Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips barn

Roger Hargreaves:

Herr Glemsk

Herr Glemsk

Herr Glemsk bur i Forglemmegeiveien og det passer bra for han er umåteleg gløymsk

Herr Glemsk gløymer alt mogleg. Han klarer aldri å hugse kva der er han ikkje må gløyme. Ein dag får han i oppdrag å overlevere ein veldig viktig beskjed, og det er ei ganske umogleg oppgåve for ein som er umåteleg gløymsk.
Roger Hargreaves sine klassiske bøker om «Lille Herr Mann» og «Lille Frøken» vart utgitt på 70-talet. Bøkene er oversatt til 30 språk, og er selt i over 100 millioner eksemplar. I Norge vart bøkene gjendikta av Inger Hagerup, og det er i seg sjølv eit kvalitetsstempel. I 2014 vart bøkene utgitt på nytt i Norge, og ein ny generasjon barn har fått gleda av å møte desse fargerike karakterane i Roger Hargreaves univers.
I bøkene møter vi mellom anna Herr Kilefant som har lange armar som han kan strekke inn over alt. Vi møter Herr Lykkeleg som strålar som ei sol og vi møter Herr Surpomp som  har nedovermunn.
Vi blir og kjent med Herr Rotekopp, som heldigvis får god hjelp av Herr Ren og Herr Ryddig, til å rydde opp i tilværet sitt. Herr Bakvendt og Nysgjerrigper er nokre underlege skruer, og det er også herr Dumpidump som stadig vekk er uheldig og dumper bort i alt.
Alle desse figurane har sin særeigne eigenskap, og dei kan vere både gode og dårlege. Bøkene er humoristiske og underhaldande, og lesaren kan  lære noko om seg sjølv og andre. Dei kan vere fine å bruke som utgangspunkt for samtale. Bøkene passer godt for barn i alderen 4 -8 år.
Bøkene er på bokmål.

Del på facebook
Barnas store eventyrbok

Det var ei sann fryd å halde denne flotte boka i handa då den kom hausten 2015. I Barnas store eventyrbok er 8 eventyrklassikarar omsett til nynorsk av Maria Parr og eventyra er illustrert med dei flotte illustrasjonane til Svend Otto S. Barnas store eventyr bok er eit viktig bidrag til vår forteljartradisjon.

I samband med lanseringa av boka sa Maria Parr at eventyr skal ligge godt i munnen, for det er der dei høyrer heime. Denne meldaren har brukt eventyrboka til høgtlesing både for barn og vaksne, og den ligg sanneleg godt i munnen for ein som er nynorskbrukar. Ein kan frigjere seg når ein les.
Samlinga inneheld eventyra om dei tre Bukke Bruse, Raudhette, Fyrtøyet, Pannekaka, Mannen som skulle stelle heime, Den stygge andungen, Tornerose og Bymusikantane frå Bremen.

Del på facebook
Hans Sande:

Forelska i Feisbukk

Forelska i feisbukk

Forelska i Feisbukk

Feisbukk er ein geitebukk som bur og beitar i Våtedalen, og ettersom denne dalen ikkje ligg så langt frå oss, kan det hende at du har køyrt forbi han og geiteflokken. 

Den beste venen til Feisbukk heiter Smørbukk, og då dei var små geitekillingar fann dei på mykje spanande i lag. Men då dei vart vaksne var ikkje alt lenger så greitt. Feisbukk oppdagar at han elskar Smørbukk, og det er ikkje så lett for han å godta det at han elskar ein annan bukk. Han trekkje seg ut av flokken og opp i fjella. Der stangar han hol i skyene, slik at regnet fossar og alle geitene nede i dalen vert våte og kalde. Heldigvis så viser det seg at Smørbukk også elskar Feisbukk, og då ordnar alt seg til det beste for dei to. Mange av geitene i Våtedalen vart nok litt skuffa, for dei hadde hatt eit godt auge til den flotte geitebukken, men dei aksepterte at dei to bukkane elska kvarandre.

På ein god måte formidlar boka aksept av likekjønna kjærleik. Den skildrar at det var vanskeleg for Feisbukk då han i ungdomstida oppdaga at han var annleis, men når han har erkjent, og på sin eigen finurlege måte erklært kven han elskar, så er det ikkje lenger vanskeleg.

Boka er på nynorsk og språket flyt leikande og lett. Boka er morosam og den har mange artige ord og replikkar. Boka er illustrert med Per Dybvig sin særprega røffe strek. 

Del på facebook
Bull, Jacob Breda:

Godnattareglen

Godnattareglen

I denne regla får du vere med å danse natta inn i eventyrland og møte underlege skapningar som kjem fram når det mørknar. Der er tusser og troll, og du får møte kongingen og einauga kattar. Du får også møte ein So, og det er noko så alminneleg som ein gris, men i regla brukar dei eit veldig, veldig gammalt ord for gris.

Det var Jacob Breda Bull som skreiv godnattareglen på slutten av 1800-talet. Opprinneleg heitte regla Sankthansdans, og teiknaren Andreas Bloch illustrerte regla. Jakob Breda Bull sin forleggar, Jørgen W. Cappelen, sette dei 25 teikningane saman til eit meterlangt bilete, som har gått i arv frå  generasjon til generasjon i familien Cappelen, og lest høgt for barna ved sengetid. Eit opptrykk av dette bilete er vedlegg til boka.

I boka er kvar side illustrert med enkle og tydelege illustrasjonar på einsfarga bakgrunn. 

Teksta går på rim, og har ei stødig rytme. Godnattreglen er kjempegod å lese høgt og barnet vil fort fange rytma. Barn eg har lest denne boka for ville gjerne synge godnattareglen, og vi las den om igjen og om igjen. 

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av