Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips barn

Bjørn Ousland:

Bisk i farta!

Bisk i farta!

Hurra! Bisk har fått seg nye ski til jul! De må prøves - bare det kommer snø. Kos deg med denne fargerike tegneserieboken!

Og joda, etter hvert kommer det snø, og på hytta er det massevis! Bisk, Siss, mamma og pappa reiser på hyttetur, og nå kan de gå på ski, lage snømann og kose seg så mye de vil!

En dag skal de ut på langtur. De har pakket Kvikklunsj, pølser og drikke i sekken. Det er så gøy å gå på ski, ikke minst når man finner fine bakker man kan sette utfor. Det blir knall og fall og mye latter. 

Bisk og Siss går og går, og med ett har de gått så langt at de ikke ser igjen mamma og pappa! Ikke finner de veien tilbake heller. Uff, og så begynner det å bli uvær! 

Til slutt må de gjøre det eneste riktige: De graver en stor, fin snøhule og knytter skjerfet sitt på en stav på toppen av hula. Etter en stund er det noen som hoier - det er mamma og pappa! Heldigvis ble de funnet! Og så kan pølsene nytes inne i en lun og fin snøhule.

Denne tegneserien er fin for deg som går i ca 3. klasse og oppover, og kanskje kan du lese hele boka selv. Det er ikke så mye tekst inni hver snakkeboble, og rutene er store. 

Del på facebook
Margareta Nordqvist:

Ville Billy

Ville Billy

Vi møter Pelle som bur på ein gard med hestar, kyr, sauer og høner. Hestane heiter Tulla og Totto. Ein dag kjem ein ny hest på besøk til garden der Pelle bur. Billy, som hesten heiter, er litt av ein villstyring. Han leikar ei stund med Tulla og Totto, men så synes han det vert for kjedeleg. Han hoppar over gjerdet og stikk av. Dette skjer ikkje berre ein gong, men gong etter gong. Pelle får litt av ein jobb med å passe på Billy – men jammen er det artig også!

Boka er med i serien «Dyrevennene» som er lettleste bøker med korte setningar og enkle ord i store bokstavar. Dei høver for småskulen og mellomsteget. Gode og vakre fargeillustrasjonar heng godt i hop med teksten og gjer det enklare å forstå innhaldet. Bøkene er kjekke å lese – særleg for dei som er glade i dyr.

Dei andre bøkene i serien er om kattar, hundar, kaninar, grisar og til og med akvariefisk.

Del på facebook
Bjørnis og de røde prikkene

Isbjørnen Bjørnis lever det gode liv blant snø og is langt i nord. Men så en dag får han så veldig mageknip etter å ha spist. Det er de røde prikkene på himmelen som er årsaken.

De røde prikkene er nemlig utslipp fra fabrikkene lenger sør på jorda. Hva kan Bjørnis gjøre for å få bort prikkene og slippe den vonde mageverken? Jo, han kan kanskje prøve å sende en flaskepost og se hva som skjer?

Baksideteksten er herlig i seg selv:

"I nord var det så veldig kaldt 

at etter noen timer,

ble versene i boken her

så kalde at de ... rimer!"

Ved hjelp av nydelige små vers fortelles historien om hvordan Bjørnis til slutt får hjelp. Og det er jo ikke bare han som nyter godt av hjelpen. De røde prikkene forsvinner fra Arktis' himmel, og alle dyrene kan spise, puste og leve uten skadelige utslipp. Men hold utkikk - en dag er det kanskje du som får brev fra isbjørner i nød!

Del på facebook
Steffen Sørum:

Korsfarerne

Korsfarerne

Vi er no godt og vel halvvegs i Sommarles, ein landsomfattande sommarleseaksjon for 1.-7. –klassingar. Og inspirert av Christoffer (10 år) som på same dagen lånte, leste og leverte tilbake Steffen Sørum sin korsfararserie på 5 bøker, fall valet på nettopp denne spennande serien.

Forteljinga startar i 1186. Den franske adelsmannen Bohemond av Reims legg ut på korstog til Det heilage land med heile sitt hus, derimellom den unge frankiske guten Stefan, den yngre systera og dei liveigne foreldra deira. Det blir ei reise som skal vise seg å bli alt anna enn trygg. Allereie før dei når Jerusalem blir den vesle familien spreidd, og Stefan blir kasta ut i utfordrande oppgåver han treng både kløkt og hell for å kome seg gjennom.

Sørum har studert historie, og har derfor god kjennskap til denne tidsepoka. Bøkene er fulle av sverdslag og kamp, men tillegg til spenning og action får lesaren og innblikk i kva eit korsfararfølgje eigentleg er, og korleis det var å leve i mellomalderen. Forfattaren let Stefan oppleve historiske hendingar som slaget ved Hattin og Saladins beleiring av Jerusalem, og viser oss både den kristne og muslimske sida av konflikten.

Serien som Aschehoug har gitt ut under merkelappen «Den blå lesehesten», er lettleste bøker på oppunder 60 sider kvar, med korte setningar og mykje dialog. Dei har og mange illustrasjonar, og passar for elevar på mellomtrinnet som likar eventyr, fart og spenning. Titlane på bøkene er: 

1. Reisen til det hellige land

2. Fanget

3. Tempelriddernes hemmelighet

4. Saladins felle

5. Beleiret

Desse fem bøkene finst og samla i ei lydbok, som dessutan inneheld eit kapittel som er spesialskrive for lydboka. Sørum har og gitt ut boka En faktahest om korsfarerne som passar for same aldersgruppa.

Og om dei vaksne som les bøkene høgt for sine håpefulle (evt. «over skuldra»…) skulle bli inspirert, har fleire av biblioteka i fylket  trilogien om tempelriddaren Arn Magnusson skrive av Jan Guillou til utlån.

Del på facebook
Gro Nilsdatter Røsth:

Sykkeltyven

Sykkeltyven

Tenk, noe så ergerlig! Sanna har fått ny sykkel til fødselsdagen sin, og dagen etter er den borte!

På skolen sprer ryktet seg om den forsvunnede sykkelen. En gutt kommer bort til Sanna og forteller at han har sett en fra asylmottaket sykle forbi på en altfor liten sykkel. Rød, akkurat som Sanna sin.

Pappa og Sanna besøker mottaket. Og ganske riktig, der er sykkelen. Men - jenta som har den ser så trist ut. Det er broren henne som har stjålet den til henne for å gjøre henne glad! Sanna har jo ikke lyst å skuffe Saima, jenta med de triste øynene. "Hun kan få den," sier hun. Men nei, det vil ikke dama som jobber på asylmottaket. Å stjele er feil uansett. 

Sanna får tilbake sykkelen sin, men er likevel ikke helt glad. Ingen av barna på mottaket så egentlig glade ut. "Vi må hjelpe dem," sier Sanna. Og mamma får en idé: Kanskje noen på skolen har sykler som de har vokst fra, og som de kan gi til mottaket? Så sender de melding til rektor, som sender den videre til elevene. Pappa lager sykkelverksted og reparerer og lakker syklene i hagen.

Så, endelig, kan de dra til barna på asylmottaket med syklene. De holder til og med sykkelkurs! Og Sanna får en ny venn i Saima, som ikke ser trist ut i øynene sine lenger.

Dette er en bok i serien "Min første leseløve" fra Cappelen Damm. Den er nok for vanskelig for helt ferske lesere, men har du øvd på lesing en stund, vil du klare den. Den er også fin som høytlesingsbok og som grunnlag for samtale.

Del på facebook
Lesley Sims m.fl.:

Kong Eseløyre

Kong Eseløyre

Leseland er en serie lettleste bøker i fire forskjellige nivåer. I denne serien er alle bøkene på nynorsk. 

Nivå en passer for deg som nettopp har knekt lesekoden. Én setning per side gjør det mulig å lese hele boka selv! Illustrasjonene er fargerike og morsomme, og historiene passer godt til aldersgruppen. I Kong Eseløyre møter vi en konge som har en stor hemmelighet: Han har faktisk eselører! Heldigvis skjuler krona ørene. Innimellom må han jo klippe håret, og den som er så uheldig å måtte være frisør blir puttet rett i fengsel etterpå. Hvis ikke kunne hemmeligheten komme ut. 

En dag skal Mia klippe kongens hår, men hun slipper unna fengselet. Hun lover å ikke si noe til noe menneske - men til et tre i skogen kan hun vel sladre? For trær kan jo ikke fortelle hemmeligheter? Eller?

Når alt kommer til alt viser det seg at alle på slottet har visst om kongens skavank hele tiden. Og når alle liker ham til tross for eselørene, kan kanskje også kongen lære seg å like seg selv som han er?

(Men husk å ikke lage eselører i boka!)

Bøkene i Leseland-serien kan følge barna gjennom hele småskolen og litt opp i mellomtrinnet. 

Del på facebook
Rob Biddulph:

Blåst bort

Billedbok

"Pingvinen Blå er stolt og kry. Han har en drage. Den er splitter ny."  Herfra begynner en fortelling på rim, hvor det muligens er rimet som delvis bestemmer hva som skal skje. Det er uansett ikke godt å vite hva som skjer for den som holder seg fast i en drage når vinden tar tak. De som vil hjelpe Pingvinen Blå ned, ender med å selv bli med, og så blåser det mot Nordpolen med 4 på slep. Men det ender jo ikke der. Langt om lenge stilner vinden og de lander i den grønne og varme jungel. Fint er det, men altfor varmt for Pingvin Blå og følget hans. Vindstille er det óg, men det kan ordne seg ved hjelp av trompetsnabelstøt fra elefanter som bor der. Heldigvis går det i riktig retning, og snart ser de en blåhval som det står masse pingviner oppå. Den som følger godt med, vil se at på hvalen står det "SKOLEBUSS". I det hele tatt står det mange fyndige små anvisninger som  erfarne 1. klassinger får med seg ved høytlesing. Morsom å lese høyt og mottatt med knegg og humring

Del på facebook
Cathrine Myhre Solbjør:

På rømmen i dusteland

På rømmen i dusteland

Elina bur i byen saman med mor og far og livet er fint. Ho har ei bestevenninne som ho leikar med kvar dag, heilt til ho ein dag får vite at mor og far har bestemt at dei skal flytte, ut på landet, Dustelandet. Elina har ikkje lyst til å bu på landet, men det betyr tydelegvis ikkje noko, det er ingen som spør henne.

Når dei kjem til det nye huset visar det seg at det ikkje bur nokon andre barn i nærleiken, nesten ingen folk i det heile tatt faktisk, anna enn ei gammal dame som er så krokrygga at nesa nesten subbar i bakken og gressklipparmannen, som snart visar seg å vere verdas verste barnevakt. Løysinga er openbar, Elina må rømme. Ei vill flukt startar og etter ho kjem barnevakta, ein allergisk hund, ein fiolindetektiv og ein gjeng bartebrødre.Boka er spanande, fartsfylt og morosam og viser med all tydeleghet at det slett ikkje alltid er barna som er mest barnslige og gjer rare ting. Sommaren og sommarles er i gang, og dette er ei knakande fin bok for høgtlesing i verandakroken eller på sengekanten.

Del på facebook
Haddy Jatou Njie:

Snart sover du

Snart sover du

Dette er en utrolig vakker bildebok for barn om årstidene. Barn sover. Voksne sover. Dyr sover. Og årstidene sover, de også. Når vinteren er våken, da sover de tre andre. Og når vinteren skal få sove, da står våren opp fra drømmene sine. Etter våren våkner sommeren, og etter sommeren kommer høsten, og så er det vinter igjen.

Boka er veldig rikt illustrert og har små, lyriske strofer på hver side. Helt bakerst i boka er det en godnattsang med noter av Ørnulv Snortheim. Fin bok å lese på sengekanten for både liten og stor.
Haddy Jatou Njie er artist, spaltist, sanger, tekstforfatter og komponist. Lisa Aisato er illustratør, forfatter og billedkunstner. De er dessuten søstre og har lenge ønsket å lage en barnebok sammen, dette er resultatet.

Passer for barn fra 3 år og oppover.

Del på facebook
Bjørn F. Rørvik:

Dyrene i Bfrika

Dyrene i Bfrika

Vi elsker morsomme bøker! Og vi elsker å tulle med ord! Heldigvis gjør også Bjørn F. Rørvik det. 

Rørviks bøker har fremkalt mye latter. Kanskje husker du Reddikhaien, Prikkesyken og fremfor alt Bukkene Bruse på badeland?

Men har du hørt om Bfrika? Jeg tror det må ligge i Fantasiland et sted, og det er dit vi blir tatt med gjennom denne gåteboken. For hvor ellers kan du få en rallygator av å krysse en rallykjører med en alligator? Og hva får du om du tråkker på en flaggermus? Flaggermos, så klart. 

Ved hjelp av ordspill og lek med språket serverer forfatteren oss de underligste løsninger på like underlige gåter. Og humoren treffer både barn i småskolen og på mellomtrinnet, men fenger absolutt også voksne, noe de herlige illustrasjonene bidrar til. Gjennom Eivind Gulliksens karakteristiske strek får vi se dyr vi aldri før har sett maken til. 

Gled deg til en morsom hyggestund med denne boken!

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av