både gode og dårlege impulsar og eigenskapar. Her er dramatikk og kjærleik, lovleg og ulovleg.

«Hun var i ferd med å finne stemmen sin…» Mange av refleksjonane let seg overføre til vår tid. «Ei tid va’ og ei anna vart», heiter det i eit ordspel, men menneskehjartet har vel alltid lengta etter fridom, meining og sanning. Ufri kan ein vere på så mange vis. Les gjerne boka!

Del på facebook
Julie Otsuka:

Buddha på loftet

Buddha på loftet

En historisk roman som tar oss med tilbake til 1920-tallet og på en mangfoldig måte gir innblikk i ulike prøvelser japanske postordebruder måtte gjennomleve. I fortellingen følger vi flere personer parallelt. Deres felles, men likevel ulike skjebner, gir samlet et levende og nyansert inntrykk av tilværelsen som fanget disse jentene milevis hjemmefra. Deres historier presenteres med et lyrisk og delvis repeterende språk, noe som fremhever omfanget av disse skjebnene utrolig sterkt og levende.

Vi følger jentene når de forlater Japan med sikte på å gifte seg til et godt liv i Amerika. Vi følger dem på overfarten over Stillehavet, og når de kommer i land og slett ikke møter drømmemannen de har fått tilsendt bilde av. Vi følger dem i den slitsomme hverdagen, og inn i deres drømmer om hvordan livet kunne ha vært. Vi følger deres isolerte liv i J-town som følge av blant annet manglende språkkunnskaper. Vi følger dem når de sammen med sine familier blir sendt til interneringsleire etter at Japan angriper den amerikanske flåtebasen Pearl Harbor i 1941. Romanene gir samtidig et  innblikk i den japanske kulturen de bringer med seg over havet, og tar opp i seg tema om kulturforskjeller og ønsket om å ta vare på egen identitet og kultur i en ny tilværelse.

Del på facebook
Sonja Holterman:

Presteskapet

Presteskapet

Likestillingsombudet blir brent ihjel i sitt eget hjem. En kvinne blir kidnappet og druknet, og flere kvinner står i faresonen for det samme. Krimjournalist Ira Torgrimsson blir satt til å dekke sakene. Hun er noe motvillig i starten på grunn av dramatiske opplevelser sist hun dekket en krimsak. I tillegg dveler tankene hennes rundt stesønnen Kevin, som hun ønsker mer tid sammen med. Etter hvert som Ira graver seg ned i saken, finner hun ut at den kan ha sammenheng med hekseprosessene på 1600-tallet.

Boken starter med en voldsom scene, før vi presenteres for Ira Torgrimsson. Innen kort tid er Ira innblandet i dramatiske hendelser. Ira er ei tøff dame, bor alene og har ingen barn. Hun er inne i en prosess der hun søker foreldreretten for 12 år gamle Kevin, som er sønnen til en ekskjæreste. I det historien i boken starter, er Ira på vei på høstferie med Kevin. Når hun er på vei for å hente gutten, får hun tips av sin venn, uteliggeren Lars, om noe han har blitt presset til å gjøre om natten. Kevin blir syk. Ira må bli i byen, og tar på seg jobben med å dekke saken Lars tipset om.
Parallelt med handlingen fra dagens Oslo, får vi et tilbakeblikk til Bergen på 1600-tallet, hvor Johanne Pedersdatter opplever hekseprosessene personlig. I forbindelse med at Ira søker etter stoff om dette, møter hun historikeren Olav Tuft. Er han virkelig den han utgir seg for?

To store temaer brukes i denne krimromanen: Hekseprosessene og barnefordeling.
Hekseprosessene tok livet av mange kvinner og menn. Temaet har vært dokumentert i flere sakprosautgivelser gjennom årene, I tillegg til noen få skjønnlitterære romaner, men sjelden i en kriminalroman.
Barnefordelingstemaet går mest på at flere menn ønsker samvær med sine barn, men gjør flere "dumme" grep for å oppnå dette.

Dette er Holtermans gode debutkrim fra 2012. Det ligger masse research bak. Ikke bare får man innblikk i barnefordeling,  men man lærer også noe om hvordan hekseprosessene foregikk. Holterman tegner et grufullt, men realistisk bilde av hvordan det kunne være å bli beskyldt for å være heks.
Plottet, og hvem som gjør hva bød på mange overraskelser, og Holterman hadde flere ess i ermet mot slutten som gjorde at du nesten holdt pusten til siste punktum.

Sonja Holterman bok nummer to, Frostgraven, kom i vår. Gleder meg til å ta fatt på den!

Del på facebook

Opningstider 

Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   
Fredag 9-15.30  

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av