Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Stolthet & fordom

Joe Wright:

Stolthet & fordom

Stolthet & fordom

Liker du kostymedrama à la Downton Abbey? Da vil også filmatiseringen av Jane Austens klassiker Stolthet og fordom falle i smak. 

Mange så kanskje TV-serien med Colin Firth i rollen som Mr Darcy, men filmatiseringen fra 2005, regissert av Joe Wright, vil nok passe dagens seere bedre. Her har man for eksempel tillatt kunstnerisk frihet med tanke på valg av kostymer, så de stemmer bedre overens med dagens motebilde. Om dette er riktig eller galt kan selvsagt diskuteres. 

Vi er i alle fall i England, sent 1800-tall. Ekteparet Bennet har fem døtre, og har dermed som sin livsoppgave å få alle godt gift. Om det er kjærlighet med i bildet, er ikke av all verdens betydning. Men Elizabeth, spilt av Keira Knightley, vil ikke la seg gifte bort til hvem som helst. Hun venter på den rette. Og når Mr Darcy (Matthew McFaddyen) dukker opp, bestemmer hun seg fort for at det i alle fall ikke kan bli ham, pompøs og arrogant som han virker. 

Men så spørs det: Har man latt seg lede av sine fordommer, og er man i så fall for stolt til å innrømme det?

På rollelista står også andre store navn som Donald Sutherland og Judi Dench. Her er romantikk og intriger, vakker musikk og storslått natur. Og selv om man har kuttet drastisk med på antall teselskaper og spaserturer i forhold til romanen, i tillegg til nevnte friheter hva angår kostymer, har man gjengitt Austens skråblikk på datidens kvinnesyn og etikette med respekt. En herlig film for lyse sommerkvelder!

Del på facebook

Ferieavvikling (veke 41 og 42) 

Ope: Tys. og Tors.: 10.30-15.30

Vanlege opningstider:

 Måndag  10.30-18.00      
 Tysdag  10.30-18.00      
 Onsdag  10.30-18.00      
 Torsdag  10.30-18.00      
 Fredag      Stengt      

Kontakt Tlf.: 48 99 21 48 Epost: bibliotek@sande-mr.kommune.no

Vi blir inspirert av