Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips

Derek Cianfrance:

The light between oceans

The light between oceans

Lys mellom to hav er den norske tittelen på en roman som ikke glemmes så lett. Filmatiseringen med Michalel Fassbender og Alicia Vikander i hovedrollene er også en sterk opplevelse. Handlingen er lagt til Australia etter første verdenskrig. Tom takker ja til en post som fyrvokter på den avsidesliggende og ellers ubebodde øya Janus Rock. Isolasjonen er kjærkommen. Grusomhetene han så og opplevde i krigen har gjort noe med ham. 

Under et besøk på fastlandet møter han Isabel. Hun er full av liv og pågangsmot, og vekker også Toms evne til å føle til live igjen. De gifter seg, og Isabel blir med til Janus Rock. Lykken synes fullkommen. Men sorgen etter to spontanaborter tærer etterhvert mer og mer på Isabel. Når de en dag hører spedbarnsgråt fra en båt som driver i land og finner en omkommet mann og hans vesle datter ombord, blir Isabel overveldet av morskjærlighet. Tom slites mellom sin pliktfølelse, som forteller ham at funnet må rapporteres inn til fastlandet, og synet av hans kone og det lille barnet. Vil Isabel tåle å måtte gi henne fra seg? Og hva om noen der hjemme sørger i uvisshet over hva som har hendt sine kjære? 

Hvor langt kan man strekke seg for den man elsker? Hvor lett er det å sette strek over sine egne grunnverdier? 

Del på facebook
Marc Riviere:

Harens år

Harens år

Et ublidt møte med panseret på en bil blir for den vesle haren starten på et langt vennskap med Vatanen. Vatanen er mennesket som  fulgte etter ham inn i skogen og ble der.

Arto Paasilinnas kanskje mest kjente roman, Harens år, ble i 1980 filmatisert for andre gang. I 2006 kom nyutgivelsen av film nr to. Kjenner du til Paasilinnas bøker, vet du at du kan vente deg underfundig humor og god underholdning! 

En hardtarbeidende reklameskribent og hans fotograf er på vei tilbake til hotellet etter et jobboppdrag i de finske skoger, da en hare plutselig hopper foran bilen. De klarer ikke stoppe i tide, og Vatanen går ut av bilen for å sjekke om haren kom til skade. Mans fotografen fortsstt sitter igjen i bilen, følger Vatanen etter haren til fots et stykke inn i skogen. 

Vatanen tar hånd om haren, og på sin ferd gjennom skogen gjør han seg opp en del tanker om livet, jaget og maset i karriereverdenen han lever i. Etter hvert finner han stor tilfredsstillelse i å oppholde seg alene i villmarken og bestemmer seg rett og slett for å bli værende. 

Han lever av det som naturen har å by på og tilpasser seg livet i skogen på best mulig måte. Og hvordan gikk det med haren? Jo, den klarte seg bra med Vatanens hjelp, og det utvikles et godt vennskap mellom de to - en mann og en hare. 

Og det er ikke måte på hvor mye rart de støter på der ute i skogen. Man kan av og til få assosiasjoner til Gudene må være gale-filmene, også fra rundt 1980.

Når Vatanen omsider vender tilbake til sivilisasjonen, er det med et helt nytt syn på livet. De materielle godene som før var så viktige for ham er plutselig helt uvesentlige. Det er harens ve og vel som opptar ham.

Er du Paasilinna-fan, vil du ikke bli skuffet. Humoren og underfundigheten er beholdt i filmen. Og for dere andre kan filmen være starten på et nytt bekjentskap med en herlig forfatter!

Del på facebook
Mikkel Nørgaard:

Klovn forever

Klovn forever

Frank må være tidenes antihelt. Det er i alle fall ikke mange som kludrer det til for seg selv og andre i så stor grad som han. 

Grunnen begynner virkelig å svikte under beina hans da bestevennen Casper flytter til Los Angeles for å slå seg opp. Det går etterhvert opp for Frank at det eneste rette er å dra etter for å forsøke å få Casper hjem igjen. 

For deg som har fulgt Frank og Casper i TV-serien Klovn, og som har sett den første filmen om radarparet, blir dette et gjensyn akkurat så kjært og kleint som du forventer. I Norge har vi Thomas Giertsen, som i Helt perfekt følger i guttas fotspor, men det må være lov å si at de danske drænger Casper og Frank drar strikken enda litt lenger, at situasjonene blir hakket kleinere og behovet for å ha en pute lett tilgjengelig ditto større. 

Det er en fortvilet Frank som reiser til Los Angeles for å lappe sammen et havarert vennskap. Lenge ser det ut til at Casper har glemt sin gamle venn til fordel for mennesker hvis vennskap åpner flere dører i de riktige kretser. Heldigvis for Frank - og oss - finner de to sammen igjen. Enn så lenge. Det er nemlig duket for den ultimate vennskapsprøven. Hvor langt kan man få seg til å gå, og hvor går grensen for hva som kan tilgis? 

Finn fram puta og kos deg med filmen!

Del på facebook
Jan Guillou:

Heksenes tid

Heksenes tid

Dette er en dokumentarserie basert på boken Heksenes forsvarer.

Vi befinner oss i Sverige på 1600-tallet. Panikken herjer. En tilsynelatende ubetydelig hendelse blir innledningen til et av de mørkeste kapittel i nordisk historie - hekseprosessene. Dalarna, Mora, Gävle, Stockholm, heksejakten sprer seg som ild i tørt gress. De mest grusomme handlinger mot vesentligst uskyldige kvinner finner sted. Heksepanikken har dimensjoner som kan sammenlignes med en naturkatastrofe. Overgrepene kulminerer i 1675 i Torsåker kirke under presten Laurentius Horneus, med den største heksehenrettelsen i Nordens, ja kanskje hele verdens historie. Av 700 innbyggere blir 71 henrettet, derav 35 kvinner, 2 menn og 4 gutter, en tiendedel av befolkningen utryddes.

Vi forflytter oss til Danmark 1612-13, og får høre om Kristian IV og hans heksefobi. Han er unormalt interessert i hekser og følgelig ser han dem overalt. Her blir heksene først torturert for etterpå å bli brent levende. Adelige kan også være hekser, noe som er uhørt i andre land.

I Spania, på 1600-tallet, lever en herre ved navn Salazar Frias, en inkvisitor som frigjør heksene og redder på det viset mange menneskeliv.Han er overbevist om at når en følger sin samvittighet så vil fornuften seire over djevelskapen. I 1614 blir besluttningen om å avskaffe hekseprosessene tatt i Spania.

Filmen belyser også dagens paralleller til 1600-tallets heksepanikk. I Bjugn 1992, blir Ulf Hammern, en barnehageansatt, sparket fra jobben. Bakgrunnen er mistanke om seksuelt misbruk av barn i Bjugn kommune. Foreldre og barn blir avhørt og stedet blir invadert av journalister. Det vanker historier om sex-orgier blant bygdas lærere og prester. 31.januar 1994 blir Ulf Hammern frikjent i Frostating lagmannsrett.

Det antas at 30-40000 kvinner i hele Europa ble henrettet på bakgrunn av innrømmelse av forbrytelser de aldri hadde begått. De gammeltestamentlige lovene lå til grunn.

Jan Guillou er fortelleren i filmen. Denne sørgmodige epoken i verdenshistorien er interessant fremstilt gjennom hans eminente fortellerkunst krydret med effekter og dokumentasjon.

 

Spilletid:4 timer

Språk:svensk

Tekst:norsk

Del på facebook
Flere:

Homeland

Homeland

En befridd amerikansk krigsfange vender hjem fra Irak og dyrkes som nasjonalhelt. Den geniale, men mentalt ustabile CIA-agenten Carrie Mathinson er overbevist om at den hyllede sersjanten er blitt omvendt i fangenskap, og at han kommer hjem som al Qaeda-agent.

Dersom Carries antagelser stemmer, er sersjant Nicholas Brody del av en plan om å gjennomføre et større terrorangrep på amerikansk jord. Sterke krefter jobber derimot for å dysse hennes antagelser ned. Graver hun og CIA-teamet for dypt i materien, vil de nemlig finne informasjon som vil svekke visepresidentens muligheter i det kommende presidentvalget. Og kan man stole på magefølelsen til en psykiatrisk pasient?

Homeland er en drama-/thrillerserie, og så langt er 4 sesonger tilgjengelig på DVD. Første sesong er fullspekket av forvarsler og hint om hva som kommer, så følg godt med! 

Skuespillerprestasjonene er i høy grad med på å gjøre seeropplevelsen total, og spesielt Claire Danes overbeviser i rollen som Carrie Mathinson. Mange vil kjenne henne igjen blant annet fra Romeo og Julie-filmatiseringen fra 1996, hvor hun spilte mot Leonardo DiCaprio.

Sersjant Brody spilles av Damian Lewis. Han behersker kunsten å få fram alle de ulike lagene som karakteren hans krever, og man kan etterhvert nesten lese tankene hans utifra de fasetterte ansiktsuttrykkene. Måten man brytes ned i løpet at åtte år i fangenskap, marerittene man sliter med i etterkant, hvor vanskelig det er å skulle gjenforenes med familien og starte "fra der man slapp",  alt dette og mye mer formidler han på en svært god måte.

DVD-utgaven av serien inneholder slettede scener, bakenfor-historie og mye mer enn Netflix byr på! Dette er vel verdt å bruke regntunge sommerkvelder på!

Del på facebook
Billy : 60th Year Anniversary

Mort Walkers Billy vil mange kjenne igjen fra tegneserieverdenen. Det er hele 65 år i år siden serien så dagens lys for første gang, og i denne jubileumsutgaven fra 2010 får vi et kjært gjensyn med karakterene fra en av verdens mest kjente militærleire, Sumpleiren. 

Man kan nok si uten å overdrive at Billy må være mareritt-menig nummer én. Det er ikke få ganger "Sjanten", eller sersjant Orville P. Snorkel, som han heter, har gått amok på grunn av Billys latskap eller hans påfunn. General Amos Halvspenn har sine egne bekymringer. Han venter stadig å få høre fra Pentagon, og tilbringer sine timer på kontoret, som han nok også anser som "fritid" hjemmefra, til å drømme om sin sekretær, Frøken Fryd.

Denne animerte utgaven byr på fem timer med moro. Overgangen fra seriestripe til film har gått relativt smertefritt, poengene kommer godt fram, og det samme gjelder personligheten til karakterene. Gled deg!

Del på facebook
Rasmus A. Sivertsen:

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

Hjelp! Flåklypa mangler julesnø! Og den som nok har det største problemet med det, er den lokale avisredaktøren Fridman Pløsen, som i lange tider, og med store, fete bokstaver har lovet innbyggerne "SNØ TIL JUL!"  

Kjell Aukrusts kjente og kjære figurer vekker gode minner hos mange av oss. For den som forventer en ny "Flåklypa Grand Prix" vanker det nok en ørliten skuffelse, men som enkeltstående film - og det er jo det den er - byr den på en koselig opptur. Eller skal vi si en morsom og fartsfylt snøføyketur. For det blir nok av snø! Men ikke helt på den "tradisjonelle" måten. Nok en gang er det Reodor Felgens oppfinnelse som kommer i fokus, og de tre vennene, Reodor, Solan og Ludvig får mer enn nok å henge fingrene i.

Her får man humret og ledd, og kommentarer som "Tok du for mye Felgen Spesial?" plasserer karakterene i vår tid, uten at det ødelegger for den lune, gammeldagse bygdestemningen. Det oppstår en del "faali'e" situasjoner, og Solan får levd ut eventyrlysten sin. Nevnte redaktør i Flåklypa Tidende får nok oppleve at ambisjonene ikke står i forhold til hva han står i posisjon til å kunne utrette, og oppi alt tar Reodor Felgen livet med stoisk ro.

Kan ikke annet enn ønske en fornøyelig film-førjulsstund!

Del på facebook
Pinnsvinets hemmeligheter

Denne filmen er basert på Muriel Barbery si bok Pinnsvinets eleganse. Den sjølvmotseiande tittelen (for kor elegant er eigentleg eit pinnsvin?) viser til portnerfrua Renée, som bak sin fasade som uvitande og usynleg, skjuler klokskap og visdom. 

Trass i at Renée prøver å halde folk på avstand, kjem den 12-årige rikmannsdattera Paloma inn under huda på henne - og omvendt. For Paloma kjenner seg ikkje heime i sin eigen overfladiske familie. Ho vil lengst mulig vekk frå dei og planlegg å ta livet sitt.

Paloma vert vi godt kjende med gjennom dei mange dagboktekstane ho skriv. Her avslører også ho klokskap og ein djupare innsikt enn ein forventar av ein 12-åring. Truleg er det dette som gjer at ho klarer å trenge gjennom skalet som omgir den 54 år gamle Renée. Venskapet som oppstår mellom dei to gir livet ei ny og uventa vending for dei begge. Faktisk kan det også vere rom for å oppleve kjærleik igjen ...

Både filmen og boka anbefalast på det sterkaste. Hollywood glimrar befriande med sitt nærvere, og karakterane er ekte menneske ein vert glad i. 

Del på facebook
Debra Granik:

Winter's bone

Winter's bone

Opprivande, rørande, tankevekkande og nesten magisk. Debra Graniks filmatisering av Daniel Woodrells roman fortener alle disse karakteristikkane. Då filmen kom ut i 2010, fekk han også strålande kritikkar. Ikkje så rart, synest eg.

17-årige Ree er ei heltinne av dei sjeldne. Med ein sporlaust forsvunnen far og ei psykisk sjuk mor har ho hendene fulle med å ta seg av sine to mindre sysken. Når ho så får vite at faren har pantsett huset deira, og at myndigheitene tek huset frå dei om han ikkje melder seg til politiet innan avtalt tid, har ho ikkje anna val enn å ta opp jakta på han. 

Det hardbarka hillbilly-miljøet i Ozark Mountains, USA, viser seg frå si minst venlege side når Ree startar jakta på den kriminelle faren sin. Her er vi langt vekke frå Hollywood, her er rått, grått, brutalt og kaldt. Spenninga er intens, og tenåringsjenta Ree vert sett på mange harde prøver.

Filmen er nominert til fire Oscars, mellom anna for beste hovudrolle. Jennifer Lawrence debuterer på lerretet med denne filmen, og gjer ein svært truverdig figur som Ree. 

Del på facebook
Joe Wright:

Stolthet & fordom

Stolthet & fordom

Liker du kostymedrama à la Downton Abbey? Da vil også filmatiseringen av Jane Austens klassiker Stolthet og fordom falle i smak. 

Mange så kanskje TV-serien med Colin Firth i rollen som Mr Darcy, men filmatiseringen fra 2005, regissert av Joe Wright, vil nok passe dagens seere bedre. Her har man for eksempel tillatt kunstnerisk frihet med tanke på valg av kostymer, så de stemmer bedre overens med dagens motebilde. Om dette er riktig eller galt kan selvsagt diskuteres. 

Vi er i alle fall i England, sent 1800-tall. Ekteparet Bennet har fem døtre, og har dermed som sin livsoppgave å få alle godt gift. Om det er kjærlighet med i bildet, er ikke av all verdens betydning. Men Elizabeth, spilt av Keira Knightley, vil ikke la seg gifte bort til hvem som helst. Hun venter på den rette. Og når Mr Darcy (Matthew McFaddyen) dukker opp, bestemmer hun seg fort for at det i alle fall ikke kan bli ham, pompøs og arrogant som han virker. 

Men så spørs det: Har man latt seg lede av sine fordommer, og er man i så fall for stolt til å innrømme det?

På rollelista står også andre store navn som Donald Sutherland og Judi Dench. Her er romantikk og intriger, vakker musikk og storslått natur. Og selv om man har kuttet drastisk med på antall teselskaper og spaserturer i forhold til romanen, i tillegg til nevnte friheter hva angår kostymer, har man gjengitt Austens skråblikk på datidens kvinnesyn og etikette med respekt. En herlig film for lyse sommerkvelder!

Del på facebook

Ferieavvikling (veke 41 og 42) 

Ope: Tys. og Tors.: 10.30-15.30

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 48 99 21 48 Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av