Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > The Machine

Caradog W. James:

The Machine

The Machine

Toby Stephens og Caity Lotz imponerer i rollene sine i denne stemningsfulle og spennende thrilleren fra 2013 om ingeniøren Vincent (Stephens) som skaper en menneskelignende robot (Lotz) for militæret. For fans av science fiction filmer er dette en film som må oppleves.

I en hemmelig militær base i Storbritannia jobber dataingeniøren Vincent med å utvikle tenkende maskiner og roboter. En ny kald krig, denne gangen med Kina, har skapt et nytt våpenkappløp. Teknologien brukes også til å lage proteser og bioniske deler til skadede krigsveteraner. I en flott og visuelt gripende scene blir vi introdusert for en soldat som takket være implantater kan fortsette å leve, til tross for en stor hodeskade. Øynene hans skinner med elektrisk lys i det mørke rommet og vi ser hvordan han sliter med sin nye eksistens som han knapt kan ta innover seg. Filmen har flere slike scener hvor den imponerer både visuelt og følelsesmessig. Vincent håper han vil kunne bruke teknologien han utvikler til å redde den syke datteren sin.

Ideen om mennesker som skaper intelligente vesener og kunstig intelligens er blitt behandlet mange ganger før, ikke bare i science fiction filmer som Blade Runner og A.I. Artificial Intelligence, men også i litteraturen og folkelegender. Man kan lett se på Vincent som en doktor Frankenstein som skaper et menneskelig vesen uten å ha noen særlig ide om hvordan den skal kunne finne sin plass i verden eller hvordan den vil påvirke livet hans. Selve skapelsen er en ting, men hva skjer etterpå?

The Machine er en britisk indie film laget utenfor de kjente filmstudioene. Med tanke på at filmen ble laget på et lite budsjett (under 1 million pund) er spesialeffektene til tider imponerende. Scenen hvor Vincent lager maskinen fungerer spesielt bra. Og når pulserende rødt lys skinner under huden på maskinen, nesten som et elektrisk nervesystem, er det vanskelig å ikke la seg imponere.

Filmen varer bare i en og en halv time og dette blir filmens svake side. Det blir for kort tid til å utvikle enkelte deler av plottet og en actionpreget vending i handlingen mot slutten av filmen kommer derfor litt for brått på. Hvis filmen kunne hatt mer tid til å bygge opp hendelsen ved å vise mer av bi-personene og deres motiver, samt interaksjonen mellom maskinen og de andre cybernetiske maskinene/menneskene, hadde det fungert bedre.

Til tross for dette er The Machine en engasjerende og spennende historie, full av interessante ideer og to veldig sympatiske hovedpersoner. Spesielt Caity Lotz i rollen som maskinen gjør dette til en film det er verdt å få med seg.

Del på facebook
     
OPNINGSTIDER:    
Måndag: 12-19  
Tysdag: 12-19  
Onsdag: STENGT  
Torsdag:   12-19  
Fredag: 12-16  
Laurdag: 11-14  

E-post: post@folkebiblioteket.no
Telefon: 7004 5520

 

Postadresse:
Postboks 64, 6151 Ørsta

Besøksadresse:
Holmegata 7, 6153 Ørsta

Vi blir inspirert av