Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Frida

Julie Taymor:

Frida

Frida

Etter å ha sett om igjen den gamle favorittfilmen min, fikk jeg veldig lyst til å løfte den fram i lyset, siden mye bra kan bli ufortjent glemt i strømmen av alt det nye. 

Filmen “Frida” (2002) med Salma Hayek i hovedrollen, finnes fortsatt og må oppleves! Spesielt de som har sans for kunstnere, sterke kvinnekarakterer, farger og dramatiske skjebner fra virkeligheten kan glede seg.

Frida Kahlo (1907-1954) var en meksikansk kunstner som ble verdensberømt for sine helt spesielle bilder. Hun ble forsøkt kategorisert som surrealist, men det avviste hun siden hun mente at bildene hennes billedliggjorde ikke hennes drømmer, men virkelighet. Sannheten var at hun mesteparten av sitt liv var fysisk sterkt hemmet pga skadene etter en alvorlig trafikkulykke, som gjorde at hun måtte gjennom over 30 operasjoner og i lange perioder ligge mer eller
mindre ubevegelig i senga. Store smerter farget tilværelsen hennes. Desto sterkere ble hennes kunstneriske uttrykk i bildene og lidenskapen for livet. Hennes korte liv var sterkt bundet til en annen meksikansk kunstner Diego Rivera, som hun giftet seg med (to ganger!). Begge hadde flere elskere og ekteskapsforholdet var turbulent.

Salma Hayek ble Oscar-nominert for sin rolletolkning som Frida Kahlo. Filmen hadde ytterligere fem Oscar-nominasjoner og vant til slutt to - for musikk og makeup. Til sammen høstet filmen hele 33 forskjellige pris-nominasjoner, og fikk 19 av dem. 

Filmen virker rett og slett som en vitaminbombe. Kan godt anbefales som antidepressiva, spesielt for kvinner! Her finnes det både sterke karakterer, fantastisk medrivende musikk, frodige farger og grenseløs lidenskap. En påminnelse om livets muligheter tross lidelser.

● Salma Hayek as Frida Kahlo
● Alfred Molina as Diego Rivera
● Geoffrey Rush as Leon Trotsky
● Ashley Judd as Tina Modotti
● Antonio Banderas as David Alfaro Siqueiros

Del på facebook
     
OPNINGSTIDER:    
Måndag: 12-19  
Tysdag: 12-19  
Onsdag: STENGT  
Torsdag:   12-19  
Fredag: 12-16  
Laurdag: 11-14  

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av