Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Heksenes tid

Jan Guillou:

Heksenes tid

Heksenes tid

Dette er en dokumentarserie basert på boken Heksenes forsvarer.

Vi befinner oss i Sverige på 1600-tallet. Panikken herjer. En tilsynelatende ubetydelig hendelse blir innledningen til et av de mørkeste kapittel i nordisk historie - hekseprosessene. Dalarna, Mora, Gävle, Stockholm, heksejakten sprer seg som ild i tørt gress. De mest grusomme handlinger mot vesentligst uskyldige kvinner finner sted. Heksepanikken har dimensjoner som kan sammenlignes med en naturkatastrofe. Overgrepene kulminerer i 1675 i Torsåker kirke under presten Laurentius Horneus, med den største heksehenrettelsen i Nordens, ja kanskje hele verdens historie. Av 700 innbyggere blir 71 henrettet, derav 35 kvinner, 2 menn og 4 gutter, en tiendedel av befolkningen utryddes.

Vi forflytter oss til Danmark 1612-13, og får høre om Kristian IV og hans heksefobi. Han er unormalt interessert i hekser og følgelig ser han dem overalt. Her blir heksene først torturert for etterpå å bli brent levende. Adelige kan også være hekser, noe som er uhørt i andre land.

I Spania, på 1600-tallet, lever en herre ved navn Salazar Frias, en inkvisitor som frigjør heksene og redder på det viset mange menneskeliv.Han er overbevist om at når en følger sin samvittighet så vil fornuften seire over djevelskapen. I 1614 blir besluttningen om å avskaffe hekseprosessene tatt i Spania.

Filmen belyser også dagens paralleller til 1600-tallets heksepanikk. I Bjugn 1992, blir Ulf Hammern, en barnehageansatt, sparket fra jobben. Bakgrunnen er mistanke om seksuelt misbruk av barn i Bjugn kommune. Foreldre og barn blir avhørt og stedet blir invadert av journalister. Det vanker historier om sex-orgier blant bygdas lærere og prester. 31.januar 1994 blir Ulf Hammern frikjent i Frostating lagmannsrett.

Det antas at 30-40000 kvinner i hele Europa ble henrettet på bakgrunn av innrømmelse av forbrytelser de aldri hadde begått. De gammeltestamentlige lovene lå til grunn.

Jan Guillou er fortelleren i filmen. Denne sørgmodige epoken i verdenshistorien er interessant fremstilt gjennom hans eminente fortellerkunst krydret med effekter og dokumentasjon.

 

Spilletid:4 timer

Språk:svensk

Tekst:norsk

Del på facebook
Måndag 10-14  
Tysdag stengt  
Onsdag 15-18  
Torsdag stengt  

Fredag 10-14

STENGT VEKE 28,29 og 31

 

Kontakt

Tlf.: 71 17 15 72
Epost: biblioteket@aukra.kommune.no

Vi blir inspirert av