Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

Mikkel Nørgaard:

Kvinnen i buret

Kvinnen i buret

Filmen er basert på den populære boka med same tittel av Jussi Adler-Olsen. Politietterforskar Carl kjem tilbake på jobb etter ei stygg skyteepisode. Ingen vil jobbe i lag med han, og han vert sett til å sortere uløyste saker ilag med den nye partnaren sin, Assad. Men i staden for å  gjere det dei blei sett til, byrjar dei å sjå på saka om den populære politikaren Mette Lynggard. For fem år sidan forsvann Mette Lynggaard frå ei ferje og einaste vitne til hendinga var den hjerneskada bror hennar. Saka vart etterforska og det blei konkludert med at dette truleg var eit sjølvmord.  Carl og Assad oppdagar feil i etterforskinga som fører dei inn på nye og interessante spor. Vi vert med på ei reise inn i dei mørkaste avkrokar av samfunnet og på sporet av ein forskrudd mordar

Filmen er ei spennande  og effektiv forteljing med få dødpunkt om ein hardnakka politietterforskar som er oppsett på å løyse ei sak ingen andre trur på. Vi heiar på helten vår Carl, som er svært godt spelt av Nikolaj Lie Kaas. Carl saman med den humørfylte Assad, er dei eit herleg og umake par.

For den som er glad i danske krimseriar som t.d. «Broen» er dette absolutt ein film ein må få med seg.

Del på facebook
Francis Lawrence:

Catching fire

Catching fire

Lions gate er eit nyare kanadisk filmselskap som har satsa på mange ikkje-amerikanske filmar. Selskapet har brakt til kinolerretet filmar som er for kontroversielle for dei store, konservative amerikansk selskap, som for eksempel Dogma frå 1999. Men det er filmane om Dødslekene som har gitt selskapet mest suksess økonomisk, og dei er amerikanske og ikkje kontroversielle.

Filmane utspiller seg i Panem, eit satirisk-dystopisk USA med nord-koreanske undertoner, der ein fjern og beskytta overklasse herjer med tolv gjenståande distrikt. Korleis dei lever av dei økonomisk er vanskeleg å sjå. Derimot lever dei i Capitol for reality underhaldning, ved å utfordre/påtvinge ‘leikane’ med livet som innsats.
 
 Det skjer årleg, men kvart 25. år er det noko ekstra. I Catching Fire, film 2 av 3 i serien, får vi dette tillegget. Ein forventar da meir enn sist, men film mangler noko av originaliteten i den første filmen, som var jo veldig god. Kurven går vel opp igjen i film 3, for da får vi vite meir om kvifor del 1 og 2 er som dei er.
 
 Dei sterkaste kjenslene i filmnummer 2 er minnet som liva som gjekk tapt i film 1. Spesialeffektene i Catching fire er imponerande, men dei også er med å drukne dei menneskelege kjenslene noko i akkurat denne produksjonen., ,

Den første filmen, Hunger Games, har tempoet og spenninga som mangla i Twilight-filmane (kanskje med unntak av Twilight film 1), og samtidig har klarheita og kjenslene som manglar i Skyggejegerne. I Catching Fire varer derimot intervjua og introduksjonane litt for lenge før spenninga knytt til leikane tar eit tak i oss ute i Arenaen ein stad i skogen.

Heltinnen Katniss vann dei tidlegare leikane i film 1, og blei ein populær vinnar blant ‘folket’. Styresmaktene (President Snow) opplever bandet mellom Katnisss og ‘folket’ som ein trussel. Ho har sympati for massane, and det kan mane til opprør. Ho blir derfor valgt til å konkurrere i dei nye leikane for å bli kvitt henne, ein skjerpa konkurranse der alle tidlegare vinnarar møter for å drepe kvarandre.

Diktaturstemninga i filmen er ikkje å ta feil av, men kjærleikstemninga må ein nesten tilbake til boka for å finne fram til.

Del på facebook
Mitt liv med Liberace1

Too much of a good thing is wonderful! Sitat Liberace – mannen som virkelig puttet glam i glamfaktoren. Og han hadde virkelig mangt av meget, denne pianisten, det være seg hus, biler, hunder, pianoer, smykker og menn.

Da jeg vokste opp, var det to pianister jeg så på fjernsyn i blant. Den ene var Liberace med sine glitrende show (og med  kandalabre på pianoet). Den andre var Victor Borge og det var vel han jeg likte best, jeg forsto jo hva han sa! Litt mer jordnær var Borge også, enn denne amerikanske påfuglen som visstnok var redd for at han ikke ville syns på scenen i svart dress/smoking foran et svart flygel. Derfor de glitrende kostymene og enorme pelsene.

Den unge blåøyde Scott trer inn i Liberaces liv en sommerdag i 1977. Liberace må like det han ser, for han inviterer Scott til brunch allerede dagen etter. (But not before three, I do need my beauty-sleep!). Og før Scott nesten vet ordet av det, er han ansatt hos Liberace. Hva jobben hans egentlig går ut på, bortsett fra at han skal se etter hundene, være en fortrolig venn og kanskje litt sjåfør, vet han egentlig ikke, men at de to mennene skal dele soverom, er underforstått. Så dermed er Scott inne i en hvirvelvind av et turbulent, men også hemmelig kjærlighetsforhold. I seks år holder de sammen. Noen gode, andre vanskelige. Litt for mye av det gode når det gjelder rusmidler, begynner etter hvert å prege Scott, hvis liv med Liberace ender når den eldre partneren finner noe yngre å se på.

Mitt liv med Liberace er en strålende film! Den kunne ha blitt platt og klisjéfylt, men her har filmskaperne virkelig fått fram en troverdig (kjærlighets)historie. Interiør og kostymer er ordentlig 1970 talls-kitch. Dyktige skuespillere er så absolutt  med på å gjøre filmen stor. Å se Michael Douglas spille en mann som Liberace, er en opplevelse. Samspillet mellom han og Matt Damon (Scott) er utrolig bra. De spiller ikke to partnere, de er det.
Mitt liv med Liberace er basert på Scott Thorsons selvbiografi, ei bok som kom ut ett år etter Liberaces død i 1987. Den orginale filmtittelen er Behind the Candelabra.

Del på facebook
The perks of being a wallflower

Å være ung er ikke helt for jævlig, men ikke alltid så greit, heller.

15 år gamle Charlie (Logan Lerman) sliter med å finne sin plass i miljøet på skolen, sjenert og ensom, den eneste han egentlig har god kontakt med er engelsklæreren. Litt blek og anonym står Charlie på sidelinjen og observerer heller enn å delta, og ingen legger merke til ham før det uvanlige søskenparet Sam (Emma Watson) og Patrick (Ezra Miller) plutselig tar ham under sine vinger. De inkluderer ham raskt i sin lille, sære gjeng, og plutselig blir Charlies liv adskillig mer innholdsrikt og spennende.

Dette kan jo virke som opplegget til et stereotypt, overfladisk High school-drama, men regissør og manusforfatter Stephen Chbosky styrer stødig unna den fallgruven. Denne filmen er laget med varm humor og forståelse for alvoret i det å skulle passe inn som ung, finne venner, oppleve kjærligheten, i det hele tatt finne seg sjæl, og skape seg en trygg basis for voksenlivet som venter.

Filmen kombinerer vanlige ungdomsfilm-ingredienser som skole, vennskap, festing og forelskelse med varsom tilnærming til mer alvorlige temaer som psykiske problemer, homofili og overgrep. Dette gjøres på en måte som virker helt naturlig og ikke påklistret på noe vis. Mye takket være de dyktige unge skuespillerne som skaper karakterer med nyanser og særpreg, det er godt å se en film der en gjeng ungdommer gis så forskjellige personligheter, men blir gode venner likevel. Det går an, alle må ikke være like! ”The perks of being a wallflower” gir stort rom for håpet om at ting faktisk kan gå bra, livet kan bli fint selv om utgangspunktet kanskje ikke er helt rosenrødt. Jeg synes det er ganske deilig i en tid der ungdomsfilmer (og –bøker) ofte har en setting preget av desillusjon, følelseskulde og vold, der man knapt kan stole på noen andre enn seg selv og svik og kynisme florerer.

Filmen er basert på Stephen Chboskys egen bok, ”Fordelene ved å være veggpryd”.

 

Del på facebook
Oliver Ussing:

Min beste fiende

Min beste fiende

Dette er filmatiseringa av den danske ungdomsboka "Nørdernes forvandling", skreve av Thorstein Thomsen. I Danmark er boka og filmen brukt som undervisningsmateriell i barne- og ungdomsskulen på grunn av dei viktige emna filmen tek opp; mobbing , venskap, vald og identitetsbygging.  Filmen handlar om Alf, skolen sitt mobbeoffer, som får inspirasjon frå ein tegneseriehelt og bestemmer seg for å ta igjen med mottoet "angrep er det beste forsvar". Han allierar seg med ensomme Toke og saman byggjer dei opp ein hær for å setje dei kule elevane på skulen ut av spel. Alf og Toke lukkast i  å verte populære, men dei vert uenige om  metodane i spillet sitt og makta går dei så til hodet at dei gløymer alt dei stod for tidlegare.

Dette er ein film ein ikkje gløymer så fort. Det er sjokkerande, men ikkje usansynleg at slike ting skjer. "Den beste filmen eg nokon gong har sett", seier sonen min på 14 år. Filmen burde bli sett av all ungdom og foreldre. Den inneheld ein del sterke, valdelege scener, så dei yngste bør sjå filmen i lag med ein vaksen.     

Filmen som er frå 2010 har mellom anna Kim Bodnia i ei av hovudrollene, men det er dei unge skodespelarane som imponerer mest.

Del på facebook
Pablo Larrain:

Stem nei

Stem nei

«Stem Nei» er en film basert på en bok av den chilenske forfatteren Antonio Skarmeta «El plesbicito».

Filmen fra 2012 er basert på faktiske hendelser, regissert av Pablo Larrain. I hovedrollen skal Gael García Bernal som reklamemannen René  utforme en reklamekampanje som skal fronte Nei siden under folkeavstemningen i Chile, der det ble spurt om chilenerne ønsket at Augusto Pinochet skulle få sitte 8 år til som folkevalgt president.

Farvel til Pinochet

I forbindelse med valg i Chile har alle TV kanaler  plass til politisk reklame. Alle polistiske parti har fri tilgang til å presentere sine partiprogrammer. Stripen (franja electoral) har en varighet på omlagt 15 minutter. Reklamestripen var nøkkelen til triumf for Nei-siden mot Pinochet. Denne triumfen markerte slutten på 17 års diktatur og åpnet veien til demokratiet.

Det har gått mer enn 30 år etter at Chile fikk demokratiet tilbake, men fremdeles i dag har Chile fortsatt en grunnlov som stammer fra diktaturets regime som bevokter Pinochets ønske.

La película del No

No es una película chilena del 2012 dirigida por Pedro Peirano a partir de la obra del escritor chileno Antonio Skarmeta titulada «El plesbicito».

En realidad esta es una película muy entretenida y con mucho humor, pese a que el mensaje es muy serio; elegir a Pinochet para que siguiera gobernando Chile democráticamente o decir “No” a Pinochet y abrir el camino a una nueva democracia.

Para el espectador chileno que no tuvo la oportunidad de vivir la experiencia del plesbicito de 1988 la película es casi un documental histórico que no estuvo exento de dramatismo y mucho peligro real donde cualquiera podria haber terminardo en la esquina de una calle con dos balas en el cuerpo o flotando en las oscuras aguas del Mapocho.

Del på facebook
Cary Joji Fukunaga:

Jane Eyre

Cover Jane Eyre

Charlotte Brontës berømte klassikar ”Jane Eyre ” frå 1847 har mange av oss eit forhold til. Romanen har vore filmatisert utallege gongar, nokre gongar meir truverdig enn andre. Den største fella filmskaparane har gått i er kanskje å gjere hovudpersonen Jane mykje vakrare enn ho er beskrive i boka.

I denne filmatiseringa frå 2011 er det ikkje slik. Dette er vel den mest realistisk skildringa eg har sett. Omgjevnadene på barneheimen er verkeleg så triste som dei blir beskrivne i boka, Jane ser utsliten og sjuk ut, fargesettinga elles er svært nedtona og dyster. Dette endrar seg gradvis etter at Jane har kome til Mr. Rochester på Thornefield Hall der ho skal arbeide som guvernante.

Og historia kjenner vi, kjærleiken som oppstår mellom Jane og Mr. Rochester og løyndomen han ber på. Og spelar det eigentleg nokon rolle om vi veit korleis det går? Overhodet ikkje når det gjeld denne type film og sjølv om vi alle veit korleis det går. Jane Eyre og hennar kjærleikshistorie blir vi aldri ferdig med. Heldigvis.

God fornøyelse!

Del på facebook
Tate Taylor:

Barnepiken

Cover Barnepiken

Endelig er den her - filmatiseringen av Kathryn Stockett bestselgende roman med sammen navn. Boken grep meg sterkt da jeg leste den sommeren 2010 - hadde knapt tid til å jobbe, spise og annet - så oppslukt var jeg av den. Derfor var jeg veldig spent da jeg endelig kunne sette meg og se filmen - ville den svare til forventningene?

Det gjorde den så absolutt! På mange måter synes jeg at filmen ble sterkere enn boka, så lavmælt som den er. I og med vi sitter her i kalde nord og ikke har levd med raseskille på samme måte, får vi vanskeligheter med å fatte hva det kan føre med seg. Filmen viser det til det fulle. Samtidig blir ikke annen diskriminering (kjønn og klasse) utelatt. Filmen gjør ikke skam på det rike persongalleriet i boka - snarere tvert i mot. Aibileen, Minnie, Skeeter og alle de andre, blir til de grader levendegjort av dyktige skuespillere som fortjener all den ære og oppmerksomhet de har fått - og vil få. Octavia Spencer som spiller Minnie har fått Golden Globe og BAFTA-pris for sin tolkning.

Hva filmen handler om? Les bokanmeldelsen her.

Del på facebook
Thomas Vinterberg:

Submarino

Cover Submarino

Nick (Jakob Cedergren) og den yngre broren hans (Peter Plaugborg) blir i barndommen offer for ei traumatisk oppleving som gir dei varige arr i sinnet. Som vaksen bur ein frustrert og aggressiv Nick på eit herberge og har slått seg på flaska. Han søker trøyst hjå den einsame naboen Sofie (Patricia Schumann) – ho er ei like fortapt sjel som han sjølv.

Lillebroren bur saman med sonen sin Martin (Gustav Fischer Kjærulff) og gir guten all sin kjærleik, men han har eit kjempemessig rusproblem og økonomien til familien heng ikkje saman. Då brørne arvar ein masse pengar etter at mora døyr, ser den yngste broren det som ei muligheit og invisterer pengane i narkosalg. Han er sikker på at det kan gi sonen hans det livet som han sjølv alltid har drøymt om. Ideen får katastrofale følger.

Submarino er eit røfft sosialdrama frå Danmark. Ei sterk og rørande beretning om elendige foreldre og sterke barn. Det er menneske som har nådd botnen i samfunnet, og som prøver å hjelpe kvarandre gjennom ein ubarmhjertig kvardag. Det er ein film om tragiske skjebner, der vi lett kan føle avsky for det karakterane gjer, men likevel føle ein sterk sympati med dei. For i botn har desse menneska ein slitesterk kjærleik til kvarandre og vi kjem dei tett innpå livet. Og sjølv om filmen til tider er sjokkerande og voldsom, er den ikkje utan håp og optimisme.
Submarino bygger på ein roman av Jonas T. Bengtsson med samme tittel.

Regissør Thomas Vinterberg danna saman med Lars von Trier Dogme95-rørsla, for å etablere enklare og reinare produksjon av filmar. Han er mest kjent for dogmefilmen Festen. For filmen Submarino fekk han Nordisk råds filmpris i 2010.

Del på facebook
John Lee Hancock:

The blind side

Cover The blind side

Jeg tok tak i denne filmen fordi jeg visste at Sandra Bullock som spiller hovedrollen i filmen, vant Oscar for sin prestasjon. – Da måtte den være bra, tenkte jeg. Litt skeptisk ble jeg da filmen begynte, og vi fikk en innføring i amerikansk fotball. Å, er det en sånn film, tenkte jeg. Det er den ikke, vel ikke bare, i hvertfall. Jeg ble raskt revet med av historien, det gode spillet og de tørrvittige replikkene.

At filmen er basert på en sann historie, hadde jeg ikke fått med meg, så når det går opp for meg på slutten av filmen, fikk filmen en ekstra dimensjon. Heldigvis, hadde jeg nær sagt, for ellers er jeg redd for at filmen hadde vært lett å glemme som så mange amerikanske søtsuppe-filmer.

The blind side handler om Michael Oher, en afroamerikansk gutt som er hjemløs og nokså traumatisert. Hva han har gått i gjennom i oppveksten, for vi vite via flash-backs som Michael har. Hans mor er rusmisbruker, hun har tolv barn som på dramatisk vis har blitt tatt fra henne.
Michael er en stor gutt. – 193cm og 140 kg klassifiserer som stor. Men så er det at fotballtreneren på en skole ser et mulig talent og klarer å få han inn på skolen sin til tross for at guttens karakterer er på samme nivå som stryk. På den samme skolen er de to barna til Leigh Ann Tuohy og det er etter et arrangement på skolen, familien Tuohy oppdager Michael gående aleine i mørket og kulden, kun i ført t-skjorte og shorts og med et klesskift i en plastpose. Leigh Ann spontanadopterer Michael. For første gang i sitt liv får han en seng, han får en kjærlig omsorg fra en familie som han etter hvert oppfatter som sin. Michael tar i mot den muligheten han får og med familiens hjelp og støtte han utvikler seg til å bli profesjonell idrettsutøver.

Quinton Aaron gir liv til rollen til Michael, noe han gjør godt. Men det er allikevel Sandra Bullock som virkelig bærer filmen. Hun er glitrende i sitt spill og viser hva kvinnene fra sør står for – billedskjønne på utsiden og harde som stål, dog med en myk kjerne.  – Som filmen Steel Magnolias (Blomster av stål) en annen film fra sør-statene gir gode eksempler på.

Jeg anbefaler The Blind Side på det varmeste.

Del på facebook
     
NYE OPNINGSTIDER    
(fom 22. juni tom 9. august)    
     
Måndag: 12-16    
Tysdag:  12-16    
Torsdag: 12-18    
     

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av