Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

Helene Uri:

Fordi jeg elsker deg

Fordi jeg elsker deg

"Blåmerker rundt overarmene. Blårøde mansjetter rundt håndleddene. Ett blått Øye. En sårstripe på kinnet med tynn skorpe på. Jeg oppsummerete for meg selv. Det var lørdag morgen, klokken var bare  åtte. Jeg stod på badet hjemme hos Fredrik".

I boka "Fordi jeg elsker deg" møter du Elin og Fredrik. De er kjærester og nå er han begynt å slå. Han var drømmeguttten hun møtte tilfeldig utenfor en butikk. Hun ble forelsket og etter få dager er de kjærester. Elin går i 1. klasse på videregående, Fredrik er 2 år eldre og går på en annen skole. Hun har ikke hatt kjæreste før, han har mere erfaring. Både venninnene og moren til Elin synes Fredrik er kjekk.

Når begynte drømmekjæresten å vise sine andre sider? Hvem er Bjørn som begynner å sende Elin urovekkende og skremmende sms´er? Hva skjer i et forhold, hvor den ene part det ene øyeblikk sier: "Allerkjæresten min" - og det neste øyeblikk skubber, slår og strammer skjerfet for hardt? Tilgir du ham, når han kommer med den største bukett med roser du noensinde har sett? Skjuler du blåmerkene under klærne og sminker skrupsår og blåveis og lar moren din og bestevenninne din fortsette å tro, at han stadig er drømmeprinsen på den hvite hesten? Hvorfor finner noen seg i at kjæresten slår? Hvorfor forteller Elin ikke moren sin eller besteveninnen sin at hun blir slått.

Disse og mange flere spørsmål svirrer i luften, når du er ferdig med boka. Vold i kjæresteforhold er et omfattende samfunnsproblem i alle aldersgrupper også blant unge. Derfor er boka viktig. Den kan være en øyeåpner for mange av oss for bedre å oppfatte signaler om vold i våre omgivelser. Boka er lettlest og spennende. Den beskriver vanlige ungdommer i videregående skole som opplever ting ingen bør oppleve. Boken passer for elever i 9. klasse og oppover - og voksne.

Del på facebook
Tro, håp og eplekake. Det er alltid noen smuler til igjen...

Meg ( jente) sitter i kirken på minnestund over vennen sin Oscar. Hun hører presten si, at nå skal hun som var Oscars beste venn komme frem og si noen minneord om ham. Det var hun som kjente ham best. Meg reiser seg og vil gå frem, men samtidig reiser en annen jente seg, og hun går frem og begynner å snakke.

Hva har skjedd de siste måneder, mens Meg har vært med foreldrene sine på New Zealand?

Meg og Oscar har vært venner siden de var ganske små, da familien til Oscar flytta inn i nabohuset. Nå er de 14 år og nært knytta til hverandre, så nært at Meg bare motvillig drar med foreldrene sine på et 1/2 års oppold på New Zealand. Oscar oppmuntrer henne til å sjå mere positivt reisen og de opplevelser hun vil få - og de skal holde tett kontakt på epost.

Men noe skjer da en jente og moren hennes flytter inn i Meg sitt hus og jenta prøver å bli venner med Oscar. Et hemmelig brev kommer på avveje og epostkontakten mellom Oscar og Meg tar slutt. Og en dag får familien på New Zealand telefon om at Oscar er forsvunnet, Sykkelen hans og skoene er funnet neden for brygga.

Er det en ulykke, er det sjølmord - eller er Oscar i live?

Boka Tro, håp og eplekake er en bok om vennskap og magiske eplekaker - og det er en bok om det motsatte av vennskap nemlig mobbing, baksnakking og bevist forsøk på å bryte et menneskes sjøltillit ned til grunnen. Boka passer for barn og ungdom fra 12-15 år - og vil også passe fint til høgtlesing i klassen. Meg og Oscar er verd å bli kjent med -

Del på facebook
Magnus Buen Halvorsen:

En dag skal jeg stupe

En dag skal jeg stype

Hvor lenge går det an å late som om alt er nesten normalt i familien til Henrik på 14 år. Faren har bodd i kjellerstua i 2 år i lag med et kjempestort akvarium og storebror Johannes har forsvunnet.

Faren til Henrik er den kjente fotballspilleren "Stupern", som ble kåret til "Banens beste" etter en cupfinale på Ullevål. Etter å ha deltatt i èn landskamp sperret faren seg inne i kjelleren.

Henrik er en vanlig 9-klassing som går på skole, har kammerater, spiller fotball, tenker på jenter og lurer på, hvordan han skal konfirmere seg. Men hvordan skal Henrik klare å være "vanlig", når han

skal være farens lyspunkt i kjellerlivet: bringe mat, stille til bestemte tidspunkter, beundrer hans akvariefisk og leve opp til farens forventninger om fotballprestasjoner. Hvorfor er det blitt sådan?

Spørsmålene hoper seg opp inne i ham og holder på å slite ham i filler. Hvor er Johannnes - og hvorfor sier moren ingenting, om det som er vanskelig Og hvorfor sitte den nye nabojenta ute under en paraply?

Gjennom avsnitt med tilbakeblikk får vi litt etter litt vite, hva som har skjedd, før bokens handling begynner. Disse tilbakeblikk er sterke historier, som gir boken en ekstra spenning.

En dag skal jeg stupe er en bok om fotball og forballspillere. En historie om hva fotballen gjør med en familie, når leiken blir tatt for alvorlig av de voksne. Og da er det ikke lenger bare en historie om fotball.

Du vil ha glede av å lese boka fra du er 13-14 år som Henrik - og voksne vil ha utbytte av å lese den. Dette er en historie, som handler om alle 4 medlemmene i familien.

Del på facebook
En utrolig bra bok for unge folk

Du er 14 1/2, midt i 9. klasse og ganske forvirret over alt som skjer innen i deg og rundt deg. Hadde du blitt glad, hvis noen hadde spurt deg, hvad du vil med livet ditt?

Vel og merke, hvis den som spør hadde lytta til tankene dine.

Forfatteren av boka: En utrolig bra bok for unge folk - tror det. Han har erfaring som ungdomsarbeider og håper at lesing av boka kan sette tanker igang  - og kanskje gode samtaler.

Boka er lettlest og kortfatta med en litt tegneserieaktig layout på mange av sidene. Den er tenkt som en "pausebok". Forfatteren ønsker at leseren ta pause i hverdagsaktivitetene

og tenker over livet. Ikke livet til de omkring deg, ikke de andre, men ditt eget liv.

Kapitteloverskriftene er påstande og små spark til ettertanke, som: "Du må selv finne ut, hvem du er og hva du står for, hvis ikke er det noen andre som gjør det",

" Verdens viktigste bilde er det du som eier. Dit eget selvbilde" og "Om du ikke respekterer deg selv og egne grenser, hvorfor skal andre gjøre det?"

Andreas Gravdal skriver om: selvrespekt, mestringsfølelse, grensesetting, engasjement og valg og kanskje velge feil.

Og valg må du ta hele tiden - alt fra hva du vil spise - og drikke, og hvor mye, hvordan du behandler dem rundt deg, om du klarer å si unnskyld, hvordan du

svarer dine foreldre, hvor mye du vil trene, hva slags jobb du kan tenke deg.

En artig og frimodig tittel på en bok med et viktig budskap: ta deg tid til å tenke på, hvem du er og hva du vil.

Boka passer best for ungdomsskoleelever, men kan med utbytte leses av elever på videregående skole, foreldre og andre som er i lag med ungdom.

Del på facebook
Aina Basso:

Inn i elden

Inn i elden

Inn i elden av Aina Basso

Veit du korleis ein finn ut kven som er ei heks og kven som ikkje er det? Ein bind hender og føter på personen og kaster han ut på eit vatn.

Flyt ho, er ho ei trollkvinne, som Djevelen held oppe, og ho vil bli brent på bålet. Flyt ho ikkje, men druknar, er det Guds vilje og teikn på at ho er uskuldeg og Gud har teke ho til seg.

Dei to jentene Dorothe og Elen veks opp på 1600-tallet, ei tid med streng kristendom, mykje overtru og heksebrenning. Dei er båe 15 år. Dorothe kjem frå ein rikmannsfamilie i København. Elen veks opp i ein fattig familie i Vardø i Finnmark. Mora er ei "klok kone" som hjelper folk og dyr med emnene sine. Og ho prøver å lære dei vidare til Elen.

Vegane til dei 2 jentene kryssar kvarandre då Dorothe blir tvangsgifta med Johan, ein rik vaksen mann. Johan er den nye futen på Vardøhus. Futen sitt arbeid er å døme kvinner og menn som har blitt anklaga for å stå i ledetog med djevelen og utrette trolldomskunst. Vardøhus er ei festning med ein fengselkjellar.  I fengselkjellaren sitt mora til Elen.

Boka er delt slik, at dei 2 jentene skriv annakvart kapittel. Ein følgjer Dorothe frå ho går rundt i eplehagen i København uskuldig og glad, til ekteskapet med Johan, turen langs kysten av Noreg til Vardø - og det nye livet som gift - og gravid med ein mann som dømer kvinner og menn til døden. Livet til Elen endrar seg etterkvart som mora blir sett på med meir og meir mistenksomheit og til slutt angjeve og fengsla. Elen sitt då aleine med ein funksjonshemma bror.

Les og bli klokere på ei tøff tid, kor menneskeliv hadde lite verd og jenter uansett rikdom hadde lite å seie over eige liv. Forfattaren Aina Basso er utdanna historikar. Hun har skrive eit etterord for den som vil vite endå meir om hekseprosessar i Noreg.

Boka passar for elevar i ungdomsskulen - og vaksne.

 

 

   

Del på facebook
Barsakh. Emilie , Samuel og Gran Canaria

Men hva gjør du, hvis du alene på joggetur ser en åpen båt med afrikanske båtflyktninger drive inn mot land på en mennesketom strand på ferieøya Gran Canaria? Norske Emilie på 15 år velger å prøve å hjelpe de 10-12 tørste og utsulta menneskene i båten. Samuel på 17 år er den første som hopper i sjøen for å hjelpe Emilie med å dra båten på land, men utmatta etter 24 dager på havet må Emilie i stedet redde ham fra å drukne. Virkeligheten er er beinhard - flyktningene vet det. De vet, at mange blir sendt tilbake, hvor de kom fra. Og de som ikke blir sendt tilbake blir sperret inne i asylmottak, mens de venter på avgjørelse om opphold eller ikke. «Barcelona eller Barsakh» sier Samuel - I islam er Barsahk stedet mennesker oppholder seg etter døden før dommedag.

Emilie får virkeligheten til disse båtflyktninger rett i fjeset på sin Sydenferie. Kontrastene kan ikke være større. Hvor lenge klarer Emilie å holde flyktningene skjult for foreldrene og politiet - og hvor lenge strekker lommepengene til for å kjøpe mat til dem. Er du kriminell, hvis du prøver å hjelpe ulovlige flyktninger? Barsakh er en spennende og sterk bok. Den beskriver en virkelighet som vi må forholde oss til.

Simon Stranger er en forfatter som får oss til å heve blikket og se ut over våre trygge norske hverdag.  Han har også skrevet boka: Verdensredderne, om klesproduksjon i Bangladesh. Begge bøker passer for alle fra  13 - 100 år.

Del på facebook

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 489 92 148  Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

SOMMAROPE
Mellom 5. juli – 30. juli:

Mandag: 10.30-15

Tysdag:  10.30-15

Torsdag: 10.30-15

Vi blir inspirert av