Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne

Torbjørn Færøvik:

Orientekspressen - en vårreise

Orientekspressen - en vårreise

Boka Orientekspressen - en vårreise kom ut i 2016

Ei vårreise, tenkte eg, då eg såg boka. Ja, det hadde vore noko! Det er haust og koronarestriksjonar, men heldigvis så er det ingen som kan hindre meg i å legge ut på ei imaginær reise, kyndig guida av Torbjørn Færøvik. 

Torbjørn Færøvik er ein av Noreg sine fremste reiseskildrarar, og er den einaste som har vunne Brageprisen tre gongar. I denne boka reiser han langs verdas mest berømte togspor; Orientekspressen. Som mange sikkert veit gjekk denne togruta mellom Paris og Istanbul, men vi som les boka får heldigvis ei utvida reise som startar i London og som held fram heilt til Samarkand, som vert rekna som den vakraste perla langs Silkevegen.

Langs vegen ausar Færøvik av kunnskapen sin om historie, kultur, tradisjonar og menneskeskjebnar, og det er ikkje eit sekund dødtid i denne boka. Vi som lesarar vert rivne med av det forteljande og entusiastiske språket. Ein kan formeleg høyre tonane frå operaen i Wien og lukte krydderet frå den enorme basaren i Istanbul.  Og så er det den mennesklege sida av det heile: Det er tydeleg at Færøvik har ein evne til ikkje berre å observere menneske, men også å snakke med dei og få dei i prat. Han serverer oss historie på historie som er så interessante at ein gløymer at ein sit heime i si eiga stove; tekoppen vert gløymd og klesvasken må vente. Forfattaren er er så open og nyfiken, at han gjer oss som les opne og nyfikne sjølve. Om alle dei tolv landa og tjueto byane han skildra, tenkte eg: Dit MÅ eg! 

Særleg godt likte eg skildringa av det for meg litt ukjende Romania, og at han lot Istanbul ta litt større plass i boka er berre heilt naturleg. For nokre skildringar!

 Eg les ofte litteratur for å verte bittelitt klokare. Etter denne boka er eg redd for å framstå som ufordrageleg besservissar - det er nemleg heilt utruleg korleis Færøvik får formidla inntrykka sine og kunnskapen sin slik at det vert sitjande fast i minnet!

Det var ei stor oppleving å lese denne boka i ei tid som er spesiell for oss alle. Den fortalde meg at verda er der ute enno, og at ein dag - EIN DAG..!

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av