Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

Cover Exit through the gift shop

Denne filmen ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm i 2010 og den er i sannhet noe for seg selv. Er det en ekte dokumentar eller er dette nok en kunstnerisk satire signert Banksy?

Handling

Filmens hovedperson er Thierry Guetta, en franskmann som har emigrert til Los Angeles. Her livnærer han seg og sin familie ved å selge brukte klær dyrt - som retro, en ganske lukrativ nisje. Hans store lidenskap er videofilming. Grunnen til dette er at en dag da han var elleve år døde moren. Hun hadde vært dødssyk lenge og for å skåne den yngste var det ingen i familien som hadde sagt noe til han. Etter dette har Thierry hatt en manisk trang til å filme alt som skjer.

I 1999 reiser Thierry på ferie tilbake til Frankrike. Der får han kontakt med nevøen sin, gatekunstneren ”Invader” og en ny verden åpner seg for ham. Thierry blir veldig fascinert og bestemmer seg for å oppsøke andre som driver med denne kunstformen for å lage en dokumentarfilm. Etter hvert blir han presentert for flere av de kjente kunstnerne, blant andre Shepard Fairey som har laget de ikoniske valgkampbildene i rødt, hvitt og blått av Obama. Thierry får være med når de setter opp arbeidene sine i byene, ofte i ly av mørket. Det følger alltid spenning med for gatekunst blir oftest sett på som vandalisme av det etablerte samfunnet. Å ha god kondisjon er absolutt en fordel om politiet skulle dukke opp.

Omsider får Thierry også møte Banksy, den mest anonyme og likevel den mest kjente av dem alle. Hans ofte enkle og humoristiske billedspråk evner å konfrontere oss med dypereliggende strukturer i samfunnet, om undertrykking, utbytting og maktmisbruk. Det oppstår et vennskap mellom de to og når det viser seg at Thierry overhodet ikke har kunnskap om hvordan man redigerer en film, er det Banksy som tar over for å redde prosjektet.

Om filmen

Thierrys film om gatekunst og Banksy, blir Banksys film om fenomenet Thierry Guetta. Eller handler det egentlig ikke om Thierry Guetta, men om vårt samfunn og oss selv. Et samfunn der alt er blitt en vare og vi igjen lar oss lure.

"Exit through the gift shop" anbefales for samfunnsengasjerte og er et "must" for alle kunstinteresserte.

Del på facebook
Måndag 10-14  
Tysdag stengt  
Onsdag 15-18  
Torsdag stengt  

Fredag 10-14

STENGT VEKE 28,29 og 31

 

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av