Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Les Misérables

Tom Hooper:

Les Misérables

Les Misérables

‘Les Misérables’, som egentlig er umulig å oversette med presisjon, er i utgangspunktet en perle fra fransk litteratur. Romanen, skrevet av Victor Hugo og utgitt i 1862, kulminerer med Juniopprøret i Paris i 1832. Denne filmversjon (det har vært flere) er basert på musikalen av Claude-Michel Schönberg og Alain Boubil fra 1980, som har vært teaterforestilling i Norge og som har hatt enorm suksess i London med over 11 500 visninger.

Jean Valjean (Hugh Jackman), blir løslatt fra fengsel etter 19 år - straffen for å ha stjålet et brødstykke, som han ville gi til en niese som sulter. Under prøveløslatelse forsøker han å skifte identitet og skape seg et nytt liv. Dette gjør han med glans. Han blir etter hvert en filantropisk ordfører. Særlig tar han seg av lille Cosette (bildet), datteren til en dame som er tvunget økonomisk til prostitusjon.
 
Politiinspektør Javier (Russell Crowe) blir besatt av å avdekke dette og finne Valjean, som han kjenner som fange 24601. Denne konflikten står sentralt i musikalen mellom hovedrolleinnehaverne, men i stedet for lovens formaliteter, er tematikken i denne og underligende historier heller forpliktelse, lojalitet, samvittighet og ikke minst forsoning.

Scenene, ikke minst under Juniopprøret, er autentiske, men det kan stilles et spørsmåltegn ved sangtalentene til noen av de dyktige skuespillere. Ganske mye går tapt også i oversettelsen fra engelsk på rim. Dette siste er årsaken til at filmen sviktet i Frankrike, men på den andre siden har
den opplevd stor suksess alle andre steder, med tre Oscar-priser og fem nominasjoner ellers.

Denne filmatisering av en musikal kan man komme til å like godt eller ikke i det hele tatt. Avgjørelsen vil sannsynligvis komme etter en times tålmodighet. Det er verdt å vite at romanen er opprinnelig på 1900 sider fordelt på fem bind og at den gjenspeiler romantikkens idealer. Filmen varer to og halv timer, og da vil den ha gjort et innrykk.

Del på facebook

SOMMAROPE: 6. juli – 23. juli 

(Man., Tys. og Tors.: 10.30-15)

Opningstider

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 48 99 21 48 Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av