Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne > The Martian

Andy Weir:

The Martian

The Martian

The Martian handler om en gruppe astronauter som blir tvunget til å forlate planeten Mars under en storm. En av astronautene (Mark Watney) blir skadet under evakueringen og de andre astronautene drar fra han i den troen at han er død. Mark ikke død, men når han kommer til bevissthet, så er han strandet på Mars med ingen måte å komme seg hjem på. Kampen for å overleve er i gang.

Boken er skrevet av den amerikanske forfatteren Andy Weir. Handlingen finner sted i en versjon av virkeligheten hvor NASA har sendt astronauter til Mars før, på samme måte som de har hatt reiser til månen. Mark har derfor tilgang til et habitat (en slags liten bygning/telt med utstyr og ulike maskiner) og et par mars-rovere. På coveret er boken beskrevet som en blanding av filmen Gravity og boken Robinson Crusoe av Daniel Defoe. Jeg synes det er bedre å beskrive The Martian som en blanding av filmen Apollo 13 og Robinson Crusoe. Det jeg liker ved The Martian er også mye av hva jeg likte ved de ovennevnte titlene. The Martian har spenningen som en slik overlevelseshistorie trenger og den gir aldri slipp på den. Alltid er det noe som skjer, nye problemer og løsninger dukker opp.

Fortellingen er todelt. For det meste følger den Mark Watney gjennom hans dagboknotater, men vi får også se historien fra NASA hvor de ansatte jobber febrilsk døgnet rundt for å finne en måte å få ham hjem på. Mye av handlingen er som nevnt hvordan Mark klarer å overleve, hvordan han pønsker ut geniale løsninger og bruker de tingene som NASA har bygd opp eller etterlatt seg på planeten. Det fokuseres mye på tekniske løsninger, men det blir aldri kjedelig eller for komplisert. Forfatteren beskriver romfartsutstyr og kjemiske prosesser på en så enkel og lett forståelig måte, at jeg skulle ønske han hadde vært læreren min da jeg gikk på skolen. Samtidig er det mye humor i boken, Mark Watney er en morsom fyr og jeg opplevde med en gang hovedpersonen som sympatisk.

I følge et intervju med Andy Weir (som er lagt ut på nettsiden hans) ønsket han at boken skulle være så realistisk som mulig. Weir har brukt veldig mye tid på å basere seg på virkelighetens fysiske og kjemiske lover og han har gjort mange undersøkelser om botanikk, forholdene på Mars, romfart osv. Boken fokuserer som nevnt mye på tekniske løsninger og man bør nok være litt interessert i romfart og/eller science fiction for å ha glede av fortellingen.

Samtidig er det noe jeg kan peke på som ikke fungerte helt. Med unntak av hovedpersonen Mark så er de fleste av personene i boken (folkene som jobber hos NASA) ganske uinteressante. De har en tendens til å falle litt inn i enkle roller/typer som jeg gjenkjenner fra amerikanske filmer og tv-serier. De føles som klisjeer i måten de prater på eller oppfører seg.

Boken blir filmatisert og skal komme ut den 25. november i år. Regissert av Ridley Scott (Alien, Blade runner, Black Hawk Down) og med Matt Damon i hovedrollen har denne historien potensiale til å kunne bli en spennende film. Den norske oversettelsen av boken skal komme ut rundt 1.3.2015.

Boken er ikke helt perfekt, men er veldig spennende og ofte morsom. Anbefales.

Del på facebook

Opningstider Elnesvågen

Måndag  11.00  - 19.00
Tysdag 11.00 -   16.00 
Onsdag 11.00 - 16.00
Torsdag 11.00 - 19.00
Fredag 11.00 - 16.00
Laurdag 10.00 - 14.00

Opningstider Eide

Tysdag 11.00 - 16.00
Onsdag 14.00 - 18.00
Torsdag 13.00 - 16.00

Tlf.: Elnesvågen 71262880

Tlf.: Eide 71296476

Epost: bibliotek@hustadvika.kommune.no

Vi blir inspirert av