Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

The Rocky Horror Picture Show

Som så mange andre unge mennesker den gang på 80tallet så jeg filmen «Fame». På et vist tidspunkt er 3 af hovedpersonerne på kino til en kult-visning af «Rocky Horror Picture Show». Det gjorde åbenbart så tilpas stort indtryk på mig at jeg egentlig troede at jeg havde set hele filmen.

Men da jeg satte den i DVD-spilleren i helgen fandt jeg ud af at det ikke var tilfældet.

Filmen blev lavet som en parodi på B-film indenfor horror og science fiction. Den fik en meget dårlig kritik da den først kom frem i 1975 men som man kan se i «Fame» så påvirkede det ikke publikum, især ikke blodfans.

Jeg kan godt se, hvorfor den har fået dårlig kritik. Det er tale om filmet teater, filmen mangler af og til tempo og handlingen er meget tynd.

Men hvis man ser det som en musicalfilm, så er netop det med handlingen måske ikke så vigtigt: Ungt par farer vild på en mørk og stormfuld nat, søger hjælp på et nærliggende slot som tilfældigvis beboes af en gruppe rumvæsner fra planeten Transylvania hvor lederen, dr. Frank N. Furter, er transseksuel og besat af tanken om at lave sit eget Frankenstein’s monster.

Meget morsomt og til tider ganske grænseoverskridende, selv i dag, 40 år senere.

Blant skuespillerne i denne engelske film ses en ung Susan Sarandon og Meat Loaf. Det er dog Tim Curry som den campede doktor der stjæler showet, især takket være en fænomenal sangstemme.

Fox TV har i øvrigt genindspillet filmen til TV, premiere oktober 2016.

Del på facebook
Rob Marshall:

Into the woods

Into the woods

Into the woods er en fantasymusikal fra 2014 hvor vi møter en baker og hans kone som mer enn noe annet i verden ønsker seg et barn. I filmen møter vi eventyrkarakterer fra blant annet «Rødhette og ulven», «Jack og bønnestengelen», «Askepott» og «Rapunsel».

Into the woods er basert på musikalen med samme navn, av James Lapine og Stephen Sondheim. Lapine skrev også manuset til filmen.

Filmen har aldersgrense 11 år, men passer også ypperlig for voksne da filmen har undertoner som er rettet mot er mer voksent publikum. Om du liker mørk humor er dette filmen for deg. Sangene i filmen er fengende og passer godt inn historieforløpet. Jeg vil absolutt anbefale denne filmen!

Del på facebook
Tom Hooper:

Les Misérables

Les Misérables

‘Les Misérables’, som egentlig er umulig å oversette med presisjon, er i utgangspunktet en perle fra fransk litteratur. Romanen, skrevet av Victor Hugo og utgitt i 1862, kulminerer med Juniopprøret i Paris i 1832. Denne filmversjon (det har vært flere) er basert på musikalen av Claude-Michel Schönberg og Alain Boubil fra 1980, som har vært teaterforestilling i Norge og som har hatt enorm suksess i London med over 11 500 visninger.

Jean Valjean (Hugh Jackman), blir løslatt fra fengsel etter 19 år - straffen for å ha stjålet et brødstykke, som han ville gi til en niese som sulter. Under prøveløslatelse forsøker han å skifte identitet og skape seg et nytt liv. Dette gjør han med glans. Han blir etter hvert en filantropisk ordfører. Særlig tar han seg av lille Cosette (bildet), datteren til en dame som er tvunget økonomisk til prostitusjon.
 
Politiinspektør Javier (Russell Crowe) blir besatt av å avdekke dette og finne Valjean, som han kjenner som fange 24601. Denne konflikten står sentralt i musikalen mellom hovedrolleinnehaverne, men i stedet for lovens formaliteter, er tematikken i denne og underligende historier heller forpliktelse, lojalitet, samvittighet og ikke minst forsoning.

Scenene, ikke minst under Juniopprøret, er autentiske, men det kan stilles et spørsmåltegn ved sangtalentene til noen av de dyktige skuespillere. Ganske mye går tapt også i oversettelsen fra engelsk på rim. Dette siste er årsaken til at filmen sviktet i Frankrike, men på den andre siden har
den opplevd stor suksess alle andre steder, med tre Oscar-priser og fem nominasjoner ellers.

Denne filmatisering av en musikal kan man komme til å like godt eller ikke i det hele tatt. Avgjørelsen vil sannsynligvis komme etter en times tålmodighet. Det er verdt å vite at romanen er opprinnelig på 1900 sider fordelt på fem bind og at den gjenspeiler romantikkens idealer. Filmen varer to og halv timer, og da vil den ha gjort et innrykk.

Del på facebook
Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   

Fredag 9-15.30

STENGT FREDAG 11. JUNI

 

Kontakt

Tlf.: 414 73 943
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av