Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips barn

Lena Lindahl:

Biene i New York

Biene i New York

New York har et bieproblem, og både innbyggere og politikere går til krig mot de umulige biene som ødelegger for den viktige trafikken.
Max og faren bor i 20. etasje på hotell Waldof Astoria, der faren jobber som kokk. På hotelltaket er det en flott og hemmelig hage, og Max, som har lært at det ikke står så bra til med biepopulasjonen i verden, bestemmer seg for å bygge bikuber som alle de villfarne biene i byen kan flytte inn i.

Da faren trues med å bli sparket fra jobben på grunn av dårlige anmeldelser av maten på restauranten han jobber, begynner han å bruke honningen fra biene på taket. Det er en helt usedvanlig honning som gjør mennesker gale av lykke. Hva er det med denne honningen og hva er det med frøet Max finner i en konvolutt og planter i en krukke?

Illustrasjonene av Endre Skandfer er morsomme og fargerike, og passer godt til i teksten. Forfatteren har lagt inn litt informasjon om bier og bienes liv, og med det økte fokuset på biedød og konsekvensene dette har på både matproduksjonen og naturens avhengighet av mangfold, kan dette gjøre at flere får en større interesse for naturen vi er så avhengig av. Passer godt til de fra 6 til 12 år, og er utmerket til høytlesning.

Del på facebook
Anna Fiske:

Oldemor

Oldemor

Lukas besøker oldemor. Han lurer på hvorfor oldemoren har så skrukkete hender og hvite tenner. Hvorfor hun har noe i øret og hvorfor hun går med vogn. Oldemor forteller. Hun svarer på spørsmålene ved å mimre tilbake til sin barndom og oppvekst. Leseren blir tatt med på en tidsreise som strekker seg fra da oldemor ble født i 1916, og fram til i dag i 2016.

Lukas stiller et spørsmål. Oldemor svarer. Alle svarene er illustrert på en beskrivende måte som samsvarer med det som blir fortalt. Boken kan minne om et fotoalbum. Hver illustrasjon har årstall og kort beskrivelse. Når spørsmålet til Lukas er besvart, følger et spørsmål til leseren. Siden boken legger opp til samtale om ulike temaer, egner denne seg spesielt godt til høytlesning. Både for barn og voksne. Den kan også brukes som erindringsbok for demente.

Boken er lettlest med store bokstaver og støttet av Leser søker bok.

Del på facebook
Tre biler og en katt

Boka opnar så fint med ei lita jente som held katten sin så kjærleg i armane. Ho sit i ei blomstereng og kosar med katten og har til og med kledd på han ei lita ulljakke. Men så vert verdas finaste katt, Hampus, køyrd på og drepen. Det viser seg snart at han må ha blitt køyrd på av ein bil. Og på øya der dei bur finns det berre tre bilar. Jenta og venene hennar går inn for å finne syndaren for kattemordet. Dei tre mistenkte er butikkmannen som sver på at det ikkje er han. Eller Karsten Oppihaugen, som er fæl til å banne. Og taxisjåføren Laila, som ingen eigentleg kjenner, og som har ein litt skummel hund.

Det er ei spennande og god historie med litt overraskande slutt. I staden for at det vert forsoning mellom gjerningsperson og jenta, vert det sorga etter tapet av katten som heng igjen.

Gode og fargerike teikningar med tusj er nok det første ein legg merke til med boka. Dei er også umiskjenneleg 70-tallsprega og appellerer dermed også til vaksne lesarar.

Ei flott bok dette – både nydeleg, spennande og litt trist.

 

Del på facebook
Jørn Lier Horst:

Ulvehundgåten

Ulvehundgåten

De tre vennene Cecilia, Leo og Une blir sammen med hunden Egon trukket inn i et nytt mysterium. Mens de er ute på skøyter ser de en mørk skygge vandre rundt ute på Fjelltangen. Senere på kvelden treffer de Gamle-Tim inne på Perlen Pensjonat, og han forteller dem spøkelseshistorien om ulvehunden fra frakteskipet Lady Anetta.

Gjengen bestemmer seg for å undersøke hendelsen nærmere. Mange fryktelige hendelser skjer, og vennene gjør alt de kan for å løse mysteriet. Hunden leder dem mot en avsløring, men det blir også en situasjon på liv og død. Samtidig begynner et nytt mysterium å pirre deres interesse, nemlig å få oppklart hvor det ble av Bolette-ringen som en gang var eid av Unes tippoldemor Frida Bolette. Dette er den niende boka i serien, og mysteriet om Bolette-ringen fortsetter i Sjøromgåten, som er den neste boka i Clue-serien. Spennende lesing, god fornøyelse.

Del på facebook
Den uendelige og søvndyssende boka om sauene som hopper over gjerdet

Lei av å telle sauer for å sovne om kvelden? Vi garanterer faktisk at du til slutt sovner av denne boka, vel å merke om du holder ut!

For se nøye på tittelen, og merk deg spesielt ordet "uendelig". Men hvordan kan en bok på 22 sider være uendelig? Jo, når du er kommet til midten, altså når alle 10 sauene i boka har hoppet over gjerdet, må boka snus opp ned for at du skal kunne lese. Du får så beskjed om å lukke boka med din venstre hånd, og vips, kommer du til en ny begynnelse! Boka slutter nemlig aldri, den går i ring. Om igjen og om igjen må du begynne forfra - som egentlig er bakfra ... Det er godt mulig at du rett og slett må låne boka for å forstå hvordan dette henger sammen! 

De ti sauene har ulike personligheter, og hver sine måter å hoppe over gjerdet på. Bortsett fra dette er det mye repetisjoner, noe som jo kan virke som sovemedisin?

Kos dere med boka på sengekanten, og sov godt! (Og skulle du likevel ikke sovne, blir det i alle fall morsommere å telle sauer!)

Del på facebook
Peter Gotthardt:

Sort magi

Sort magi

Hva skjuler seg egentlig bak veggene i det store, forlatte huset ved veien? De tre venninnene Pop, Pinn og Manke bestemmer seg for å vie det første møtet i den nye klubben sin til å utforske huset. Det kan da vel ikke være så farlig, tenker Pinn, dørene er jo helt sikkert låst, så det blir nok bare å kikke inn gjennom vinduene.

Overrasket konstaterer jentene at de bare kan gå rett inn, og at huset virker mye større inni enn fra utsiden. I enden av en skikkelig lang gang kommer de inn i et rom hvor fire duer sitter innestengt i et bur. Noen må enten ha plassert dem her nylig, eller ha matet dem jevnlig. 

Det viser seg at det er den skumle mannen Mosul som har tatt duene til fange. Og han har ikke til hensikt å bruke dem som verken brevduer eller husdyr. Duenes hjerter skal brukes som ingrediens i en trylledrikk som skal gjøre Mosul til en mektig trollmann. Dette må de tre jentene forhindre! 

Boka Sort magi er den første i serien Det forheksede slott, som passer godt for deg som er sju år eller mer, liker å lese spennende fantasy-bøker og samtidig lære noe nytt. Hver gang jentene kommer inn i slottet kommer de inn i en ny tidsalder, som du kan lese mer om i faktadelen bakerst i bøkene. For de yngste egner bøkene seg best til en spennende høytlesningsstund, men de mange illustrasjonene gjør bøkene leservennlige for dem som er litt mer drevne lesere.

Se også etter andre serier av Peter Gotthardt! 

Del på facebook
Ida Larmo:

Putekrigen

Putekrigen

Illustratøren Ida Larmo debuterer her med ei bok der ho står bak både tekst og bilete, og det kjem ho veldig bra ifrå.

Svært uttrykksfulle illustrasjonar og fin tekst. Den handlar om ein spesiell putekrig som går nokså vilt føre seg. Historia foregår om natta, og inneheld både mistanke om tjuveri og ei sint nabobikkje. 

Ei spennande bok for alle små, men truleg aller mest for dei som sjølve har, eller har hatt sutteklut eller kosepute.

Del på facebook
Bjørn Ousland:

Bisk i farta!

Bisk i farta!

Hurra! Bisk har fått seg nye ski til jul! De må prøves - bare det kommer snø. Kos deg med denne fargerike tegneserieboken!

Og joda, etter hvert kommer det snø, og på hytta er det massevis! Bisk, Siss, mamma og pappa reiser på hyttetur, og nå kan de gå på ski, lage snømann og kose seg så mye de vil!

En dag skal de ut på langtur. De har pakket Kvikklunsj, pølser og drikke i sekken. Det er så gøy å gå på ski, ikke minst når man finner fine bakker man kan sette utfor. Det blir knall og fall og mye latter. 

Bisk og Siss går og går, og med ett har de gått så langt at de ikke ser igjen mamma og pappa! Ikke finner de veien tilbake heller. Uff, og så begynner det å bli uvær! 

Til slutt må de gjøre det eneste riktige: De graver en stor, fin snøhule og knytter skjerfet sitt på en stav på toppen av hula. Etter en stund er det noen som hoier - det er mamma og pappa! Heldigvis ble de funnet! Og så kan pølsene nytes inne i en lun og fin snøhule.

Denne tegneserien er fin for deg som går i ca 3. klasse og oppover, og kanskje kan du lese hele boka selv. Det er ikke så mye tekst inni hver snakkeboble, og rutene er store. 

Del på facebook
Margareta Nordqvist:

Ville Billy

Ville Billy

Vi møter Pelle som bur på ein gard med hestar, kyr, sauer og høner. Hestane heiter Tulla og Totto. Ein dag kjem ein ny hest på besøk til garden der Pelle bur. Billy, som hesten heiter, er litt av ein villstyring. Han leikar ei stund med Tulla og Totto, men så synes han det vert for kjedeleg. Han hoppar over gjerdet og stikk av. Dette skjer ikkje berre ein gong, men gong etter gong. Pelle får litt av ein jobb med å passe på Billy – men jammen er det artig også!

Boka er med i serien «Dyrevennene» som er lettleste bøker med korte setningar og enkle ord i store bokstavar. Dei høver for småskulen og mellomsteget. Gode og vakre fargeillustrasjonar heng godt i hop med teksten og gjer det enklare å forstå innhaldet. Bøkene er kjekke å lese – særleg for dei som er glade i dyr.

Dei andre bøkene i serien er om kattar, hundar, kaninar, grisar og til og med akvariefisk.

Del på facebook
Bjørnis og de røde prikkene

Isbjørnen Bjørnis lever det gode liv blant snø og is langt i nord. Men så en dag får han så veldig mageknip etter å ha spist. Det er de røde prikkene på himmelen som er årsaken.

De røde prikkene er nemlig utslipp fra fabrikkene lenger sør på jorda. Hva kan Bjørnis gjøre for å få bort prikkene og slippe den vonde mageverken? Jo, han kan kanskje prøve å sende en flaskepost og se hva som skjer?

Baksideteksten er herlig i seg selv:

"I nord var det så veldig kaldt 

at etter noen timer,

ble versene i boken her

så kalde at de ... rimer!"

Ved hjelp av nydelige små vers fortelles historien om hvordan Bjørnis til slutt får hjelp. Og det er jo ikke bare han som nyter godt av hjelpen. De røde prikkene forsvinner fra Arktis' himmel, og alle dyrene kan spise, puste og leve uten skadelige utslipp. Men hold utkikk - en dag er det kanskje du som får brev fra isbjørner i nød!

Del på facebook

Opningstider

Måndag 13.00 - 16.00
Tysdag 13.00 - 19.00
Onsdag 13.00 - 16.00
Torsdag 12.00 - 19.00
Fredag 12.00 - 16.00

Kontakt

Tlf.: 70 24 41 91
Epost: biblioteket@skodje.kommune.no

Besøksadresse

Stadionvegen 25, 6260 Skodje

Vi blir inspirert av