Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

Stein Erik Lunde:

En far

En far

"Nå dør jeg, sto det i displayet på mobilen min da jeg åpna meldinga. Den var fra faren min."

Dette er de første linjene i boka der fortelleren, Eirik, en ung mann, mottar en melding fra faren som velger å ta sitt eget liv. Eirik er alene på hytta for å hogge ved, og siden det ikke var innlagt strøm, hadde mobilen vært avslått i flere timer da han leser meldingen. På vei hjem fra hytta, tenker Eirik at han aldri hadde villet forestille seg muligheten for at faren ville velge å dø. Men det var heller ingen overraskelse.

Denne ungdomsromanen om sorg er fortalt på en enkel og hverdagslig måte. Foreldrene til Eirik er skilt, så det blir hans oppgave å rydde farens leilighet. Mens han gjør dette, minnes han faren gjennom oppveksten, og han prøver å forstå hvorfor faren valgte å begå selvmord. Eirik tar kontakt med venner og kolleger for å bli bedre kjent med faren.

Forfatteren, Stein Eirik Lunde, tar også opp temaet om å miste en far i andre bøker, bl.a. i ungdomsboka "Sanger fra rom 22" og "Faren min" som er en lettlestroman for voksne.

Jeg synes "En far" passer for ungdom i videregående skole og anbefales spesielt til unge gutter.

Del på facebook
Tro, håp og eplekake. Det er alltid noen smuler til igjen...

Meg ( jente) sitter i kirken på minnestund over vennen sin Oscar. Hun hører presten si, at nå skal hun som var Oscars beste venn komme frem og si noen minneord om ham. Det var hun som kjente ham best. Meg reiser seg og vil gå frem, men samtidig reiser en annen jente seg, og hun går frem og begynner å snakke.

Hva har skjedd de siste måneder, mens Meg har vært med foreldrene sine på New Zealand?

Meg og Oscar har vært venner siden de var ganske små, da familien til Oscar flytta inn i nabohuset. Nå er de 14 år og nært knytta til hverandre, så nært at Meg bare motvillig drar med foreldrene sine på et 1/2 års oppold på New Zealand. Oscar oppmuntrer henne til å sjå mere positivt reisen og de opplevelser hun vil få - og de skal holde tett kontakt på epost.

Men noe skjer da en jente og moren hennes flytter inn i Meg sitt hus og jenta prøver å bli venner med Oscar. Et hemmelig brev kommer på avveje og epostkontakten mellom Oscar og Meg tar slutt. Og en dag får familien på New Zealand telefon om at Oscar er forsvunnet, Sykkelen hans og skoene er funnet neden for brygga.

Er det en ulykke, er det sjølmord - eller er Oscar i live?

Boka Tro, håp og eplekake er en bok om vennskap og magiske eplekaker - og det er en bok om det motsatte av vennskap nemlig mobbing, baksnakking og bevist forsøk på å bryte et menneskes sjøltillit ned til grunnen. Boka passer for barn og ungdom fra 12-15 år - og vil også passe fint til høgtlesing i klassen. Meg og Oscar er verd å bli kjent med -

Del på facebook
Hugo Howey:

Silo

Bokomslag Silo

Boken började som en bloggnovell. I dag är det en bestselger.

Människan kan inte andas den luft som finns utanfør silon. Den är giftig och du dør på bara några minuter. Men det finns alltid människor som vågar att hoppas, vågar att drømma om en värld utanfør. Och de som drømmer är också farliga.

Straffet är väldigt enkelt: Du får gå ut. Och de som går ut kommer aldrig tillbaka.

Juliette bor längst ner i silon, på plan nummer 100, som mekaniker. Hon gør inget väsen av sig. Men en dag kommer ledaren før silon ner till henne och vill att hon skal bli silons sheriff. Och hon oppdager snart att något är väldigt fel. Den førra sheriffen hade lagat hemliga dokument, bevis mot silons existens. Kunde det verkligen vara så att silons existens mørklade en väldigt mørk hemlighet om både dåtiden och nutiden som ingen vill skal komma fram i ljuset? Men varfør?

Hugh Howey har skrivit tre bøker om silon. På engelsk heter dem Wool, Shift och Dust.

Del på facebook
Torborg Igland og Amund Hestsveen:

Flukten

Bokomslag Beta bok 1:  Flukten

Tänk Norden om 60 år!

Du får inte läsa. Du får inte høra på musik. Kultur är førbjudet.

Välkommen till Skandia. Skandia är ett slutet samhälle där ingen kommer varken in eller ut. Kodak växer upp i detta slutna samhälle och han vet att något är på gång. Han tror inte på staten Skandia. Han tror inte det är farligt att bo utanfør murarna. Han vill ut. Han måste ut till vilket pris som helst.

Sen møter vi Livi, som verkligen tror att luften och miljøn utanfør murarna är farlig och att människorna som har fått chansen att växa upp innanfør murarna ska vara tacksamma før detta.

Det är ännu en dystopi kan många tycka. Men vi har inte fått läsa ur ett nordiskt perspektiv innan och det är just detta som lyfter romanen. Førfattarna har skapat både en värld som engagerar och som kan liknas med Nazityskland. Karaktärerna känns mänskliga och man verkligen känner før dem.

När jag hade läst ut de 500 sidorna ville jag ha mer.

Nästa bok i Beta-serien Øya kom ut i børjan av 2015.

Del på facebook
Neil Gaiman:

Kirkegårdsboken

Kirkegårdsboken

«I mørket var det en hånd, og hånden holdt en kniv. Kniven hadde et skjefte av polert svart bein, og et blad som var bedre og hvassere enn noen barberkniv. Ble du skåret av det, ville du kanskje ikke merke at du hadde fått et kutt, ikke med en gang.

Kniven hadde gjort nesten alt den var tatt med til huset for å gjøre, og både bladet og skjeftet var vått.»

Nowbody Owens, eller Bod som han blir kalt, er bare en liten baby da han unnslipper mannen med kniven. Han krabber av gårde og kommer seg helt til den nærmeste kirkegården. Der blir han tatt vare på av herr og fru Owens og vergene Silas og frøken Lupescu.

Det er nå vi skjønner at dette er en bok utenom det vanlige, for ekteparet Owens har vært døde i mange år og vergene hans er hverken levende eller døde! Bod vokser opp på kirkegården, og det er her blant de døde, han er trygg. Det er blant de levende han har fiender. Der bor nemlig Jack, mannen som tok livet av familien hans.

Dette var en utrolig fascinerende og spennende bok. Anbefales!

Del på facebook
Michelle Gagnon:

Ingen vil savne deg

Ingen vil savne deg

Stemmene stoppet opp rett utenfor kammeret. Noa spisset ører for å høre, og fikk med seg et par bruddstykker: «Vellykket … ringe ham .. hva skal vi .. kan ikke tro at vi endelig …» Det siste hørtes krystallklart. En mannsstemme, som hørtes resignert ut idet han sa: «De tar seg av det. Hun er ikke vårt problem lenger.»

16 år gamle Noa er en briljant hacker, og har med sine spesielle egenskaper klart å lage seg en fiktiv fosterfamilie. Hun har vært et offer for systemet helt siden foreldrene hennes døde, og det er først nærmere nåtid hun har klart å komme seg ut av det. Men å leve på utkanten av verden på denne måten er ikke bare positivt. Det gjør at ingen legger merke til deg, og akkurat det gjør at ingen finner deg. Da hun våkner opp i et stort lagerbygg med en bandasje rundt brystkassen, uten å vite hva som har skjedd, får hun endelig merke konsekvensene av livet hun har valgt. Hun er det perfekte offer for skjulte, kriminelle handlinger, da ingen vil savne henne om hun bli borte. Hun klarer likevel å stikke av, men blir jaget hele tiden og er alltid på nippet av å bli fanget på nytt. Det finnes tydeligvis folk som vil gjøre hva som helst for å bringe Noa til taushet for godt, og snart vikles hun inn i et farlig spill mot mennesker som er langt mektigere enn henne. 

"Hun stivnet. I selve mailen var det et jpg-bilde av en bygning om natten. I det eneste vinduet som var opplyst, så hun et glimt av sin egen profil der hun kikket ut bak gardinen. En eller annen hadde tatt bildet noen minutter før idet hun sjekket gaten. Og det betydde at de befant seg rett utenfor.”

Boken Ingen vil savne deg er litt annerledes enn andre bøker jeg har lest, da det handler, naturlig nok, en del om data. Men det Noa gjør på dataen blir forklart bra, noe som gjør at jeg forstår alt som skjer. Som det står på boka, denne boka passer for de som elsker Lisbet Salander, hacker-action og spenning på høyt nivå!

Del på facebook
Widar Aspeli:

Rottereir

Rottereir

Dette er en spenningsbok i serien «Skumring». Bøkene i denne seien har stort sett gutter som hovedperson, få miljøskildringer, høyt tempo og mye driv. Serien er støttet av «Leser søker bok». Dette er en forening som jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker.

Denne boken passer for ungdommer i alderen 10-16 år, selv de som ikke har lest så mange bøker tidligere. Teksten er enkel og kort. Kan kanskje virke litt hakkete, men det er bare til en blir vant med formen. Og etter hvert skyter handlingen frem som en pil. Og de korte setningene er med på å øke tempoet. Her må en nesten holde seg fast.

Her er det ikke mange personer og forholde seg til. Hovedpersonen er Svein med kallenavnet “Rottekongen”. Og han kan rotter! Svein blir lokket inn i et forfallent hus av Karo og Kenneth. Huset er hvis nok tatt over av rotter. Men er det ikke noe annet som lurer der inne også?  Handlingen vrir og vender på seg og tar veier en ikke helt ser for seg. Og slutten er helt fantastisk. Dette er en skrekkbok som gnager seg inn i deg. En kan formelig føle det på kroppen. Og en ting er i alle fall sikker, Svein kan det med rotter.

Del på facebook
Johan B. Mjønes:

Blodspor i Klondike

Forside Blodspor i Klondike

En spennende, frittstående oppfølger av boka ”Død manns kiste”. Hundesledeløpet Leif har drømt om å delta i blir isteden et kappløp mot miljøkriminelle, en kamp for rettferdighet blant urinnvånerne i Alaska og et drivende ønske om å kunne treffe familie og venner igjen.

Vi møter 16 år gamle Leif som deltar i verdens tøffeste hundesledeløp, Iditarod. Han ligger godt an, men meteorologene varsler om avvik i værsituasjonen. Han blir holdt tilbake en stund, men får likevel fortsette løpet. Ute i ødemarken blir luften så trykkende at det er vanskelig å puste, og stormen fører til en kamp på liv og død. Redningen kommer i siste liten, men fører han samtidig inn i en ny dramatisk situasjon. Hvem avsløres av blodspor? Og hvorfor forsvinner hunden Buck hele tiden?

Les boka og opplev Leifs nervepirrende reise gjennom områder som har vært befolket av gullgravere. Få også med deg neste bok i trilogien om Leif og Paul.

Del på facebook
Simone Elkeles:

Perfekt kjemi

Perfekt kjemi

"Romeo og Julie møter Grease møter West Side Story i fantastisk kjærlighetsroman!"Slik lyder det på baksiden av denne boken. Wow! tenker vi, det må jo være bra! Eller står vi overfor en real klisjé-bonanza?

Vi husker Sandy, fra Grease, den ordentlige, plettfrie jenta, som forelsker seg hodestups i en av skolens "bad boys". Cheerleaderen Brittany Ellis' drøm om en plettfri fremtid involverer absolutt ikke en like hodestups forelskelse i Alex Fuentes. Han er gjengmedlem, har rulleblad og er bad boy så det holder. Han passer overhodet ikke inn i overklassejenta Brittanys liv. Umulig kjærlighet, altså. 

Men så tar jo livet innimellom sine uventende, uransakelige veier. Brittany blir sittende sammen med Alex på skolen, og Alex inngår et veddemål med gjengen om at han skal klare å forføre skolens (is)-dronning. Etterhvert innser han imidlertid at det er mer bak den perfekte fasaden enn han trodde. Brittany på sin side dras mot kjekkasens sjarme. 

Kan kjærligheten som oppstår overvinne de opplagte, klassiske barrierene som fattig vs rik, hvit amerikaner vs meksikaner og rebell vs "dydsmønster"? 

Vi får presentert historien fra begges synsvinkel, ettersom de bytter på å være "jeg"-person i annethvert kapittel. Fortellingen har et fint driv, og du blir revet med i handlingen.

Kos deg med denne herlige kjærlighetsromanen i sommer! 

Del på facebook
Torbjørn Moen:

Ting vi gjør for LOVE

Ting vi gjør for LOVE

Han står i foajeen utenfor kinoen med to billetter.  Moren, som han skulle på kino sammen med, måtte på ekstravakt.  Han vet ikke helt om han skal gå hjem eller hva.  Da får han øye på henne.  Ei pen jente.  Hun står litt bortenfor og krangler med venninna.  Han oppfatter at de har avtalt å gå kino sammen, men venninnas kjæreste har dukket opp.  De mangler en billett.  Han ser ned på billettene sine.  Han har to, og trenger bare en.  De er tre og har en for lite.  Skal han våge det, å spørre henne om hun vil ha plassen ved siden av ham?  

Del på facebook

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 489 92 148  Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

SOMMAROPE
Mellom 5. juli – 30. juli:

Mandag: 10.30-15

Tysdag:  10.30-15

Torsdag: 10.30-15

Vi blir inspirert av