Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

John Boyne:

Hendelsenes hus

Hendelsenes hus

Georgy Danilovitsj Jachmenev vokser opp som en fattig bondesønn på den russiske landsbygda på begynnelsen av 1900-tallet. Mer eller mindre tilfeldig ender han opp med å redde livet til tsarens fetter, da denne passerer gjennom den lille landsbyen. Som belønning får han bli med til vinterpalasset i St. Petersburg hvor han får ansvaret for sikkerheten til Alexei Romanov, tsarens eneste sønn og tronarving.

Videre blir dette en klassisk beretning om forbudt kjærlighet da Georgy forelsker seg i en av Tsarens døtre, storhertuginne Anastasia, som selvsagt ikke kan ha et forhold til en simpel livvakt. Vi får også innblikk i den siste hektiske perioden av tsarveldet i Russland, fram til Lenins kupp og avsettelsen av Romanovene.

Historien veksler i tid, med en gammel Georgy som ser tilbake på sitt begivenhetsrike liv, som han har delt med sin hustru Zoya. Vi får del i en historie om enorme forskjeller, flukt, et urolig Europa og skepsisen som møtte utlendinger i Paris og London under andre verdenskrig. Men først og fremst er dette som sagt en historie om kjærlighet.

Boka er relativt lettlest og passer både ungdom og voksne. Forfatteren er den samme som skrev "Gutten i den stripete pyjamasen".

Del på facebook
Annette Münch:

Badboy: Steroid

Badboy: Steroid

Det er ikke for ingenting at Badboy: steroid av Annette Münch vant Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014. I tillegg vant forfatteren nylig Østfoldungdommens kritikerpris for nettopp denne ungdomsboka. Boka er fengende fra begynnelse til slutt, språket er solid, kjappe replikker og korte setninger er et bra virkemiddel for å fremheve intensiteten i romanen. Boka er en fiksjon, men bygger på fakta stoff fra forfatterens samtaler med unge brukere av anabole steroider. Boka tar for seg begrepet "boling" som er inntak av anabole steroider kombinert med hard trening og som kan føre til at kroppen kollapser både fysisk og mentalt. Handlingen kryper til tider under huden på leseren, når spenningen og råskapen blander seg med kjærligheten og det sårbare i et ungdomssinn. Det er en spenningsroman med mye dramatikk og kjærlighet, og en roman om å finne sin plattform her i livet.

I boka møter vi Casper og lillebror Jonas som sammen med mamma Jennie forsøker å leve et så normalt liv som mulig. Men hvordan er det mulig når de gjentatte ganger i løpet av oppveksten rives opp med rota og må flytte sammen med morens utallige kjærester. Boka starter med at Casper, Jonas og moren flytter ut av det svære huset til Erik. Erik har vært samboeren til Jennie, de siste årene, men nå har han funnet en ny og yngre kjæreste. De flytter fra en tilværelse med flott hus og god økonomi til en sliten leilighet og dårlig økonomi. Casper får fortsette på sin skole fordi Erik hadde betalt for han ut året, men kjæresten hans, Stephanie, forsvinner fort når pengene er borte! Jonas, den tause, lillebroren hans, fungerer dårlig på sin nye skole, han blir både mobbet og slått. Casper må foreta seg NOE, han vil bli sterk og han vil bli stor! Han begynner å trene beinhardt, men det hjelper ikke fort nok, så han faller for fristelsen, skal bare ta èn kur med steroider. Og så er han i gang, han vokser, han blir kul, han får draget på damene, han blir uslåelig! Snart kan han få Stephanie tilbake! Men så dukker Alice opp! Og han begynner samtidig å få gjeld til dem som skaffer han sprøytene, og uten dem forsvinner musklene fort.

En viktig bok som sier noe om hvordan ikke bare kroppen, men også tankene og følelsene påvirkes av anabole steroider. Jeg vil anbefale boka på det varmeste til både ungdommer og foreldre som har ungdommer eller snart vil få ungdommer i huset.

Del på facebook
Kari Sverdrup:

Verden, liksom

Verden, liksom

Andrine sitter på hybelen sin og tenker tilbake på barndommen, og årene som tenåring.  Hvor trygt og godt det var hjemme da.  Hun tenker på den sommeren da hun var litt sammen med Petter.  Om den første ordentlige forelskelsen i Henrik, den som falt sammen med at foreldrene begynte å krangle mye mer. Hvor vondt det hadde vært at nå som hun bare ville flyte på forelskelsen, men måtte forholde seg til kranglingen i familien i tillegg.  Midt oppe i dette treffer hun Daniel…

Del på facebook
Erik Martenson:

Skyggespinneren

Skyggespinneren

Skyggespinneren er første bok i serien "Den siste navigatør" og er en spennede science fiction med et hint av grøss. Boka handler i utgangspunktet om to personer; Vi treffer Lieta, som er en ung jente som bor på en forlatt romstasjon der noen få overlevende har greid å skape et lite men såvidt levedyktig samfunn. De blir terrorisert av en gruppe onde vesener kalt moloker. Den andre personen er Mark Hauser, en erfaren og høyt rangert oberst, som er underveis på en lang romreise i stjerneskipet Talos for å hjelpe til å kolonisere en fjern planet. Romskipet blir styrt av en metaintelligens, kalt Talos, som er en kunstig intelligens med egen vilje.

Mark Hauser blir vekket opp av kryosøvnen da romskipet han reiser på tar en ny og uventet kursendring mot et nødsignal. Dette nødsignalet kommer fra Lietas romkoloni. Hvorfor avviker det enorme koloniseringsskipet fra kursen for å hjelpe noe som er for dem, en ukjent kilde? Talos er den eneste som har informasjon om dette, men vil ikke kommunisere dette med besetningen. Da de når fram til Lietas romkoloni, greier de å befri noen få, men samtidig får de ombord i skipet sitt "Skyggespinneren". Dette er et ondt vesen med store krefter som kan legge solsystemer øde, og våre helter må bekjempe det.

Boken tar vår egen historie og fletter dette inn i forhistorien til det som var en stor episk kamp mellom det gode og det onde i universet. Menneskene er bare en av mange livsformer i et enormt univers, og de gode, en gruppe kalt Navigatørene ofret seg i kampen mot de onde Skyggespinnerne. Men kampen er ikke over, og vi får i denne boken en forsmak på et spennende eventyr i en "galakse langt langt borte"..

Del på facebook
Stein Morten Lier:

Skuddet

Skuddet

Dette er den tredje spenningsboka om Tinius og her vert det verkeleg fart og spenning.

Tinius, Sander og Inez ser på Sherlock Holmes serien på Tv då Tinius får ideen om å låne tjenestepistolen til mora. Han vil ut i skogen får å prøveskyte. Inez går heim, men Sander vert motvillig med. Sander filmar med mobilen mens Tinius skyt på treet som dei har valgt som mål.

Han bommar, men kvar traff skuddet? Sander fekk «kalde føter» og ville ikkje skyte, derfor går dei heimover. Då høyrer dei sirenene som nærmar seg. Sjukebil eller politi? Tinius vert livredd…

Seinare får Tinius vita at ein mann er funnen død i skogen i nærleiken av der dei var… skoten!

Mor til Tinius er politi og derfor er det ikkje alltid like enkelt når Tinius rotar seg inn i vanskelege saker. Og i denne boka opplever verkeleg Tinius sitt verste mareritt. Er det han som er skuldig eller finns det ein mordar laus i nabolaget?

Stein Morten Lier skriv spenningsbøker både for vaksne og for ungdom og du vert medreven frå fyrste side. Gled deg til denne boka.

Del på facebook
Arne Svingen:

Litt av en plan!

Litt av en plan

Håkon og søstera Ida finn ein dag eit brev frå faren sin som har funne seg ein ny kjærast. Faren er litt for lite oppteken av barneoppdragelse. Han er åleine om å ta seg av barna sine fordi mora forlot dei for ei god stund sidan. Han synest at bestemor kan passe på barna, mens han erpå reise med den nye kjærasten sin.
Problemet er at bestemora er litt rar, og verken far eller borna har god kontakt med ho. Sjølv om faren skriv i brevet sitt at Håkon og Ida må gi beskjed til bestemora om at ho skal passe på barnebarna sine, gjer dei ikkje det. Dei vil vere åleine nokre dagar (eller veker?) og ha det gøy!
I det første møtet med boka får ein kanskje inntrykk av at boka blir veldig morosam. Men det tok ikkje lang tid å forstå at budskapen er alvorlig: dei som er tøffingar på skulen, kan ha ofte problem i familien. Og det har Håkon. Han lyg på skulen, lyg til naboar, til systera og mange andre for å skjule kor vanskeleg og trist det eigentleg er å ha ein sånn rar familie.
Forteljinga i boka er verkeleg spennande og humørfylt. For meg som lesar var det interessant å følgje med på, korleis Håkon og søstera klarte seg åleine, mens faren var vekk. Håkon hadde mange utfordringar. Kva blei det neste guten kom på?

Les boka og få sjå, kva løysningar Håkon finn på, når tidlegare kjærastar til pappa dukkar opp og leitar etter faren. Eller kva skjer når straumen er vekk på grunn av ubetalte rekningar? Kva løysning har Håkon for å skaffe pengar til mat og andre ting? Kva som skjer når Håkon blir forelska for fyrste gong? Les boka, det blir ikkje kjedeleg, det garanterer eg!

Del på facebook
Moira Young:

Blodrød vei

Blodrød vei

”Verden er blitt rød. Mørkerød som midt inni et bål. Alt. Bakken, himmern, skuret, meg, Lugh – alt er rødt. Lufta er fylt av finkornet, rødt støv som kleber seg til hver minste ting. En rød, rød verden. Jeg har aldri sett noe sånt i mitt liv. Jeg og Lugh stirrer på hverandre. Det ser ut som verdens unnergang, sier jeg. Stemmen min lyder dempet, som om jeg snakker unner et teppe. Så kommer rytterne ut av den røde tåka.”

Saba og familien hennes bor ved Silverlake, som er en stor, uttørket innsjø. De bor langt unna andre personer, og har alltid vært nødt til å stole og hjelpe hverandre. Men en dag kommer det en enorm, rød sandstorm som dekker hele Silverlake. Saba og tvillingbroren Lugh rekker ikke å komme seg inn i stormkjelleren, og må søke ly ute. Da sandstormen er over kommer det fire ryttere, med lange sorte kapper og skjulte ansikter, ut av den røde tåka. De skyter faren til Saba og kidnapper Lugh. Saba roper etter Lugh at hun sverger hun skal finne ham, koste hva det koste vil, og slik starter Sabas ville, farlige og spennende eventyr.

”Jeg ligger på noe hardt. Tre. Jeg er stiv i nakken. Hjertet hamrer. Jeg har vondt i hele kroppen. Skuldrene mine verker. Og håndleddene. Jeg prøver å bevege armene, men ... det går ikke. Jeg gjør et rykk. Metall skjærer seg inn i håndleddene.”

Blodrød vei er en spenningsroman plassert i fremtiden, der jorden har blitt til en skummel, utenkelig plass hvor de fleste lever av det de finner på gamle søppeldynger. Saba havner i skremmende situasjoner, der hun må velge om hun skal tenke bare på sitt eget beste, eller også hjelpe andre i vanskelige situasjoner. Boken handler om mot, kjærlighet og det å overvinne frykt, og den er spennende fra første til siste side.

Dette er første bok i Dustlands-trilogien.

Del på facebook
Lise Forfang Grimnes:

Kaoshjerte

Kaoshjerte

Minja våkner forslått og forvirret hjemme i leiligheten på Stovner. Hun beskriver: "Jeg våkner av en lyd og slår øynene opp. (...) Jeg løfter hånda, drar fingrene over leppene. Pekefingeren min blir farget svakt rød. Blod. (...) Jeg vrir hodet, det føles som en jernstang er tredd langs nakkevirvlene og ned ryggen min." De to siste ukene er som blåst ut av hukommelsen hennes. Hvordan har hun havnet i denne situasjonen? Og hva har skjedd med Jørgen? Bestevennen hennes er nemlig borte, og hun får snart en mistanke om at forvinningen har noe med henne å gjøre.

Minja, som altså er jeg-personen vi følger i denne spennings-/urban fantasyromanen, får rullet opp bit for bit av de siste ukene gjennom å lese meldingene på mobiltelefonen sin. Her finner hun ut at hun var i ferd med å grave lenger bakover i livet sitt for å bli kjent med seg selv og sin bakgrunn. Det viser seg at hun før hukommelsestapet var på vei for å besøke bestemoren sin, og etterhvert gjennomfører hun besøket. 

Hun blir ikke tatt godt imot av bestemoren. Likevel gir hun ikke opp jakten på sin egen historie. Som resultat av et one night-stand har hun mange ubesvarte spørsmål om sin familie. I tillegg har Minja har utenomjordiske krefter, og disse må da vel komme fra et sted? Hva er det familien hennes har holdt skjult for henne? 

Det utspiller seg et univers hvor huldermyter veves inn i vår verden, og den sømløse måten dette gjøres på er fascinerende i seg selv. Og selvsagt, kan man kanskje si, inneholder boken en søt kjærlighetshistorie.

Dette er Lise Forfang Grimnes' debutroman. Hun skriver et troverdig ungdomsspråk, og vi tror virkelig på Minja, selv om vi ikke alltid har sympati med henne. Hun er nemlig full av fordommer, noe som kommer godt frem når hun besøker bestemoren på landet, der dialekten er "rar", og der hun beskriver en av innbyggerne slik: «Han var høy og bred. Stor. (…) En lam grønn caps med bilde av en hoppende geit på. Sekken hans sto i setet ved siden av og lignet den jeg hadde på barneskolen. Han hadde garantert en halv hjernecelle. Den andre halvdelen hadde Dagros som sto hjemme og venta».  

Boken er delt i tre deler, hvor første del dreier seg om å nøste opp i de to ukene som ble borte fra minnet hennes, del to handler om livet før der igjen. I del tre leter hun etter Jørgen. Språket er til tider veldig "hektisk", med korte setninger som driver handlingen i et vanvittig tempo, og spesielt del to av boken går unna som en vind. 

Mitt tips er at lesere i ungdomsskolealder vil sluke denne!

Del på facebook
En utrolig bra bok for unge folk

Du er 14 1/2, midt i 9. klasse og ganske forvirret over alt som skjer innen i deg og rundt deg. Hadde du blitt glad, hvis noen hadde spurt deg, hvad du vil med livet ditt?

Vel og merke, hvis den som spør hadde lytta til tankene dine.

Forfatteren av boka: En utrolig bra bok for unge folk - tror det. Han har erfaring som ungdomsarbeider og håper at lesing av boka kan sette tanker igang  - og kanskje gode samtaler.

Boka er lettlest og kortfatta med en litt tegneserieaktig layout på mange av sidene. Den er tenkt som en "pausebok". Forfatteren ønsker at leseren ta pause i hverdagsaktivitetene

og tenker over livet. Ikke livet til de omkring deg, ikke de andre, men ditt eget liv.

Kapitteloverskriftene er påstande og små spark til ettertanke, som: "Du må selv finne ut, hvem du er og hva du står for, hvis ikke er det noen andre som gjør det",

" Verdens viktigste bilde er det du som eier. Dit eget selvbilde" og "Om du ikke respekterer deg selv og egne grenser, hvorfor skal andre gjøre det?"

Andreas Gravdal skriver om: selvrespekt, mestringsfølelse, grensesetting, engasjement og valg og kanskje velge feil.

Og valg må du ta hele tiden - alt fra hva du vil spise - og drikke, og hvor mye, hvordan du behandler dem rundt deg, om du klarer å si unnskyld, hvordan du

svarer dine foreldre, hvor mye du vil trene, hva slags jobb du kan tenke deg.

En artig og frimodig tittel på en bok med et viktig budskap: ta deg tid til å tenke på, hvem du er og hva du vil.

Boka passer best for ungdomsskoleelever, men kan med utbytte leses av elever på videregående skole, foreldre og andre som er i lag med ungdom.

Del på facebook
Simon Stranger:

De som ikke finnes

De som ikke finnes

 

Det er forskjell på bøker, og noen få er viktigere enn andre, mye viktigere”, skriver Aftenpostens anmelder om denne boken.

I oppfølgeren til Verdensredderne og Barsakh møter vi igjen norske Emilie og Samuel fra Vest-Afrika.

Det har gått tre år siden de møttes på Gran Canaria, hun på ferie sammen med familien, han som båtflyktning fra Vest-Afrika. Samuel ble tatt av myndighetene og sendt tilbake dit han kom fra, og Emilie reiste hjem til Norge.

En morgen våkner Emilie av at noen banker på soveromsvinduet. Det er Samuel. Han har greid å flykte og nå har han klart å komme seg helt til Norge, uten noen som helst papirer. Han er en av dem “som ikke finnes”.

«Du kom, hvisker hun. Vet ikke annet hun kan si. – Ja, sier han. – Jeg kom.

Et insekt lander like over øyet hans, og Samuel vifter det vekk. Hånden hans er bandasjert med en skitten fille som er surret rundt lillefingeren og ringfingeren, og over øyet er det noe som glinser, noe som lokket insektet til seg. Et ferskt kutt like over øyenbrynet der blodet ikke har koagulert, men skinner i lyset. Lyserødt, mørkerødt, noe gult…

…Alt ved Samuel virker fremmed, ekkelt, som om hele tilværelsen av flukt, sykdom og sår vil smitte over på henne om hun rører ved huden hans».

Likevel lar Emilie Samuel få komme inn i huset etter at foreldrene har dratt på jobb. Hun gir han mat og drikke, skifter bandasje og hjelper han.

Litt etter litt avdekkes alt det grusomme Samuel har opplevd siden de møttes på Gran Canaria. Kontrastene til det livet Emilie lever er enormt. Den virkeligheten som Samuel lever i blir rett og slett for mye for Emilie å ta inn over seg, akkurat som den blir det for oss lesere. Spørsmålet er: Hva gjør vi når nøden står rett utenfor stuedøra?

Dette var ei bok som var ubehagelig å lese og samtidig var det ei svært viktig bok.

Boka er nominert til Uprisen. http://uprisen.no/tekst/de-som-ikke-finnes/

 

 

Del på facebook
     
NYE OPNINGSTIDER    
(fom 22. juni tom 9. august)    
     
Måndag: 12-16    
Tysdag:  12-16    
Torsdag: 12-18    
     

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av