Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne > Sommerhus med svømmebasseng

Herman Koch, f. 5 sept. 1953:

Sommerhus med svømmebasseng

Bokomslag Sommerhus med svømmebasseng

Et besøk til fastlegen blir aldri det samme etter å ha lest denne boken...

Boken ble utgitt på norsk i 2011, og bibliotekene fikk den som oversatt kulturfondbok. Forfatteren er nederlandsk,  forfatter og skuespiller. Hans mest kjente bok Middagen, er tidligere oversatt til norsk. 

Boken handler om Marc Scholler, den hyggelige, rolige fastlegen til de rike og berømte. Han er gift og har to tenåringsdøtre. 

Ralph liker ikke pasientene sine. Han oppfører seg pent og er godt likt, men inni hans hode er han ikke så veldig glad i folk, og det er ganske kyniske og ondskapsfulle tanker han har om de fleste med unntak av sin egen familie. Og han hater å bli invitert på premierer, lanseringer og andre ting han får tilbud om på grunn av sin stilling. Her er fruen mer interessert enn ham, og han deltar etter press fra henne - hvis hun får nyss i invitasjonene. Slik er det og med ferieturen til sommerhuset med svømmebasseng, hvor Marc havner med sin kone og sine to døtre. Sommerhusets eier er Marcs pasient, skuespilleren Ralph Meier. Det begynner troskyldig med vin og kos på bassengkanten. Det dukker opp flere gjester i tillegg til folk som arbeider på sommerhuset, og det skjer etter hvert utrivelige ting.

Etter at ferien er ferdig, foretar Marc seg i det stille en ondskapsfull hevn mot en person han mistenker er skyldig i en hendelse på ferieturen.

Boken er litt uhyggelig, noen av seansene Marc har med noen av sine pasienter hvor vi befinner oss inne i hans hode, er stygge, kyniske og samtidig ganske morsomme. Han mangler kjærlighet og omtanke for andre, og virker ganske følelseskald. Samtidig er beskrivelsen av menneskene ganske treffsikker, en kan se for seg typene.

Da jeg leste om boken første gang, ble han beskrevet som psykopat, men det vet jeg ikke. Han skader ikke mennesker "til vanlig" og lager ikke problem for noen, han er bare ikke noe særlig glad i folk. Det skal ikke røpes så mye mer om innholdet her, men jeg synes boken var annerledes, spennende, ganske ekkel og samtidig humoristisk.

Del på facebook
Måndag 10-14  
Tysdag stengt  
Onsdag 15-18  
Torsdag stengt  
Fredag 10-14  

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av