Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

Luca Guadagnino:

Call Me By Your Name

Call Me By Your Name

 

“Is it better to speak or die?” 

 

En intens og vakker film om å forelske seg, og bli brent av sommersolen. 

 

Luca Guadagninos filmatisering av Andre Acimans roman var nominert til fire Oscar og vant for beste filmatisering. Og selv med masse priser og nominasjoner kan det allikevel virke som denne har gått de fleste av oss hus forbi. Og det er ufattelig synd. 

 

Det er en lun sommer ved Gardasjøen nord i Italia. 17 år gamle Elio og hans akademiker-foreldre holder til i en medtatt og landlig villa mens de jobber med å oversette litteratur og studere kunsthistorie. Dagene er døsige og vinden rasler i bladene på aprikostrærne. Det er blått hav, bløtkokte egg og klassisk musikk. Året er 1983 og Elio venter på at sommerens uutholdelige letthet skal ta slutt. 

 

Hver sommer ansetter Elios far, som er professor i gresk-romersk kultur, en student til å hjelpe til med utgravninger i nærheten. Årets gjest er Oliver. Oliver er en amerikansk, 24 år gammel, 190 høy adonis, med en amerikansk selvsikkerhet og bekymringsløshet som ingen klarer å la være å bli betatt av. Minst av alle Elio. 

 

Det er sparringen de to imellom som driver filmen, som er et nydelig portrett av to mennesker som kretser rundt hverandre og prøver å finne seg selv og hverandre før det er for sent. Først deler de bare samme baderom i villaen, men fellestrekk og halvhemmeligheter dukker snart opp og Elio og Oliver vokser nærmere hverandre, mens sommeren nærmer seg hundedagene. 

 

“Call Me By Your Name” har en medfølelse og klokhet som varmer og tar deg med til et overdådig paradis, hvor ingenting gjort ut av kjærlighet noensinne kunne bli sett på som galt. 

 

Bravo! 

Del på facebook
Lowery, David:

A Texas love story

A Texas love story

Historien om en forbryter som rømmer fra fengsel og legger i vei over Texas-åsene for å gjenforene seg med sin kone og datter han aldri har møtt.

Bob Muldoon og Ruth Guthiere  fra Texas, er et ungt par som befinner seg på feil side av loven på 70 tallet. Etter en blodig skyteepisode med politiet hvor Ruth skader en lokal politimann, er de tvunget til å overgi seg . Bob tar på seg skylden for politimannen som Ruth skadet og ble dømt til 25 år i fengsel. Han lover å komme tilbake til henne. Etter fire år lykkes Bob å rømme fra fengselet og legger ut for å finne Ruth og datteren som ble født mens han satt inne.

Del på facebook
Thea Sharrock :

Me before you

Et helt halvt år

Filmen er basert på suksessromanen «Et helt halvt år». I ein liten engelsk landsby møter vi 26 år gamle Lou Clark. Kjærasten hennar er for det meste oppteken med heseblesande trening og Lou sjølv er nettopp blitt arbeidsledig. Ho jaktar på ny jobb og svarar på ei annonse om å bli ei slags selskapsdame for ein ung mann som er lam frå brystet og ned etter ei bilulukke. Den unge mannen, Will Traynor, tidlegare ein vellukka forretningsmann, er humørsjuk og vanskeleg. Han strevar med livet og vil berre gi opp. Men i motsetnad til familien hans nektar Lou å gå på tå hev og hennar sprudlande humør vert etter kvart vanskeleg å ignorere for Will. Han tinar opp og vert  fasinert av den positive og livsglade Lou. Saman opplever dei ei tid full av forandring, og både livet og hjarta deira, vert endra på ein måte dei aldri hadde trudd skulle vere mogeleg.

Dette er ein varm og inderleg film fylt av romantikk, sentimentalitet og også ein dose humor. Vi må berre gi oss over og la tårene renne.

Svært ofte er det slik at har ein lese boka, vert ein ofte skuffa når ein ser filmen. Men ikkje her, tykkjer eg. Sjølvsagt er viktige ting i boka utelate, men som romantisk  film er dette ein av dei finaste eg har sett.

Del på facebook
Torun Lian:

Victoria

Victoria

Victoria er filmen basert på den kjende kjærleiksromanen «Victoria» av Knut Hamsun.

Victoria og Johannes veks opp saman. Ho er den vakre og uoppnåelege dottera til godseigaren og han er den fattige møllarsonen. Dei elskar kvarandre djupt og inderleg, men presset frå faren får Victoria til å velje den rike friaren Otto framfor fattige Johannes.

Mange av oss kjenner så godt til denne kjærleiksromanen frå før. Eg har lese boka og høyrt ho på lydbok, og har vel visse forventningar til filmen og korleis Victoria og Johannes vert framstilte. Og forventningane vert innfridd til fulle. Dette er ein vakker og gripande kjærleiksfilm. Godt spelt av både Jakob Oftebro som Johannes og Iben Akerlie som Victoria. Dei er heilt annleis enn det biletet eg hadde laga meg av dei to hovudpersonane – men det gjer ingen ting  - for dei ER Victoria og Johannes. Filmen er spela inn i Sør-Sverige, i eit landskap heilt ulikt landskapet i romanen, der handlinga er lagt til Nordland. Først blei eg litt skuffa, men så gjorde det ingen ting. For det frodige og vakre sommarlandskapet er med på å bygge opp under det dirrande kjærleiksdramaet.

Dette er ein utruleg vakker film med driv og brei appell. Ei flott filmoppleving anten ein er velkjend med romanen frå før eller aldri har lest boka.

Del på facebook
Spike Jonze:

Her

Cover Her

Ei underfundig dramakomedie av regissør Spike Jonze, med Joaquin Phoenix i hovudrolla.

Handlinga i Her går føre seg i Los Angeles i nær framtid. Hovudpersonen Theodore, spela av Joaquin Phoenix, er ein tidlegare journalist som no lever av å skrive handskrevne, personlige brev til folk. Han er nyseparert og einsam i eit samfunn der ein er enno meir teknologiavhengige enn i dag, ein mann i eksistensiell krise med eit desperat behov for forståing og medkjensle. 

Framtida Theodore går einsam rundt i, kjennes så nær at det ville vere gale å kalle Her for ein science fiction-film. Verda omkring han ser vel så ofte ut som 1970-tallet: Høge bukselinningar og menn med bart, teak og tweed, mykje brunt, rødt, gult. Fleire av bilda ser ut til å vere dekka av Instagram-filter, det er eit aldeles nydeleg foto med ein finurlig kontrast mellom duse og fargesterke bilete.

Theodore ser ei reklame for OS1, det første snakkande operativsystemet med kunstig intelligens som har evne til å utvikle seg saman med kjøparen. Theodore må svare på eit par spørsmål online og velge kjønn, og vips så er “Samantha” der. Samantha er utstyrt med Scarlett Johansson si stemme og ei programmert personligheit så avansert at ho framstår som ei smart, varm og empatisk draumekvinne. I starten tør ikkje Theodore seie til nokon at han er blitt sterkt knytta til eit kvinneleg operativsystem, men han innser snart at han ikkje er den einaste. Verda er fylt med menneske som går omkring med øyreplugg i djup samtale med eit dataprogram som er tilpassa dei emosjonelle behova deira. 

Theodore blir kjenslemessig sterkt knytt til Samantha, men han oppdagar etter kvart at det er sider ved henne som ikkje er kompatible med menneskeligheita hans, og dei behova som gjorde at han blei «kjent med» henne i utgangspunktet. Det er heller ikkje slik at Theodore ikkje fiksar «ekte» menneske (han har eit utmerka forhold til naboen sin, spela av Amy Adams). Det er meir eit spørsmål om at han er blitt brent av det ekte, og søkjer det trygt perfekte. Ein partner som ler av alle vitsane hans medan ho ryddar på harddisken.

Historia og tematikken er veldig interessant og lett skremmande. Er det slik verda vil sjå ut om 20 år? Vil vi alle ha personlege operativsystem som tilfredsstiller dei individuelle behova våre, og vil vi tillate oss å bli glade i dei?

Her stiller mange filosofiske spørsmål og gir deg mykje å tygge og tenke på, samtidig som det er ein underhaldande film. Den krever å bli sett meir enn éin gong, og den fortener det.

Del på facebook
Joe Wright:

Stolthet & fordom

Stolthet & fordom

Liker du kostymedrama à la Downton Abbey? Da vil også filmatiseringen av Jane Austens klassiker Stolthet og fordom falle i smak. 

Mange så kanskje TV-serien med Colin Firth i rollen som Mr Darcy, men filmatiseringen fra 2005, regissert av Joe Wright, vil nok passe dagens seere bedre. Her har man for eksempel tillatt kunstnerisk frihet med tanke på valg av kostymer, så de stemmer bedre overens med dagens motebilde. Om dette er riktig eller galt kan selvsagt diskuteres. 

Vi er i alle fall i England, sent 1800-tall. Ekteparet Bennet har fem døtre, og har dermed som sin livsoppgave å få alle godt gift. Om det er kjærlighet med i bildet, er ikke av all verdens betydning. Men Elizabeth, spilt av Keira Knightley, vil ikke la seg gifte bort til hvem som helst. Hun venter på den rette. Og når Mr Darcy (Matthew McFaddyen) dukker opp, bestemmer hun seg fort for at det i alle fall ikke kan bli ham, pompøs og arrogant som han virker. 

Men så spørs det: Har man latt seg lede av sine fordommer, og er man i så fall for stolt til å innrømme det?

På rollelista står også andre store navn som Donald Sutherland og Judi Dench. Her er romantikk og intriger, vakker musikk og storslått natur. Og selv om man har kuttet drastisk med på antall teselskaper og spaserturer i forhold til romanen, i tillegg til nevnte friheter hva angår kostymer, har man gjengitt Austens skråblikk på datidens kvinnesyn og etikette med respekt. En herlig film for lyse sommerkvelder!

Del på facebook
Abdellatif Kechiche:

Blå er den varmeste fargen

Blå er den varmeste fargen

Denne filmen, redigert av en mindre kjent fransk-tunisiske regissør, vant overraskende Gullpalmen ved Cannes filmfestival i 2013. Det er verdt å undersøke hvorfor. Filmen har vekket oppsikt fordi den inneholder bl.a. en 7 minutter lang seanse med usminket lesbisk sex.

Skal en reagere med forakt, se på den likevel, eller la seg inspirere? Sexakten på film er sjeldent en kunstnerisk opplevelse, så det må være noe mer ved denne filmen enn dette.
 
Selv om hun oppdager sin egen seksualitet som 17/18 åring, er det personen Adèle som står i intenst fokus i tre timer. Det lesbiske forholdet i filmen  ligger mer i bakgrunnen enn det man kan få inntrykk av fra medieomtaler, og handler i større grad om hovedpersonen. For kameraet søker etter den minste emosjon hos henne, når hun spiser, lytter eller tenker. Det kan hende det seksuelle i filmen vil utfordre oss, men det emosjonelle vil gjøre det enda mer. Da Adèle prøver å mestre tårene samtidig som hun lærer førskolebarn om farger, vil sjelen til de fleste av oss bli avkledd i lag med henne.

Manuset er veldig enkel. Det framhever de emosjonelle detaljene i bildet. Den rimelig intellektuelle Adèle lever et enkelt, tradisjonelt fransk byliv i ordinære Lille. Filmen skildrer skolegangen ved den videregående skolen og assistentoppgaven ved barnehagen på en glimrende måte, typisk for fransk film som i Klassen, Petit Nicholas og Être et avoir. Mønstereleven Adèle verdsetter skolegangen og er glad i litteratur (f.eks. Prinsessen av Clèves fra 1678, akkurat som denne anmelder). Hun forstår seg ikke på kunst, slik kjæresten Emma gjør, men er åpen for å prøve. Hun er åpen for alt som kan føre med seg kjærlighet.
 
Filmen som historie ender uløst. Vi får et samlet overblikk over unge Adèles tankesett og lærer å kjenne henne uvanlig godt i løpet av en filmopplevelse. Men hvordan hennes håp, forventninger og sorger ender får ikke vi vite. På fransk heter filmen Adèles liv – kapittel 1 & 2. Vi blir tilknyttet Adèle og vil vite mer.
Filmen har norske tekster og ungdommelig fransk tale.

Del på facebook
Lasse Hellström:

Safe Haven

Safe haven

Livet er ikke alltid en dans på roser. I Safe Haven – en film som er basert på Nicolas Sparks roman med samme navn - ser vi at Eirin har opplevd noe voldelig siden hun er dekket av blod og flykter fra hjembyen.

Hun kommer til en liten by i North-Carolina og under det nye navnet Katie begynner hun å bygge et nytt liv. Hun møter Alex, en enkemann med 2 små barn. De to forelsker seg i hverandre. Katie føler seg trygg sammen med ham, i safe haven. Det utvikler seg et lidenskapelig forhold; et forhold hvor det ikke er rom for Katies hemmeligheter. Katie må velge mellom stillestående trygghet og noe mer risikabelt. Vil hun innse at kjærligheten er den eneste sanne trygge havn?

Safe Haven er et romantisk drama med vakre skuespillere og en stor dose kjærlighet. Filmen risler fra det ene forutsigbare øyeblikket til det andre, som i romantiske filmer flest. Spenningselementet på slutten av filmen er en velkommen avveksling fra alle kjærlige blikk.

Regissør er Lasse Hellström. Av hans mest kjente filmer finner vi blant annet What´s Eating Gilbert Grape?Mitt liv som hund og Chocolat.

Del på facebook
Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   

Fredag 9-15.30

STENGT FREDAG 11. JUNI

 

Kontakt

Tlf.: 414 73 943
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av