Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > I, Daniel Blake

Ken Loach:

I, Daniel Blake

I, Daniel Blake

Daniel Blake er i slutten av 50-årene og fanget i den surrealistiske verden det å søke om sosialstønad kan vise seg å være. Av yrke er han snekker, i det fattigslige Nord-Øst England. Han lager fine små fugler av eik eller bokhyller med mønster etter bestilling. Men etter er en periode med rekonvalesens etter hjertesykdom, som gjorde at han mistet jobben, må han prøve å finne seg arbeid igjen.

Han kan håndtere en meisel som det færrest av oss kan, men har ikke lært å bruk datamusen. For Blake er skrinet med velbrukte redskaper nøkkelen til livets vei. Men NAV-systemet forlanger at han skal registrere seg som jobbsøker elektronisk. Videre må han levere søknaden om dagpenger, eventuelt dispensasjonsskjemaet - elektronisk.

Filmens regissør, Ken Loach, stod bak den hjerteskjærende filmen Cathy come home i 1966, om en hjemløs ung kvinne som må se at barnevernet tar barnet sitt. Denne filmen viser at velferdssamfunnet kan være like absurd et halvt århundre senere. For etter å vært på CV-kurs, leverer Blake sin CV til NAV, men den blir ikke godkjent. Han har skrevet den med sin egen hånd.

Et vennskap oppstår mellom ærlige og åpne Blake og en ung kvinne med to oppfinnsomme små barn som trenger et sted å bo, noe som gir filmen en varm tråd. Desto kaldere virker tvangssamfunnet som krever at all kommunikasjon er digital, skjønt ingen av de impliserte har råd til en pc.

Filmen I, Daniel Blake er først og fremst sjokkerende sosialrealisme, i sterk kontrast til herskapshus-fjernsynet fra De britiske øyer. En styrke med filmen er at NAV-systemet ikke blir latterliggjort. Ja, det  er firekantet, men først og fremst er det krenkende. Videre er hovedrolleinnhaverne ikke skuespillere av yrke.

Filmen, som vant 20 av 27 filmnominasjoner, inkludert Gullpalmen, har heldigvis tekster, for den engelske dialekten (Geordie) er så sterk, selve engelskmenn trenger dem. Filmen har fått opp til 15 års grense i engelskspråklige land, men i Norge er filmen tillatt for alle. Det er en kjent sak at man er mindre støtt av kraftig språkbruk når det er på et annet språk enn sitt eget, men filmen har lite mening for de under 12.

Del på facebook

SOMMAROPE: 6. juli – 23. juli 

(Man., Tys. og Tors.: 10.30-15)

Opningstider

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 48 99 21 48 Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av