Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips barn

Rune Johan Andersson:

Støv

Støv

Boken Støv av Rune Johan Andersson handler om akkurat det, støv. I hvert fall tilsynelatende. Andersson forteller om en ung pike som spør en eldre mann om støv. Hvor kommer alt støvet egentlig fra?

Piken vil tørke bort støvet. Mannen vil ikke det. Svaret blander glimt fra bibelen, astronomi, fysikk, historie og ikke minst filosofi når den eldre mannen forklarer til piken hvor støvet kommer fra. Enkle men uttrykksfulle illustrasjoner i en blanding av farger og svart/hvitt gjør hvert svaret stemningsfullt.

For meg bærer fortellingen en viktig beskjed for alle, og ikke minst for barn. «…hvert støvkorn har sin spesielle plass i verdensaltet.» Og når støv er så viktig, og «Alt henger sammen med alt. Spesielt støv.», da har også hvert menneske sin spesielle plass i «verdensaltet».  Fortellingen får en overraskende og dramatisk slutt.

Denne er en lettlest billedbok på bokmål for småskole-/mellomtrinnet som passer for høytlesing. Jeg liker den for sin balanse og meningsinnhold, og fordi den fenger fra start til slutt.

Del på facebook
Taran Bjørnstad:

Krokodilletyven

Krokodilletyven

Alle trenger en krokodille av og til, eller……

Odd er en typisk taper, han er tykk, rar, bruker briller og tyr lett til tårene. Dessuten heter han Odd. Og nesten alle vet jo hva det betyr på engelsk. Mammaen til Odd mener han bør tøffe seg opp litt. Men det er ikke så enkelt når man alltid er redd.

En dag drar klassen til Akvariet! Og her møter Odd reptilsjefen Rolf som sikkert ikke er redd for noe. Og Odd får en plan. Planen blir satt ut i livet, og det dreier seg selvfølgelig om et krokodilletyveri. Eller et “Taggentyveri". Taggen blir tatt med i sekken og plassert på rommet til Odd. Og da går ikke alt lengre etter planen. Her blir det drap av Nøtte, spising av sure sokker og mobiltelefoner.

Og verden er jo slik at en må ta konsekvensene av sine handlinger, i alle fall når en er en TYV.

Tekst og bilde leker seg fint sammen i boka. Grav sine illustrasjoner er fantastisk og er hele tiden med på å underbygge stemningen i fortellingen. Her er det bilder fra alle kanter, nærbilder og perspektivbilder. Det er nesten som en snurrer film når en leser denne boka.

Og selvfølgelig går det bra med både Taggen og Odd.

Del på facebook
Tore Renberg:

Gi gass, Ine

Gi gass, Ine

Boka beskriver et godt og varmt søskenforhold mellom storesøster Ine og lillebror Hasse

Sammen drar de på en trabasiøs tur uti skogen for å hogge et tre. Men sammen er de sterke. Ine lett på foten og tøff i hjertet, Hasse liten, men kan allerede si ja og traktor. Det dukker opp noen fantastiske tilskuere.

Historien har preg av pågangsmot, optimisme og kraft. Barna er sterke helt alene uten innblanding av voksenpersoner.

Her er god dynamikk mellom tekst og bilder. Øyvind Torseter gjør et flott håndverk med ilustrasjonene i form av tegninger, kolasjer og delvis tredimensjonale figurer.

Språket er enkelt, lekende og rytmisk, kan minne om dikt.

Dette er en bok til å bli glad av. Og det som er enda bedre er at det er første boka i en serie. Her har leseren noe å se fram til!

Billedbok som passer i alderen 3-5 år.

Del på facebook
Domenica Luciani:

Sju ganger katt

Sju ganger katt

Du har kanskje hørt at katter har ni liv?  I denne boka møter vi katten Månesnute som forteller fra sine sju første liv.  Månesnute er en svart katt, men med ett hvitt værhår.  Det værhåret er han glad for, fordi når han ser sitt eget speilbilde så vet han hvem han egentlig er.  Ja, for han får ulike navn av menneskene han møter opp gjennom tidene. 

Månesnutes første liv er i Egypt, der katter blir verdsatt høyt.  Langt verre blir det i et senere liv, i Tyskland i middelalderen, der svarte katter blir forbundet med hekser.  Månesnute opplever et vinterkaldt Russland, lever hos Etruskerne, i England på 1800-tallet og i Frankrike under andre verdenskrig.  I det siste livet han forteller fra er han i USA, hvor han blant annet lager kunst og blir filmstjerne…

Del på facebook
Solveig Blindheim Bendixen:

Tenk at det var Teo!

Tenk at det var Teo!

Teo skal finne ut kva han er flink til. Han pratar med læraren sin, Vibeke og kjem fram til at han er god til å brette mjølkekartongar og til å rekne med minus. - Og kanskje litt god i fotball – for det er jo meir stas. Kameratane vert litt i stuss når Teo fortel at han er god i fotball, for det synes tydelegvis ikkje dei. Dermed er det i gong, Teo må vise kor god han er på fotballbana. Det går ikkje heilt etter planen og fører til endå meir trøbbel for Teo….. Men sjølvsagt går det bra til slutt.

Dette er ei triveleg, spennande og morosam historie frå småskulen som mange, både små og store vil kjenne seg att i. Vi møter den litt distré og godmodige læraren, den trygge, gode vaktmeisteren og dei litt skumle tredjeklassingane. Og mange attkjennande situasjonar.

Dette er tredje boka om førsteklassingen Teo. Dei to første heiter «Teo i trøbbel» og «Teo tar sjansen».

Bøkene om Teo er kjekke bøker til høgtlesing både heime og på skulen

Del på facebook
Irene Marienborg:

Jeg må tisse

Jeg må tisse! sier Nora

Til småbarnsforeldre

 

Har de sett bøkene til Irene Marienborg?

 

Ho har laga 4 herlege bøker om Nora i ulike kvardagssituasjonar - Det regner!sier Nora, Jeg må tisse!sier Nora, Fine prikker!sier Nora og Jeg vil bake!sier Nora

Dei handlar om å kose seg i regnver, slutte med bleier, fine prikkar, og gledene ved å bake.

Historiene er lett gjenkjennelege, og har fargerike og svært uttrykksfulle illustrasjonar. Vi gler oss til fleire bøker av Irene Marienborg.

 

Dette er bøker å bli glad i!

Del på facebook
Unni-Lise og Ola Jonsmoen:

Johannes i sporet. Hysj, hysj!

Johannes i sporet. Hysj, hysj!

Johannes er ein nysgjerrig gut som likar å gå på oppdagelsesferd. Idag er det nysnø ute og han får det riktig travelt. Han skal leite etter spor og prøve å finne ut kven som eig dei. Det er bittesmå spor og kjempestore spor som ser litt skumle ut. Med falkeblikket sitt ser han spor heile tida. Spora finn han utafor huset sitt, men jammende finn han nokon inni huset og, skal tru kven som eig dei? Johannes er ein superdetektiv så han finn det nok ut. Gjer du?

Om natta når han søv hendar det underlege ting. Mor seier han har fått spor på hjernen. Kanskje det? Kjekt er det i alle fall og Johannes leitar vidare. Men dagen etter er alle spora plutseleg borte. Kva har skjedd?

Denne biletboka er interressant og lærerik, men samstundes spanande og morosam. Tema er natur og landskap og ei formidling om at det er kjekt å bo på bygda. Johannes tek oss med inn i dyra si verd og gjer oss kjend med den på ein annleis måte.

Illustrasjonane, strek i akvarellar laga av Unni- Lise Jonsmoen, er berre vidunderlege. Dei har mykje humor. I tillegg er dei fulle av liv, noko som på ein måte er med å streke under Johannes sin iver i jakta på spora.

Det finns heile seks bøker i serien om Johannes.
Boka passar for ungar i alderen fem til ti år.

Del på facebook
Hans Sande:

Forelska i Feisbukk

Forelska i feisbukk

Forelska i Feisbukk

Feisbukk er ein geitebukk som bur og beitar i Våtedalen, og ettersom denne dalen ikkje ligg så langt frå oss, kan det hende at du har køyrt forbi han og geiteflokken. 

Den beste venen til Feisbukk heiter Smørbukk, og då dei var små geitekillingar fann dei på mykje spanande i lag. Men då dei vart vaksne var ikkje alt lenger så greitt. Feisbukk oppdagar at han elskar Smørbukk, og det er ikkje så lett for han å godta det at han elskar ein annan bukk. Han trekkje seg ut av flokken og opp i fjella. Der stangar han hol i skyene, slik at regnet fossar og alle geitene nede i dalen vert våte og kalde. Heldigvis så viser det seg at Smørbukk også elskar Feisbukk, og då ordnar alt seg til det beste for dei to. Mange av geitene i Våtedalen vart nok litt skuffa, for dei hadde hatt eit godt auge til den flotte geitebukken, men dei aksepterte at dei to bukkane elska kvarandre.

På ein god måte formidlar boka aksept av likekjønna kjærleik. Den skildrar at det var vanskeleg for Feisbukk då han i ungdomstida oppdaga at han var annleis, men når han har erkjent, og på sin eigen finurlege måte erklært kven han elskar, så er det ikkje lenger vanskeleg.

Boka er på nynorsk og språket flyt leikande og lett. Boka er morosam og den har mange artige ord og replikkar. Boka er illustrert med Per Dybvig sin særprega røffe strek. 

Del på facebook
Dagen da fargestiftene streiket

Morsomt.

Selv om tittelen kan virke misvisende, er boken original i konseptet. Duncan heter gutten som eier fargestiftene som har fått nok. Opprøret fører kanskje ikke til streik, men fargestiftene leverer hver sitt klagebrev til eieren. Hver farge har en misnøye, enten er de brukt for mye eller altfor lite. Noen farger krangler med en annen og til og med er det en som føler seg naken!

Boken hører til den lange tradisjonen av barnebøker hvor leketøy og andre objekter i barns verden får antropomorfiske egenskaper. Men her er de ikke bare søte men sinte! Illustrasjonene i boken skildrer på en effektiv måte fargestiftenes følelser med enkelte linjer.

Fortellingen har inspirert flere skoleklasser til å iscenesette historien og noen kan sees på YouTube.

Del på facebook
Maria Frensborg:

Ellen, Humla og marsboerne

Ellen, Humla og marsboerne

Ellen og Humla er bestevenner. Dei har etablert ein spionklubb Fjærføttene. Meininga med den er at dei skal spionere på forkledde marsboarane som vil ta over jorda.

Det tar ikkje lang tid før begge finn noko dei skal spionere på. Humla får nye naboar som flytter inn. Og dei nye naboane er heilt sikkert marsboarar! Planen er fort klar – å skremme marsboarnaboane heim.

I starten går det veldig bra, dei spionerer og kjem stadig på nye oppgåver som skal gjerast mot dei nye naboane. Begge jentene har frodig fantasi, og til slutt går det «litt» over grensa når dei skraper «Dra tilbake» på bilen til naboane. Då er det alvor, og begge må ta ansvar for det som vart gjort.

Boka er humoristisk og minner om fantasifulle leiker i barndommen der nesten alt var mogleg. Eg synest avslutninga var fin og lærerik. Barn som les boka vil få ein påminning at ein ikkje skal dømme andre for tidleg, og at ein må ta ansvar for det ein har gjort.

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av