Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem
Hugh Howey:

Silo

Silo

”Den hvite drakten flasset av som tørr sand, og han klarte ikke lenger å holde hodet oppe. Han la armen om det som var igjen av hans kone, og idet han trakk sitt siste smertefulle åndedrag, tenkte han på hvordan døden hans måtte se ut for de som kunne se, en mann som vred seg i dødskramper i en svart revne i en livløs, brun ås med en ødelagt, taus og fraflyttet by ruvende over seg.

 Hva ville de se, de som hadde valgt å se?”

På jorden, langt frem i tid, lever det bare noen få mennesker igjen. De bor i en gigantisk silo under jorden, og kan aldri gå ut. Hvordan verden en gang ble til en giftig, stinkende plass er det ingen som vet. Å undre seg over det skal man ikke gjøre, å snakke om det er forbudt, og gjør du det blir du sendt ut for å vaske og kommer til å dø en grusom død.

Siloen er på over 130 etasjer, og nederst jobber Juliette på Mekanisk. Hun har nesten aldri vært helt oppe for å se på utsikten, og har heller ikke noe ønske om det. Men livet hennes forandrer seg drastisk den dagen hun må flytte til toppen. Juliette må ta over som Sheriff fordi den gamle Sheriffen måtte ut å vaske. Og det verste av alt, han ville det frivillig. Juliette kan ikke forstå hva i all verden som drev ham til noe sånt, men etter hvert finner hun ut at ikke alt er som det ser ut til. Er egentlig verden utenfor giftig? De ser trossalt bare utsikten gjennom noen kameraer, og kan derfor ikke vite om det er sant. Og er de som bor i siloen de eneste som fortsatt er igjen på jorden? Til slutt oppdager Juliette hvorfor den gamle Sheriffen syntes at livet var umulig å leve i siloen, og det setter henne i stor fare.

Silo er en veldig omfattende bok, og du må lese ganske langt før du forstår hva som egentlig skjer. Og når du først har forstått det, vil du bli drevet fra side til side med spenning så høy at du ikke klarer å stoppe. Etter hvert får du også vite historien gjennom flere personer, noe som gjør at historien er veldig detaljert beskrevet, og det maler et perfekt bilde av hva som skjer. Jeg kunne ønske det kom en oppfølger.

Juliette kjente at Hank tok armen hennes. ”Du er arrestert for grove forbrytelser mot siloen.” Han fremsa setningene som om det var et trist dikt. Stålet låste seg om håndleddet hennes. ”Du vil bli dømt og straffet i henhold til Pakten.”

Del på facebook
     
OPNINGSTIDER:    
Måndag: 12-19  
Tysdag: 12-19  
Onsdag: STENGT  
Torsdag:   12-19  
Fredag: 12-16  
Laurdag: 11-14  

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av