Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Breaking bad

Vince Gilligan:

Breaking bad

Breaking bad

Breaking bad er en amerikansk TV-serie på 5 sesonger, sesong 5, del 2, er akkurat kommet til salg i Norge. Serien har vært nominert til Golden Globe 4 ganger, og nå i 2014 ble den kåret til beste TV-drama, og hovedrolleinnehaver Bryan Cranston, som spiller Walter White, ble kåret til beste mannlige hovedrolleinnehaver. Serien har tidligere vunnet Emmy award i 2009 og 2010

Første sesong starter med å introdusere oss for Walter White, en litt nerdete, godlynt og familiekjær kjemilærer som bor med sin gravide kone og en sympatisk 17 år gammel tenåringssønn. En dag raser Walts verden sammen for ham. Ikke-røykeren Walt får beskjed om at han har lungekreft, og han får med ett mye å bekymre seg for. Først trenger han (mye) penger for å betale for legebehandling, og samtidig er han livredd for hvordan kone og barn skal klare seg når han dør. Han vil ikke belaste kona med bekymringene sine, og han er for stolt til å be om eller ta i mot økonomisk hjelp.

I et lag med svogeren og politimannen Hank, hvor Hank forteller om en narkobande de etterforsker, og forteller hva banden tjener pr. gram metamfetamin de selger, får Walt en desperat idé om hvordan han kan redde familien.

Med sine kjemikunnskaper, trenger Walt bare finne en medsammensvoren som kjenner dop-miljøet og som kan hjelpe ham å selge varene. Det finner han i sin tidligere elev og dophue Jesse Pinkman. De kjøper en gammel buss hvor de begynner å koke metamfetamin. Walt koker og lærer sin nye venn Jesse å koke, Jesse begir seg ut på gata for å selge, og så er dramaet  i gang.

Hverken Walt eller hans i bunnen bløthjertede kompanjong, har noen som helst anelse om hva slags verden de beveger seg inn i. Walts blå metamfetamin viser seg å være den reneste og beste på markedet, og da blir det krig. Det blir ekstremt voldelig, uforutsigbart og skremmende. Før de vet ordet av det, har de lagt seg ut med konkurrerende narkolangere og meksikanske narkotikakartell med like mye respekt for menneskeliv som for mygg.

Det baller fullstendig på seg for Walt, han kjemper mot sykdommen og strever desperat for for å holde sannheten skjult for kone og sønn.  Og han kjemper med å holde sin politisvoger fra livet - en dedikert og ivrig politimann som er rett i hælene på dem hele tiden. Samtidig er suget etter raske, lettjente penger med på å drive ham til å fortsette. Løgnene og bedragene som alt dette fører med seg, gjør at han etter hvert får store problemer med å beholde sin kones og sønns respekt og kjærlighet. Han har mer enn nok med å prøve å holde seg i live og samtidig ikke bli avslørt. Og hver gang en tror at nå kan det ikke bli verre, blir det nettopp det. Walts valg får katastrofale følger for mange.

Det mest fascinerende med serien er Walts personlighetsforvandling underveis i serien. Han forandrer seg langsomt fra en godlynt, nesten litt stakkarslig, lovlydig familiefar til en etter hvert beinhard og hensynsløs narkobaron.

Serien er ikke noe for den som ikke orker å se vold, for det er det mye av, og det er kanskje det som er vanskeligst å takle når en begynner å se den. Men den er ekstremt spennende, den har svært gode skuespillere, og noe lignende kunne kanskje ha skjedd?

Jeg gir den 5+ i terningkast.

Serien kom ut i perioden 2008-2013.

Skuespillere: Bryan Cranston spiller Walter White, Aaron Paul spiller Jesse Pinkman, Dean Norris spiller Hank, Anna Gunn spiller kona Skyler, Walter "Flynn" Hartwell White Jr. spilles av Roy Frank "RJ" Mitte III.

Del på facebook
Måndag 10-14  
Tysdag stengt  
Onsdag 15-18  
Torsdag stengt  
Fredag 10-14  

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av