Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Harens år

Marc Riviere:

Harens år

Harens år

Et ublidt møte med panseret på en bil blir for den vesle haren starten på et langt vennskap med Vatanen. Vatanen er mennesket som  fulgte etter ham inn i skogen og ble der.

Arto Paasilinnas kanskje mest kjente roman, Harens år, ble i 1980 filmatisert for andre gang. I 2006 kom nyutgivelsen av film nr to. Kjenner du til Paasilinnas bøker, vet du at du kan vente deg underfundig humor og god underholdning! 

En hardtarbeidende reklameskribent og hans fotograf er på vei tilbake til hotellet etter et jobboppdrag i de finske skoger, da en hare plutselig hopper foran bilen. De klarer ikke stoppe i tide, og Vatanen går ut av bilen for å sjekke om haren kom til skade. Mans fotografen fortsstt sitter igjen i bilen, følger Vatanen etter haren til fots et stykke inn i skogen. 

Vatanen tar hånd om haren, og på sin ferd gjennom skogen gjør han seg opp en del tanker om livet, jaget og maset i karriereverdenen han lever i. Etter hvert finner han stor tilfredsstillelse i å oppholde seg alene i villmarken og bestemmer seg rett og slett for å bli værende. 

Han lever av det som naturen har å by på og tilpasser seg livet i skogen på best mulig måte. Og hvordan gikk det med haren? Jo, den klarte seg bra med Vatanens hjelp, og det utvikles et godt vennskap mellom de to - en mann og en hare. 

Og det er ikke måte på hvor mye rart de støter på der ute i skogen. Man kan av og til få assosiasjoner til Gudene må være gale-filmene, også fra rundt 1980.

Når Vatanen omsider vender tilbake til sivilisasjonen, er det med et helt nytt syn på livet. De materielle godene som før var så viktige for ham er plutselig helt uvesentlige. Det er harens ve og vel som opptar ham.

Er du Paasilinna-fan, vil du ikke bli skuffet. Humoren og underfundigheten er beholdt i filmen. Og for dere andre kan filmen være starten på et nytt bekjentskap med en herlig forfatter!

Del på facebook

Opningstider 

Måndag 9-15.30  
Tysdag 14-19  
Onsdag 9-15.30  
Torsdag 14-19   
Fredag 9-15.30  

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av