Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne

Bjørn Vatne:

Nullingen av Paul Abel

Bok-cover Nullingen av Paul Abel

Dystopiar og science fiction har aldri vore heilt mine sjangrar, men da sunnmøringen Bjørn Vatne, tidlegare journalist i Sunnmørsposten og noverande leiar av Ålesund litterære salong ga ut Nullingen av Paul Abel i fjor, bestemte eg meg for å gjere eit forsøk.

Handlinga i romanen er lagt til 2060-talet, omkring 200 år etter Darwin. Lundefuglen er utrydda, brus og anna sukkerhaldig drikke er forbode som følgje av sukkermangel, forureining og klimakrise har herja og ført med seg så mange stormar at ein heilt har gått tom for både kvinne- og mannsnamn å gi dei. Ålesund er blitt ein fortetta og i stor grad forfallen by, og her bur vår mann, Paul Abel (42). Han  er professor i biologi ved NTNU Ålesund, og idet romanen tek til, skal kona Astrid starte i ny jobb som tingrettsdommar i Tinghuset.

Som dei aller fleste følgjer Astrid med i tida og har fått operert inn sjalken. «Den transkraniale sjalken var påført hjernebarken hennes som et atomtykt lag av grafén, en hjelm på innsiden av hodeskallen, puslet saman bit for bit av mikroskopiske roboter som ble sprøytet inn gjennom et millimeterstort hull i kraniet». Informasjon, kjensler og opplevingar blir spreidd ut til folk gjennom sjalken, den fungerer som sonekort på bybanen, stemplingskort ved universitetet - og telefon. For å nemne noko. Men den samlar også inn og lagrar informasjon om kva som går føre seg i hovudet på enkeltmennesket. Paul nektar å gi slepp på den gamle handhaldne varianten, som ikkje lenger blir oppdatert. Det gjer han ikkje ustraffa. Og så blir makta i landet - ved eit nærmast umerkeleg statskupp - overtatt av miljøpartiet Pan-etisk forbund, med den karismatiske leiaren Jan Rotgers i spissen.

Eg blei altså gledeleg overraska. Ikkje berre fordi det er interessant å få heimbyen skildra med framtidsauge, men dette er rett og slett god litteratur med mykje kreativitet både i språk og innhald. Ein til tider svært humoristisk dystopi, med islett av urovekkjande refleksjonar som innimellom får lesaren til å stoppe opp med ei litt ekkel kjensle av at framtida slett ikkje berre ser lys ut…

Del på facebook
Gideon Smith and the mechanical girl

Dette er første bok i David Barnetts nye Steampunk-bokserie. Boken er satt i et alternativt nittende århundre, hvor London er senteret av et stort britisk imperium og luftskip fyller himmelen. Dronning Victoria regjerer over mesteparten av den kjente verden, inkludert den Amerikanske Østkysten.

I boken følger vi Gideon Smith, som bor i en liten fiskerlandsby ved Yorkshire-kysten. Gideon drømmer om eventyr, og er en ivrig følger av eventyrene til Kaptein Lucian Trigger som er et fast innlegg i favoritt bladet hans.

Når Gideons far forsvinner på havet under mystiske omstendigheter bestemmer Gideon seg for å oppsøke Kaptein Trigger for å få hjelp med å oppklare mysteriet rundt forsvinningen.

Boken skrevet på engelsk og er ikke enda oversatt til norsk, men ikke la dette hindre deg fra å lese denne boken. Boken tar for seg flere mytiske skapninger, blant annet Bram Stokers Dracula. Barnett har til og med oppkalt en av figurene sine etter Bram Stoker. Boken er full av humor, og den tar deg med på en fantastisk reise gjennom denne steampunk verdenen og Gideons møte med de mytiske skapningene som viser seg å være mer enn historier.

Del på facebook
Andy Weir:

The Martian

The Martian

The Martian handler om en gruppe astronauter som blir tvunget til å forlate planeten Mars under en storm. En av astronautene (Mark Watney) blir skadet under evakueringen og de andre astronautene drar fra han i den troen at han er død. Mark ikke død, men når han kommer til bevissthet, så er han strandet på Mars med ingen måte å komme seg hjem på. Kampen for å overleve er i gang.

Boken er skrevet av den amerikanske forfatteren Andy Weir. Handlingen finner sted i en versjon av virkeligheten hvor NASA har sendt astronauter til Mars før, på samme måte som de har hatt reiser til månen. Mark har derfor tilgang til et habitat (en slags liten bygning/telt med utstyr og ulike maskiner) og et par mars-rovere. På coveret er boken beskrevet som en blanding av filmen Gravity og boken Robinson Crusoe av Daniel Defoe. Jeg synes det er bedre å beskrive The Martian som en blanding av filmen Apollo 13 og Robinson Crusoe. Det jeg liker ved The Martian er også mye av hva jeg likte ved de ovennevnte titlene. The Martian har spenningen som en slik overlevelseshistorie trenger og den gir aldri slipp på den. Alltid er det noe som skjer, nye problemer og løsninger dukker opp.

Fortellingen er todelt. For det meste følger den Mark Watney gjennom hans dagboknotater, men vi får også se historien fra NASA hvor de ansatte jobber febrilsk døgnet rundt for å finne en måte å få ham hjem på. Mye av handlingen er som nevnt hvordan Mark klarer å overleve, hvordan han pønsker ut geniale løsninger og bruker de tingene som NASA har bygd opp eller etterlatt seg på planeten. Det fokuseres mye på tekniske løsninger, men det blir aldri kjedelig eller for komplisert. Forfatteren beskriver romfartsutstyr og kjemiske prosesser på en så enkel og lett forståelig måte, at jeg skulle ønske han hadde vært læreren min da jeg gikk på skolen. Samtidig er det mye humor i boken, Mark Watney er en morsom fyr og jeg opplevde med en gang hovedpersonen som sympatisk.

I følge et intervju med Andy Weir (som er lagt ut på nettsiden hans) ønsket han at boken skulle være så realistisk som mulig. Weir har brukt veldig mye tid på å basere seg på virkelighetens fysiske og kjemiske lover og han har gjort mange undersøkelser om botanikk, forholdene på Mars, romfart osv. Boken fokuserer som nevnt mye på tekniske løsninger og man bør nok være litt interessert i romfart og/eller science fiction for å ha glede av fortellingen.

Samtidig er det noe jeg kan peke på som ikke fungerte helt. Med unntak av hovedpersonen Mark så er de fleste av personene i boken (folkene som jobber hos NASA) ganske uinteressante. De har en tendens til å falle litt inn i enkle roller/typer som jeg gjenkjenner fra amerikanske filmer og tv-serier. De føles som klisjeer i måten de prater på eller oppfører seg.

Boken blir filmatisert og skal komme ut den 25. november i år. Regissert av Ridley Scott (Alien, Blade runner, Black Hawk Down) og med Matt Damon i hovedrollen har denne historien potensiale til å kunne bli en spennende film. Den norske oversettelsen av boken skal komme ut rundt 1.3.2015.

Boken er ikke helt perfekt, men er veldig spennende og ofte morsom. Anbefales.

Del på facebook

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 489 92 148  Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av