Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

Laila Stien:

Klar, ferdig, kjør!

Klar, ferdig, kjør!

Martin er alt det lillebror Svein ikke er. Han er uredd, talentfull, har drag på damene, og er god i idrett, spesielt motocross. Hele familien går med liv og sjel opp i Martins bragder på banen, Svein også. Han er nesten like viktig som mekaniker som far, og kanskje litt viktigere enn mor, som stort sett holder seg ved vogna.

Forfatteren, Laila Stien, er mor til verdensmester i Freestyle Motocross (FMX) Ailo Mikkelsen Gaup, og har derfor god kjennskap til sportsgrenen.

Laila Stien kjenner denne idretten til bunns, og forteller levende og engasjert om den. Så levende at selv «motocross-sinker» kan henge med i svingene. Ved siden av dette tegner hun også to nydelige gutteportretter. Romanens største styrke ligger kanskje i språket, det er der det foregår hos Laila Stien.

Boka er lett å kjenne seg igjen i for den som har drevet, eller driver med motocross selv. Jeg vil også anta at den kan fenge andre tenåringer med interesse for fart, spenning og moro. Vi får innblikk i forberedelser før trening og løp, og vi får fine skildringer av hvordan det kan oppleves å være publikum. Svein er redd for at broren, Martin, skal skade seg, men er også veldig engasjert når han er til stede på løp. Vi hører også om guttenes dagligliv. Sveins kompiser, Steinar og Martin, er litt fortvilte over Svein, som ofte prioriterer broren og motocross, foran dem og musikkbandet de har. Ekstra spennende blir det når Martin er uheldig, og kjører ut av banen i et løp.

Denne boka har fine beskrivelser av hvordan det kan være å sates for fullt innen en idrettsgren, samtidig som man ønsker å ha et liv med skole, kjærester og andre ting tenåringer er opptatt av.

Passer for ungdom fra ca 13 år.

Del på facebook
Suzanne Collins:

Fugl Føniks

Fugl Føniks

Katniss Everdeen og Peeta Mellark har overlevd dødslekene for andre gong. Då Katniss blei berga ut frå arenaen av opprørarane, rakk ikkje dei å ta med seg Peeta, og no har ingen verken sett eller høyrt frå Peeta sidan dei var på arenaen. Det er krig i landet Panem, opprørarane mot hovudstaden Capitol.  Katniss veit at presidenten har kidnappa Peeta berre for å såre ho, og etter ei TV-sending frå Capitol der dei endelig får sjå Peeta, blir Katniss rasande og tar på seg ansvaret om å vere frontfigur for opprørarane. Krigen bryt ut i full styrke, og no verkar det som om Katniss og Peeta står på kvar si side. Korleis skal historia om paret som overlevde dødslekene to gongar ende?

Fugl Føniks er tredje og siste bok i serien om Katniss Everdeen og dødslekene. Det er ei gripande kjærleikshistorie som handlar om overlevelse i ei verd der alt går imot deg. Den er spennande frå første til siste side, slik som dei to første bøkene, og er absolutt ei ”må lesast-bok” for alle og einkvar. Fugl Føniks er ei perfekt avslutning på ein ungdomstriologi heilt utan om det vanlege.

Del på facebook
John Green:

Faen ta skjebnen

Faen ta skjebnen

Jeg heter Hazel. Jeg er seksten. Skjoldbrusk med spredning til lungene. Det går bra.

Sorg, glede, sinne! Denne boka tok meg inn i hele spekteret av følelser.

I «Faen ta skjebnen» møter vi Hazel på 16 og Augustus på 17 år som begge har kreft. Hazel har kreft i skjoldbruskkjertelen, noe som gjør at hun må slepe på en oksygentank og ha slange i nesa. Augustus har amputert det ene beinet. De treffer hverandre første gang i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge har vært syke lenge og de vet at sjansen for at de skal dø unge er stor. Det forhindrer dem ikke i å bli forelsket. 

Prosjektet deres blir å finne ut hvordan det egentlig endte med kreftsyke Anna i boka En keiserlig smerte, ei bok som Hazel har lest om og om igjen, og som slutter midt i en setning. Lever hun? Eller...

Det er ikke lett å skrive troverdig om et så vanskelig tema. «Kreftbøker suger», sier Hazel. Det gjør ikke denne, tvert i mot, det var en opplevelse å lese den, - trist og fin på samme tid.

Originaltittelen på boka «The fault in our stars» betyr noe sånn som at det er ikke stjernene du er født under det kommer an på, det er hva du selv gjør ut av livet ditt som er viktig. Selv om livet blir kort, er det viktig å fylle det med de viktige tingene. Som vennskap, kjærlighet og å være der for hverandre. Det er noe Hazel og Augustus har forstått.

Og ja, - jeg skjønner hvorfor John Green akkurat nå er en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfatter, boka sitter lenge i kroppen . 

Del på facebook
Bente Bratlund:

Den einaste som veit

Den einaste som veit

Kva hadde du gjort dersom bestevennina di fortalde om ei svært traumatisk oppleving og du får beskjed om å teie og ikkje hjelpe?

Beate Belinda eller Bebe som ho vert kalla,skal på ball saman med bestevennina Sara. Når Bebe skal hente Sara,finn ho henne apatisk, gråtande og slett ikkje klar for ballet. Bebe hjelpe med sminke og kjolen og dreg henne med, men under ballet stikk Sara. Sjølv om Bebe dansar med Tommy, som ho mest av alt vil vere saman med akkuarat no, spring ho etter...

Då får ho pressa ut av Sara kva som har skjedd og angrar med det same. Dette hadde ho slett ikkje lyst å høyre og kva skal ho gjere?

Dette er den tredje boka i serien om Bebe. Denne serien er verkeleg god. Med korte setningar og enkelt språk,får Bente Bratlund fram sterke følelsar og ei forteljing du vert dregen inn i.

Boka er lettlest og passar for ungdom, kanskje mest jenter frå 8. klasse som vil ha ei tynn bok på nynorsk og som likar å lese bøker som handlar om livet.

Del på facebook
Simon Stranger:

Verdensredderne

Verdensredderne

I boka møter vi Reena på 12 år. Hun arbeider lange dager innesperret i en t-skjortefabrikk i Bangladesh, uten en gang mulighet til å gå på do. Vi møter også Emilie på 17 år. Hun bor i Oslo. En dag oppdager Emilie en gutt som fester klistremerker med slagord på varer produsert gjennom blant annet barnearbeid. Han er med i ei aktivistgruppe, og snart er Emilie også med i gruppa.
De to handlingene følges parrallelt, og er delvis flettet i hverandre. Kontrastene i de to unges liv bringer den skjeve fordelingen i verden ned på personlig nivå. Dette er fiksjon basert på virkeligheten, og boka tar opp de negative sidene ved forbrukersamfunnet vårt. Boka handler også om det å være ung og det første møtet med kjærligheten. Boka er engasjerende, tankevekkende og har et lett språk. Passer for ungdomskolealder.

Del på facebook
Magnhild Bruheim:

Det som er sant

Det som er sant

Linn har endeleg fått seg ein besteven i Solveig. På kort tid har dei vorte gode vener og no er dei på fest. Til Hanna. Som Linn eigentleg ikkje er ven med, på grunn av det som hende sist vinter. Men så skjer det noko forferdeleg. Hanna seier at Sander har valdteke henne. Sander nektar. Og medan Solveig støttar Hanna frå fyrste stund, veit ikkje Linn kven ho skal stole eller tru på. For kven er det som snakkar sant? Ho som vende alle mot Linn sist vinter, eller han som Linn er forelska i?

Ei lita men samstundes spanande nynorskbok som det er vanskeleg å leggje frå seg. Forfattaren skriv godt om både forelsking og venskap, om det å plutselig stå der åleine, utan heilt å vite kva eller kven du kan støtte deg på. Tru på. Og ein besteven, som du plutseleg mistar taket i og ikkje veit heilt kor blir av.

Tommelen opp frå meg. 

Del på facebook
Brynjulf Jung Tjønn:

Så vakker du er

Så vakker du er

Eg og Kjersti held rundt kvarandre.

Vi ligg tett i tett i soveposen.

Vi skal aldri dampe bort.

 

Simon är arton år. Han har en cancersjuk morbror (onkel) och han är förälskad i Kjersti. Hon med dem mjuka läpparna. Vi får följa en frisk ung man och en sjuk man som har hela livet kvar att leva. Kontrasten i det mötet med orden är så underbar. Jag bara älskar de korta meningarna, de korta styckena, sidorna bara førsvinner och i slutet vill jag veta mer.

«Så vakker du er» är før mig mer än en bok, det är livet. Jag får känslan, nær jag läser den nynorska texten, som ibland är vansklig att förstå, att Tjønn vet vad han pratar om. Det finns liv i hans språk. Tjønn påminner mig om Jonas Gardell, en svensk komiker och författare.

Boka är kort och innehåller universella ämnen som: døden, livet och kärlighet. Men framför allt är boken helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Den passar gott till elever på ungdomskolen.  

Del på facebook
Harald Rosenløw Eeg:

Gyldig fravær

Gyldig fravær

I romanen "Gyldig fravær" møter vi fem ungdomsskule-elevar frå Oslo. Dei går i same klasse, er vidt forskjellige, men har til felles at dei akkurat denne dagen kjem for seint til ein skuleekskursjon. Dei hamnar i same T-banevogn og er dei eineste som overlever då det plutseleg smell, og røyk og død breier seg utover, nesten som på film.

Romanen vart visstnok skriven før 22.07.2011, men etter den verkelege katastrofa er den ekstra og ubehageleg aktuell. Det som var film, dataspel og dystopi vert brått verkeleg.

Forfattaren seier ikkje noko om kva som er årsaka til eksplosjonen. Er det terror? Er ein av ungdommane bæraren av bomba, utan å vite det sjølv? "Gyldig fravær" er ein roman som stiller fleire spørsmål enn den svarer på og det synest eg er ein god ting.

Harald Rosenløw Eeg har eit muntleg og kjapt språk som er lett gjenkjenneleg og eg synest han er mellom dei beste som skriv om og for ungdom i dag.

Del på facebook
Harald Henmo:

Fotballhistorier

Fotballhistorier

Visste du at man i middelalderen spilte “fotball” fra by til by i England? “Ballen”, i de fleste tilfeller en griseblære, skulle fraktes til et “mål”. Dette målet kunne være kirken i nabolandsbyen. Disse kampene varte gjerne hele dagen og det kunne gå hardt for seg. I 1322 måtte en prest be om syndsforlatelse av Paven etter at han ved et “uhell” knivstakk en motspiller. Han hevdet at han hadde “glemt” å ha slire på kniven under kampen. Og Paven tilga ham, han fikk syndsforlatelse.

Eller visste du at John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen alltid må ta på seg venstre strømpe og sko før den høyre? Ellers går det galt. Sånn er det bare!

Dette, og mange andre merkelige fakta om fotball, kan du lese om i denne boka for barn og ungdom. Og til og med en godt voksen dame som ikke er interessert i fotball syntes denne var bra.

Lån den og les den!

Del på facebook
Stein Morten Lier:

Rookie

Rookie

”Ingen alarm, så vidt han kunne bedømme. Lett tilgang til annen etasje, der et av vinduene nesten alltid sto åpent. Ingen problemer med å klatre opp. Han gikk langsomt videre, og for hvert skritt vokste den kriblende følelesen av forventning….”

En voldtektsmann herjer i nabolaget og det går rykter om at han kommer i kontakt med de unge jentene på facebook. Moren til Tinius er politi og arbeider med saken og Tinius blir nysjerrig etter at han hacket seg inn på facebook-siden til Malin. Tinius vikler seg inn i farlige situasjoner, og er virkelig Malin neste offer? Er det så lurt å ta saken i egne hender?

Stein Morten Lier er en krim og spenningsforfatter som nå også skriver for ungdom. I denne boken skriver han i kjent stil og skaper spenning helt fra starten. Personer med skumle hensikter som tar kontakt med unge jenter på facebook er et aktuelt tema, og denne thrilleren setter fokus også på hva som i verste fall kan skje. Rookie er den første boken i serien om Tinius og jeg anbefaler den til alle ungdommer fra 6. klasse som liker fart og spenning. Les denne.

Del på facebook

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 489 92 148  Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av