Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

James Dashner:

I dødens labyrint

I dødens labyrint

”En intens, brent lukt stakk i neseborene hans, en syk miks av overopphetede maskiner og forkullet kjøtt. Han kunne ikke skjønne at folk kunne skape noe så forferdelig og sende det ut etter barn. Thomas prøvde å ikke tenke mer på det. Han lukket øynene et øyeblikk og konsentrerte seg om å være helt urørlig og stille. Og skapningen kom nærmere.”

Thomas våkner plutselig opp i en heis, og de fleste minnene fra livet hans er visket ut. Idet heisdørene åpner seg, viser det seg at han har blitt sendt til Lysningen; en stor, åpen plass omgitt av høye murer. Det er flere gutter der, og alle har blitt sendt dit på samme måte. Murene åpner seg hver morgen, og lukker seg hver kveld. Utenfor murene er det en mystisk, skremmende labyrint, som huser den største faren av dem alle; sorgerene. Det eneste guttene vet er at alle bør være innenfor murene før de lukkes. Men en kveld rekker ikke to av guttene tilbake, de er bare rett utenfor rekkevidde, og Thomas løper ut for å møte dem. Murene slamret igjen bak ham, og det ble dønn stille. Hvordan skal de overleve natten?

”Vi må skille lag – det er vår eneste sjanse. Bare fortsett å løpe. Ikke stans!”
Og så snudde han seg og satte av sted, og i løpet av noen sekunder var han forsvunnet, oppslukt av labyrinten og mørket.”

Del på facebook
Live Bonnevie:

Hestenes klan

Hestenes klan

Å bli voksen handler av og til om å måtte ta et oppgjør med ikke bare sine omgivelser, med også med seg selv. På den måten finner man ut hva man står for, hvem man er. Og det kan man godt gjøre i vakre omgivelser i Tresfjord!

17 år gamle Amanda Fivel er en dyktig sprangrytter. Det har faren hennes planer om å utnytte til sin fordel. Han inngår et veddemål som innebærer at Amanda må vinne NM i sprangridning. Men like før mesterskapet skal starte føler Amanda at noe er feil. Hesten hennes mistrives, han er for sterkt knyttet til sin tidligere eier på Island. Amanda tvinges til å ta et valg om å følge sin indre overbevisning eller la være.

Hestenes klan er Live Bonnevies debutbok. Det at den er blitt oversatt til flere andre europeiske språk er et kvalitetsstempel vi godt kan forstå den har fått. Men det som gjør boken ekstra interessant for oss er at deler av handlingen foregår i Tresfjord i Vestnes kommune. Det er nemlig her NM går av stabelen, og det mangler ikke på gode ord om naturen og omgivelsene blant fjell og fjord.

Boken er også krydret med mystikk, spenning og humor. Den gir også rom for ettertanke, og innimellom kan det være greit å ha Kleenex-en klar. Vi kan ikke annet enn å ønske deg en herlig lesestund med Hestenes klan!

Del på facebook
Siri Pettersen:

Odinsbarn

Odinsbarn

Hirka er 15 år og i likhet med sine jevnaldrende står hun foran Ritet. Det er bare ett problem, hun kan ikke favne. Etter hvert som tida nærmer seg blir hun mer og mer nervøs, for hva vil skje med henne om hun ikke klarer å gjennomføre det? Så får hun vite at Far ikke er Far, at hun er et hittebarn, og at det slett ikke var en ulv som tok halen hennes som spedbarn, men at hun er født halelaus. Et Odinsbarn. Menskr.

Rime er 18 år, og har vært vekk siden sitt eget Rite for tre år siden. Før det var han Hirkas beste venn. Men Rime er av rådsætt, og ventet å overta familiens plass i det innerste rådet etter sin bestemor. Rime sjøl har derimot andre planer og vil følge krigerens vei, i Kolkagga, en militær eliteavdeling. En slik avgjørelse framstår som uforståelig for de fleste, å gi avkall på en plass blant verdens mektigste folk for en simpel karriere som kriger.

Vi følger disse to karakterene i denne første boka i serien Ravneringene. De befinner seg i et fascinerende univers befolket av ymsættlinger. Seeren er en guddomsmakt som hviler over det hele og beskytter mot de blinde, og Odinsbarn er av mange ansett som en myte. Boka er svært velskrevet og rett og slett en imponerende debut av en spennende, ny forfatterstemme. Etter en viss forvirring de første sidene, grunnet ukjente ord og begreper, nøt jeg boka og gleder meg til fortsettelsen.

Glimrende og engasjerende fantasy for eventyrsøkende lesere fra ca 15 år og oppover.

Del på facebook
The fault in our stars

Boken börjar med att Hazel berättar om sig själv. Att hon har cancer. Att hon är döende, men vet inte när det kommer att hända. Hon är som hon själv säger: «I am a grenade.» Som när som helst kan sprängas. Hazel är 16 och Augustus är 17. De träffas på en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Augustus med sin metaforiska och symboliska humor, som Hazel älskar hos honom. Medan hon är helt besatt av en bok, An imperial affliction, som hon ber honom om att läsa. Det visar sig att boken blir deras gemensamma sak som för dem samman ännu mer. Hazel och Augustus vill åka till Nederländerna för att träffa författaren till boken.

Samtidigt som cancern är den centrala delen i boken, förutom kärlek, så blir litteratur och känslor ett viktigt tema i boken, som behandlas klanderfritt av Green. Boken får mig att börja gråta. Den ger mig gåshud. Jag kan läsa den om och om igjen. JA, jag är en boknörd, som kan läsa om en bok flera gånger. The fault in our stars är inget undantag. Tillsammans med Harry Potter-böckerna, Perks of being a wallflower (som jag har last sju gånger) och The fault in our stars är det dem böcker jag har last flest gånger. Som jag kan återvända till gang på gang, eftersom man hittar nya saker, nya ting att slukas med i.

Boken får 5 av 5. FANTASTISK!!!!

Del på facebook
Aina Basso:

Inn i elden

Inn i elden

Inn i elden av Aina Basso

Veit du korleis ein finn ut kven som er ei heks og kven som ikkje er det? Ein bind hender og føter på personen og kaster han ut på eit vatn.

Flyt ho, er ho ei trollkvinne, som Djevelen held oppe, og ho vil bli brent på bålet. Flyt ho ikkje, men druknar, er det Guds vilje og teikn på at ho er uskuldeg og Gud har teke ho til seg.

Dei to jentene Dorothe og Elen veks opp på 1600-tallet, ei tid med streng kristendom, mykje overtru og heksebrenning. Dei er båe 15 år. Dorothe kjem frå ein rikmannsfamilie i København. Elen veks opp i ein fattig familie i Vardø i Finnmark. Mora er ei "klok kone" som hjelper folk og dyr med emnene sine. Og ho prøver å lære dei vidare til Elen.

Vegane til dei 2 jentene kryssar kvarandre då Dorothe blir tvangsgifta med Johan, ein rik vaksen mann. Johan er den nye futen på Vardøhus. Futen sitt arbeid er å døme kvinner og menn som har blitt anklaga for å stå i ledetog med djevelen og utrette trolldomskunst. Vardøhus er ei festning med ein fengselkjellar.  I fengselkjellaren sitt mora til Elen.

Boka er delt slik, at dei 2 jentene skriv annakvart kapittel. Ein følgjer Dorothe frå ho går rundt i eplehagen i København uskuldig og glad, til ekteskapet med Johan, turen langs kysten av Noreg til Vardø - og det nye livet som gift - og gravid med ein mann som dømer kvinner og menn til døden. Livet til Elen endrar seg etterkvart som mora blir sett på med meir og meir mistenksomheit og til slutt angjeve og fengsla. Elen sitt då aleine med ein funksjonshemma bror.

Les og bli klokere på ei tøff tid, kor menneskeliv hadde lite verd og jenter uansett rikdom hadde lite å seie over eige liv. Forfattaren Aina Basso er utdanna historikar. Hun har skrive eit etterord for den som vil vite endå meir om hekseprosessar i Noreg.

Boka passar for elevar i ungdomsskulen - og vaksne.

 

 

   

Del på facebook
Katakombens hemmelighet

Liker du koder og hemmelige tegn?

Underjordiske ganger og spøkelser?

Spenning på hver side?

Da er dette boka for deg.

Robert er 14 år, og denne sommeren er han med moren som er arkeolog, på utgravning ved Borgund stavkirke. Der finner de et skrin av kobber og utenpå skrinet er det risset inn tre symboler. Tre symboler som ikke hører sammen, en egyptisk hieroglyf, et norrønt runetegn og det kristne korset.

Funnet viser seg å være en sensasjon og noen måneder senere befinner moren og Robert seg i Roma. Moren skal delta i videre utgravninger i katakombene der og hun har lovet at Robert skal få være med som assistent.

På omvisning i katakombene, ser han plutselig et av de samme symbolene som på skrinet, risset inn i veggen. Nå blir han enda mer interessert i prosjektet.

Skuffelsen blir derfor stor da han får vite at han ikke får være med på utgravningene. Han er ikke er gammel nok.

Men Robert gir seg ikke så lett, han SKAL ned i katakombene. En kveld moren er ute på middag sammen med de andre arkeologene tar han nøklene fra moren og drar ned i katakombene på egenhånd.

Ned i mørket blant gravsteder, morkne skjeletter og gapende hodeskaller…

 

Tom Egeland er en anerkjent krimforfatter, men har skrevet en skikkelig «pageturner» for ungdom denne gang.

Boka var en av fem nominerte til Uprisen 2014, ungdommens egen litteraturpris.

Del på facebook
Alyson Noël:

Arven

Arven

Og jeg synker sammen av lettelse når jeg ser opp og inn i ansiktet hans. Hvordan i alle dager skal jeg forklare det plutselige anfallet av vanvidd nå som alt ser normalt ut igjen? Men når jeg ser bak skulderen hans, oppdager jeg at kråkene er blitt erstattet med noe mye verre: tusenvis av blodige, halshugde hoder på staker. De fyller hele plassen. Redselsfulle, gapende munner, de danner et grusomt kor, de roper på meg, prøver å få meg til å høre etter, til å ta advarselen deres på alvor, før det er for sent.”

Arven er en bok som bør få snakke for seg selv. En fenomenal bok som holder deg bokstavelig talt trollbundet. Daire må flytte til bestemoren sin, som hun aldri har møtt før, etter en fryktelig hendelse som hun selv var ansvarlig for. Der skal hun få hjelp til å takle tankene og følelsene sine, men det viser seg at Daire er mer enn en ordinær jente, og at dette går i arv. Daire har flere oppgaver og mer ansvar i livet enn de fleste andre, og må lære seg å stole på sine spesielle evner. I byen Enchantment, hvor bestemoren bor, møter hun også sin sjelevenn Dace. Han har en tvillingbror, Cade, som har øyne så sorte som hull, som drar til seg alt liv han ser. Han er hennes erkefiende. Hvordan skal hun klare å knuse han?

Daire står overfor en stor utfordring, og må finne ut hvem hun stoler på, og om hun stoler på seg selv. Om du vil ha fantasy og spenning er Arven absolutt en bok for deg!

”Man får ikke visdommen i gave, man må oppdage den selv langs en vei som ingen kan gå på våre vegne, som ingen kan spare oss for.”

Del på facebook
Arne Svingen og Helene Uri:

Din vakre jævel

Din vakre jævel

«To personer. To stemmer. To forfattere»

Robin: Snart 16 år og som sammen med to kompiser raner Hedvig på tur hjem fra byen. Ikke første gang de raner noen, men dette blir annerledes.
Hedvig: 25 år og skal gifte seg med Gustav. Guttegjengen stjeler mobil, lommebok. Og forlovelsesringen. Den ene unggutten knar puppene hennes som brøddeig og slikker henne i nakken.

Faen. Han sa navnet til den ene kompisen! Et navn som ikke er så vanlig og dermed lett kan spores. Hadde Navid bare holdt fingrene unna puppene hennes. Hadde han bare driti i å slikka nakken hennes. Da hadde navnet fremdeles vært en hemmelighet. Da hadde det ikke blitt spytta ut i sinne og irritasjon. Og ringen som ligger i lomma til Robin nå er tung. Blytung. Samvittighetstung?

Planen hans er klar. Et lite enkelt innbrudd, legge fra seg ringen og så fordufte. Case closed. Men så kommer Hedvig hjem og allerede da ligger det noe i luften over dem. Ingen av dem er forberedt på de følelsene som «treffer» dem og det forholdet som oppstår. Etter anmeldelse. Etter megling. Etter alt og før alt.

Robin: Snart 16 år som går fra famlende og usikker når det gjelder sex, til å bli en «dampende førsteelsker»

Hedvig: 25, nyforlovet og meget forelsket i sin Gustav. Men innleder allikevel et forhold til den 9 år yngre Robin. Robin som gir henne noe Gustav ikke kan…

Del på facebook
Synne Sun Løes:

Stille, stille, stille

Stille, stille, stille

Tove er 18 år og har ingen andre vener enn far sin. Dei to lever eit ganske stille og roleg liv saman og har ikkje hatt besøk på fleire år. På 18 årsdagen sin fortel faren Tove at han har kreft. Han kjem til å tilbringe mykje tid på sjukehuset framover og Tove bestemmer seg difor for å ta eit friår i frå skulen. Og akkurat i det faren sakte byrjar å forsvinne byrjar det ein ny gut i klassa. Han heiter Julian og ser ut til å ville bli kjend med Tove. Julian blir Toves fyrste ven, - akkurat når ho treng det mest.

Dette er både ei trist og litt morosam historie. Ei historie om einsamheit, angst og venskap. Ei bok mange godt kan kjenne seg igjen i. Ei bok det er lett å lese, med eit språk ein berre flyt seg gjennom. Ein kan verkeleg kjenne Tove sine følelsar i kroppen når ein les, og då veit ein at boka er god. Veldig fint, som alltid, frå Synne Sun Løes.» 

Del på facebook
Leon Leyson:

Gutten på trekassa

Gutten på trekassa

Har du høyrt om Schindlers liste?

Dette er den sanne historien om Leon fortalt av han sjølv.

Leon var jøde og levde eit sorglaust liv i Polen . Då han berre var 10 år gamal vart Polen invadert av tyskerane og heile familien vart sendt til arbeidsleir i Krakow. Faren til Leon fekk arbeid på  Oskar Schindler sin fabrikk og overtalte Schindler  til å la sonen også få lov til å arbeide der.  Dermed vart Leon den yngste på fabrikken og så liten at han stod på trekasse for å rekke opp til maskinen. Han fekk nummeret  289 og vart  den yngste på Schindler si liste. Schindler redda mange jødar under krigen, men ikkje alle var så heldige at dei fekk kome på lista hans.

Historien til Leon og familien hans er tragisk og også spennande.  I boka får du eit innblikk i kvardagen til dei som bodde i gettoen i Krakow på godt og vondt,  og du føler redselen og  desperasjonen.   Alle kjempar for å overleve.

Skal du til Polen og Krakow for å sjå og høyre kva som skjedde der under krigen, eller er du berre interessert i å lese ei historie i frå verklegheita, les denne boka.  Den gjer inntrykk.

Del på facebook
     
NYE OPNINGSTIDER    
(fom 22. juni tom 9. august)    
     
Måndag: 12-16    
Tysdag:  12-16    
Torsdag: 12-18    
     

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av