Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

Abdellatif Kechiche:

Blå er den varmeste fargen

Blå er den varmeste fargen

Denne filmen, redigert av en mindre kjent fransk-tunisiske regissør, vant overraskende Gullpalmen ved Cannes filmfestival i 2013. Det er verdt å undersøke hvorfor. Filmen har vekket oppsikt fordi den inneholder bl.a. en 7 minutter lang seanse med usminket lesbisk sex.

Skal en reagere med forakt, se på den likevel, eller la seg inspirere? Sexakten på film er sjeldent en kunstnerisk opplevelse, så det må være noe mer ved denne filmen enn dette.
 
Selv om hun oppdager sin egen seksualitet som 17/18 åring, er det personen Adèle som står i intenst fokus i tre timer. Det lesbiske forholdet i filmen  ligger mer i bakgrunnen enn det man kan få inntrykk av fra medieomtaler, og handler i større grad om hovedpersonen. For kameraet søker etter den minste emosjon hos henne, når hun spiser, lytter eller tenker. Det kan hende det seksuelle i filmen vil utfordre oss, men det emosjonelle vil gjøre det enda mer. Da Adèle prøver å mestre tårene samtidig som hun lærer førskolebarn om farger, vil sjelen til de fleste av oss bli avkledd i lag med henne.

Manuset er veldig enkel. Det framhever de emosjonelle detaljene i bildet. Den rimelig intellektuelle Adèle lever et enkelt, tradisjonelt fransk byliv i ordinære Lille. Filmen skildrer skolegangen ved den videregående skolen og assistentoppgaven ved barnehagen på en glimrende måte, typisk for fransk film som i Klassen, Petit Nicholas og Être et avoir. Mønstereleven Adèle verdsetter skolegangen og er glad i litteratur (f.eks. Prinsessen av Clèves fra 1678, akkurat som denne anmelder). Hun forstår seg ikke på kunst, slik kjæresten Emma gjør, men er åpen for å prøve. Hun er åpen for alt som kan føre med seg kjærlighet.
 
Filmen som historie ender uløst. Vi får et samlet overblikk over unge Adèles tankesett og lærer å kjenne henne uvanlig godt i løpet av en filmopplevelse. Men hvordan hennes håp, forventninger og sorger ender får ikke vi vite. På fransk heter filmen Adèles liv – kapittel 1 & 2. Vi blir tilknyttet Adèle og vil vite mer.
Filmen har norske tekster og ungdommelig fransk tale.

Del på facebook
Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   

Fredag 9-15.30

STENGT FREDAG 11. JUNI

 

Kontakt

Tlf.: 414 73 943
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av