Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Det er meg du vil ha

Dag Johan Haugerud:

Det er meg du vil ha

Det er meg du vil ha

Tankevekkende novellefilm om forbudt kjærlighet.

Henriette er 32 år gammel og lærer på ungdomsskolen. Hun forelsker seg i en av elevene sine, den bråmodne tiendeklassingen Daniel. Henriette er imidlertid forlovet med den jevnaldrende ungdomskjæresten, de skal gifte seg til sommeren, og han skal snart ordineres til prest. Men hun gleder seg ikke til bryllupet, hun er mer og mer usikker på om det er dette hun vil. Samtidig blir følelsene for Daniel bare sterkere, selv om hun gjør alt hun kan for å skyve dem unna og unngå å tenke på ham.

Dette er hele historien, Henriette og det forbudte forholdet hennes til den 15-årige eleven. Filmen varer mindre enn en time og er i sin helhet en monolog, der Henriette 10 år senere forteller om det som skjedde den gangen. Hun forteller fritt med blikket rett i kamera, som om det var en dokumentarfilm der intervjueren er gjort “usynlig”. Andrea Bræin Hovig gjør en fantastisk rolle, der hun i lange uavbrutte opptak med bare sin egen stemme, ansiktet og hendene sine, formidler Henriettes tanker, følelser og handlinger. Hun framstår som yngre enn hun er, søt og litt naiv, samtidig som hun gir tilsynelatende dype refleksjoner rundt alle sine kvaler og tvil og sier at hun er fullt klar over at det hun gjorde egentlig var galt. Men Daniel var jo så voksen for alderen, så høy og kraftig, og så veldig moden. Og hun holdt igjen alt hun kunne, men til slutt ble det for mye, hun klarte ikke stå i mot de sterke følelsene. Henriette klarer jo ikke å lure oss, vi kjenner igjen den voksne “synderens” rasjonalisering og bortforklaringer. Men hun er så sympatisk, så menneskelig, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor ting blir som de blir. Så da sitter vi plutselig der i klemma og lurer på om vi har latt oss forlede av en overgriper, eller er både hun og Daniel en slags “ofre” i denne saken?

Filmen gir et utmerket grunnlag for refleksjon/diskusjon rundt temaet. Kan det under noen omstendigheter oppstå aksept for et slikt forhold? Er det alltid et overgrep, kan man overhode tenke seg at en lærer og elev kan utvikle et “naturlig” kjærlighetsforhold, helt på tvers av de normene samfunnet gir? Jeg kjedet meg ikke et øyeblikk, tankene gikk i mange retninger, og det er dessuten en ren nytelse å se skuespillerkunst på dette nivået.

Filmen er basert på en enakters monolog skrevet for scenen av Sonja Evang, og den er basert på en sann historie

Del på facebook
     
NYE OPNINGSTIDER    
(fom 22. juni tom 9. august)    
     
Måndag: 12-16    
Tysdag:  12-16    
Torsdag: 12-18    
     

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av