Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > All is lost

J. C. Chandor:

All is lost

All is lost

Sola skinner.

Havet glitrer.

En gammel mann er med sin yacht alene ute på Det indiske hav. Det er langt til andre mennesker, 1700 nautiske mil (mer enn 3000 km) til Sumatras streder, når ulykken skjer. Yachten begynner å ta inn vann.

Det er mannen og havet, ubarmhjertig sol, stormene som kommer etter hverandre.

Og til slutt den siste natten på redningsflåten.

Håpet som forsvinner i mørket…

******************

Det er et stille og ensomt drama ute på havet. Følelsen kan minne om Gravity (med Sandra Bullock) hvor et menneske er alene i trøbbel i det store intet. Hva er egentlig et menneske verdt i den store sammenhengen, kan man spørre. Lite musikk i filmen gjør alt enda mer realistisk, vi er sammen med mannen hele veien. Men her er det noe litt underlig. Regissøren J.C. Chandor har valgt å ikke vise oss nærbilder av mannens ansikt, vi kommer oss ikke helt tett innpå ham selv om vi observerer det som skjer, og som empatiske og intellektuelle vesener forstår at det er en kamp på liv og død. Alt skjer fra en viss avstand. Men det gjør det faktisk ikke mindre minneverdig.

Vi får egentlig ikke vite hvorfor mannen har valgt å reise så langt ut på havet. Det kommer aldri noen god forklaring på det, kun det korte brevet som han skriver ved slutten og vi hører i begynnelsen av historien.

Det er bare ett menneske på skjermen gjennom hele filmen. Den legendariske amerikanske skuespilleren Robert Redford (77 år gammel!) gjør en imponerende rolle som Our Man. Hanhar forresten gjort 95% av alle stunts i filmen selv, både på og under vann.

Filmen er så absolutt verdt å få med seg. Den virker som et friskt alternativ for visuelt mettende og handlingsfylte filmer.

Del på facebook
     
NYE OPNINGSTIDER    
(fom 22. juni tom 9. august)    
     
Måndag: 12-16    
Tysdag:  12-16    
Torsdag: 12-18    
     

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av