Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne > Min fetter Ola og meg

Arne Schrøder Kvalvik:

Min fetter Ola og meg

Min fetter Ola og meg

Arne Schrøder Kvalvik og Ola Schrøder Røyset

Arne Schrøder Kvalvik (31 år) kom i fjor ut med boka "Min fetter Ola og meg", som handler om hans funksjonshemmede fetter Ola Schrøder Røyset og deres relasjon og ble nominert til Bragepris for 2015. Anmeldelsene av boka ga terningkast 6 og rosende ord som "forunderlig sprudlende samtale om livsglede og demoner. Om nærhet, kjærlighet og selvmordstanker. Om forelskelse og sexkjøp. Og om broren til Ola, Simon, som er den som gir ham lyst til å leve videre.

Ola er funksjonshemmet, 100 prosent hjelpetrengende, født med en uhelbredelig sykdom (spinal muskelatrofi) og er i 80 prosent jobb. Hans liv blir i boken satt i kontrast til Arnes normaliserte liv med samboer, barn, hus og jobb. I dag - over 20 år senere - lever han fremdeles, om ikke akkurat i det vi funksjonsfriske forbinder med "beste velgående", så i alle fall med et høyst leveverdig liv! Ved å lese boka om Ola, blir vi godt kjent med ham og hans tanker rundt egne begrensninger og muligheter, tanker om hva som gjør livet verdt å leve og tanker som får ham til å ønske seg selv død, tanker han gjør seg om menneskene rundt ham, tanker om oppveksten og tanker og ikke minst følelser rundt egen seksualitet - bare for å ha nevnt noe. 

Forfatteren stiller mange interessante spørsmål, også rundt dette med seksualitet. Selv om man har en muskelatrofi og er lenket til en rullestol, forsvinner nemlig ikke ens seksuelle behov. Og fordi det er forbudt å kjøpe seksuelle tjenester i Norge, må en funksjonshemmet som ønsker å føle seg som et verdig menneske også på dette punktet, reise utenlands. De fleste reiser til Danmark. Det gjorde også Ola, og på beundringsverdig vis forteller han om dette i detalj.

Boka om Ola og Arne er et bokverk som fremkaller sterke følelser og mye humor. Vi møter det usminket livet i rullestol og det livet som må leves når begrensningene siger på og til slutt svekker hele kroppen. Men hodet har aldri vært svekka, og Olas tankekraft er fascinerende og sterk. En svært talefør og tenkende personlighet med stor formidlingsevne.

 De to fettere røtter fra Smøla. Ola har i alle år tilbrakt sommeren og andre ferier i Nelvika, og har kjørt utallige mil i rullestol på øya. Hans evne til å komme i kontakt med folk har ført ham inn i samtaler med folk langs veien, og i tillegg har han blitt kjent med flere innenfor helsesektoren. Arne har en litt annen historie knyttet til Smøla. I flere år spilte han i 120 Days sammen med Jonas Hestvik Dahl fra Veiholmen. Sammen fikk de også tildelt Spellemannsprisen.

 Sitat fra boka:

Jeg koster tre millioner i året, og Ålesund kommune kom i år inn på ROBEK-listen, listen over Norges fattigste kommuner. Hadde jeg, og noen få andre som meg, kjøpt enveisbillett til Sveits, da hadde kommuner snudd minus til pluss. Å sitte som politiker i bystyret og vite det, som jeg har gjort, er en stor påkjenning. Det å tenke sånn om meg selv spiser meg opp innvendig. Jeg ligger våken om nettene og veier mitt liv mot tre sykehjemsplasser eller idrettshallen. Og jeg vet så altfor godt at den hallen vil glede tusenvis."

 Jeg vil anbefales boka på det varmeste og er stolt over at begge disse to flotte unge mennene, Arne og Ola kommer til Guri-senteret på Smøla førstkommende lørdag, 5. februar for å bli bokbadet. Det er et samarbeid mellom biblioteket og Smøla nærings- og kultursenter.

Dette er en bok som burde vært pensum på utdanningssteder som utdanner helsepersonell.

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av