Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne

Kathryn Stockett:

Barnepiken

Barnepiken av Kathryn Stockett

Raseskillene står fremdeles sterkt i den sør-amerikanske staten Mississippi tidlig på 1960-tallet.

Mens de hvite middel/overklasse-jentenes fremste mål i livet er å finne en mann, bli gift, få barn og drive veldedighet, er det helt andre bekymringer som opptar de fargede kvinnene.

Skeeter er 23 år gammel, hvit, og i motsetning til sine venninner som avbrøt studier for å gifte seg, ferdig med utdanningen sin. Det siste mest fordi det ikke har vært lett å finne en mann å gifte seg med når man er 180 cm høy, tynn og har krusete hår. Hennes mål i livet er å leve av å skrive, og hun får jobb i lokalavisa der hun skal gi råd i huslige spørsmål som leserne sender til avisa. Skeeter som ikke har det minste greie på huslige sysler søker råd hos sin venninnes hushjelp, Aibileen.

Aibileen er i femti-årene, svart, har jobbet som hushjelp hos hvite familier i mange år og er en kløpper i å gi gode råd om alt fra flekkfjerning til hvordan man skal unngå at hundene får opp søppeldunken når mannen din har glemt å sette den ut for tømming riktig dag (hvis noen lurer; hell litt amoniakk i søppeldunken). I tillegg til alt husarbeidet har hun også ansvaret for familiens lille datter, som hun har blitt sterkt knyttet til.

Det oppstår en fortrolighet mellom de to kvinnene, og da Skeeter får en ide om å skrive en bok om hvordan svarte hushjelper opplever å jobbe hos hvite familier, blir Aibileen motvillig med på prosjektet. For dette er ikke ufarlig, det kan få store og alvorlige konsekvenser for begge hvis noen får vite om planene, og om boka. Det er i dette området av USA at borgerrettighetsaktivister "forsvinner", og hvor svarte mennesker blir drept eller fengslet for ikke å innrette seg etter raseskillelovene eller gjør noe som ikke tolereres av de hvite.

Vi følger Skeeter, Aibileen og Minny (Aibileens vennine) i jobb og familieliv, og i arbeidet med å få skrevet og utgitt boka uten å vekke noens mistanke. Skeeter kommer på kant med sine barndomsvenniner og blir ustøtt fra deres gode selskap, bare for å sette spørsmålstegn ved vedtatte "sannheter". Hun har ingen hun kan betro seg til, og arbeidet med boka blir mer og mer viktig for henne. Men ting er i gjære, tidene er i forsiktig endring, og Martin Luther King er på vei til Washington.

Dette er Kathryn Stockett første roman. Hun har selv vokst opp i Mississippi med svart hushjelp, og i boka skildrer hun segregeringen slik den var tidig på 1960-tallet i sør-statene.

Barnepiken er en lettlest og undeholdende bok, uten at alvoret går tapt. Tiden og miljøet som skildres er interessant, og den maner til ettertanke.

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av