Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips ungdom

Ali Benjamin:

Greia med maneter

Greia med maneter

Ali Benjamins debutroman er en vakker, sår og samtidig humoristisk bok som det er vanskelig å legge fra seg.

At Franny, av alle personer, skulle drukne, det er mer enn Suzy kan fatte. Franny kunne svømme som en fisk, og hun kjente det våte element bedre enn de fleste. Moren forklarer at ting av og til bare skjer, men nei, dette kan ikke Suzy slå seg til ro med. Og under en klassetur til akvariet går det opp for henne hva som må ha skjedd: Det finnes bittesmå maneter som er livsfarlige for mennesker; Franny må ha blitt brent av en slik! Det er den eneste logiske forklaringen, og Franny klynger seg til teorien sin som en klippe i tilværelsen. For fæle ting kan ikke bare skje? Naturfagets lover forklarer det meste. Og vitenskapelig bevis skal Suzy skaffe! Selv om det innebærer å legge ut på en lang reise alene. Vennskap, modning, forsoning og vår søken etter svar er temaer Ali Benjamin så nydelig behandler i Suzys jakt på sannheten. 

Del på facebook
Olla Rypdal:

Det gamle slottet

Det gamle slottet

I den første boka møtte vi Anna og hunden Kaspar på båtferie på Nordvestlandet. Der løyste dei mysteriet med ein gammal amulett, og Anna vart nesten litt berømt på heimstaden sin då dette vart kjend. 
I Det gamle slottet, som altså er bok nummer to i serien, har familien til Anna nok ein gong reist på ferietur, denne gongen til ein liten landsby i Frankrike. Anna blir kjend med Namira, ei jente på hennar eigen alder. 

Som tittelen tilseier, er det eit gammalt slott i landsbyen. Slottet er ope for turistar og Anna og familien dreg på utflukt dit ein dag. Medan Anna og Kaspar utforskar det som ein gong var heimen til den velståande Grimaldi-familien, går med eitt tjuverialarmen. Kunsttjuveriet på slottet er det første av fleire mysterier Anna og den nye venninna hennar kjem borti, og, uredde som dei er, etterforskar dei gjerne litt på eigahand. Parallelt med dette får vi glimt frå historia til dei som budde i og rundt slottet under den franske revolusjonen. Og på underfundig vis vert dei to historiene fletta saman: Skjebnen til Béatrice Grimaldi og den mystiske papirlappen som skjuler seg i murveggen hos Namira.Dette er nok ein gong drivande god krim frå Olla Rypdal. Målgruppa er ungdom, som i tillegg til ei spennande historie, også får eit viktig innblikk i fransk historie. Slottet Grimaldi finns faktisk, menfamiliemedlemmene i boka er fri fantasi. 

Del på facebook
Daniel Defoe:

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe

Det er ikkje kvar dag vi anbefaler bøker frå 1700-talet! Boka om Robinson Crusoe er vel verdt å hente fram i lyset. Tenk at ei av verdas viktigaste ungdomsbøker vart skriven allereie i 1719!

Har du sett filmen Cast away med Tom Hanks i hovudrolla? Det er ikkje umulig at filmen er påverka av Defoes roman. Kanskje gjeld det også reality-TV-serien Øya, der det handlar om å overleve på kun det ein finn i naturen. Bøker som Gullivers reiser av Jonathan Swift og Fluenes herre av William Golding er klart basert på hendingane i Robinson Crusoe, og sjølvsagt animasjonsfilmen med same namn, som kom ut i 2016. Her er handlinga kjapt oppsummert: 

Robinson har eit stort ønske om å segle åleine til sjøs. Faren nektar han, men han legg likevel ut på reisa. Han forliser og kjem seg i land på ei øde øy, der han må overleve på det han klarer å skaffe av mat. Men så viser det seg at øya likevel ikkje er så øde. Kannibalar har offerseremoniar der, og Robinson hjelper eit av offera, Fredag, å rømme. Som takk blir Fredag hans tru tenar. 28 år går det før Robinson kjem heim att.

Opp igjennom tidene har utallige unge, spesielt gutar, sett opp til Crusoe, og han har nok vore inspirasjonskjelde for fleire enn filmskaparar og forfattarar. 

Del på facebook
Marte Spurkland:

Klassen

Klassen

La det være sagt med én gang: om alle lærere hadde vært som «Annette» i den boken, hadde vi hatt et varmere samfunn. Heldigvis er det mange lærere som er slik.

Navnet «Annette» er, som alle andre navn i boken, brukt for å anonymisere Spurklands intervjuobjekt, som altså er lærer for klasse 3STA på en videregående skole i Oslo. Flere av elevene er også intervjuet, og det er disse intervjuene som utgjør dokumentarboken Klassen. En slags bokversjon av Skam, kan man kanskje kalle dette. Ærlige, nære og vare møter med ungdommer, akkurat slik de er, så herlig, bekymringsfritt, og samtidig så brutalt og angstfylt som et tenåringsliv kan være. Og så den viktige voksenpersonen, læreren, som får vite nesten alt. Hun blir nesten skremt av hvor mye hun får vite og ta del i av det som skjer i ungdommenes hverdag. Fra tidlig morgen til sen kveld renner det inn meldinger fra Daran, som er delt mellom to verdener, fra Rebecca, som er voldtatt og fra Emily, som alltid har fått det hun har pekt på, og mer til. Og hun svarer alltid. Hun blir deres klippe og holdepunkt. Men det er ikke alltid at Annette føler hun strekker til. Da er det vanskelig å legge fra seg tankene på 18-åringene selv på hytteferie, og selv om hun har egne barn å ta hensyn til. Fikk du ikke fulgt med på TV-serien Skam, kan boken varmt anbefales. Har du barn i vgs-alder, arbeider du med ungdom eller er du tenåring? Løp og les Klassen!

Del på facebook
Olla Rypdal:

Amulettmysteriet

Amulettmysteriet

Det er svært gledeleg å kunne presentere ei drivande god barne-/ungdomsbok skriven av ein lokal forfattar. Amulettmysteriet inneheld både ei god krimhistorie, godt språk (nynorsk) og lærdom. 

Vi møter Anna, som er på båtferie på ei øy på Nordvestlandet saman med foreldra sine. Ho kjedar seg, for det skjer jo ingenting! Her er berre ein merkeleg amerikanar, ein franskmann og eit mystisk, mørkkledd par. Anna har ingen andre enn hunden Kaspar å vere saman med. Heldigvis blir ho kjend med Esther, ei eldre dame som bur i eit hus ved fyret. Ho har mykje spennande å fortelje og viser Anna ein amulett, som har ei spesiell historie. Siri og Eirik, som Anna vart kjend med på ein tidlegare båttur, kjem også til øya, til Annas store glede. Saman utforskar dei mellom anna fyret, og der skjer det ting som dei ikkje finn ei naturleg forklaring på. Parallelt med det som etterkvart skjer på øya i Noreg, møter vi ein ung gut i Kongo, som er på leiting etter ein forsvunnen onkel. Det skal vise seg at desse to historiene har ein nær samanheng med kvarandre, der Esthers amulett spelar ei viktig rolle. Olla Rypdal er opphavleg frå Vestnes, men no busett i Brattvåg. Dette er hennar første bok, utgitt på eige forlag. Framsideillustrasjonen er ved Tarjei Rypdal Eide. Vi håpar på meir, spennande litteratur frå denne fronten. 

Del på facebook
John Sylte:

#sorg

#sorg

John Sylte er sogneprest i Vestnes. Han har også i en årrekke arbeidet som prest i Rauma og har mange ganger måttet ta den tunge børa det er å levere et dødsbudskap. Nå har han skrevet boka #sorg om sine erfaringer. 

Det er ei lettfattelig bok om et av livets vanskeligste tema Sylte har skrevet. Som det står i forordet, er den skrevet slik at mennesker som opplever sorg skal kunne orke å lese den. Det religiøse aspektet er sterkt nedtonet; dette skal være en bok for alle. Boka er også skrevet for å passe for unge mennesker, slik som hovedpersonen Morten, som vi  følger hele boka igjennom. Han får den forferdelige beskjeden av presten Knut: Faren til Morten er død. Vi følger Morten og familien hans gjennom de ulike fasene de går gjennom. Knut er med som en støtte hele veien. Også når Morten ikke våger å snakke med noen andre om følelsene sine, fordi han er redd for å gjøre familien sin tristere enn de allerede er, kan han betro seg til Knut. Han tåler å høre på alt det vonde. Han belærer ikke, men viser respekt for at Morten eier sin egen sorg. Hva er sorg? Hvordan arter den seg for den enkelte? Er det noen måter å sørge på som er feil? Kan man våge å fortelle noen hva man føler, selv om tankene virker helt syke? Varer sorgen hele livet? Hva skjer med den døde? Morten har så mange spørsmål, og gjennom samtalene med Knut opplever han at brikkene faller litt mer på plass. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til en som sørger. Etter hvert av de korte kapitlene i boka presenteres konkrete råd til hjelperen. Dette er også ei bok om viktigheten av at vi har et hjelpeapparat. At noen med erfaring og kunnskap kan tre støttende inn når sjokket og sorgen rammer, blir av stor betydning for Morten og familien. Det vil også denne boka være, tror vi. #sorg er dermed ei viktig bok, som varmt kan anbefales til dem som selv sørger eller til en som ønsker å være til hjelp.

Del på facebook
Gudrun Skretting:

Anton og andre uhell

Anton og andre uhell

Mens Anton står og lapper sykkeldekket sitt, kommer faren med setningen som forandrer alt: "Ja, ja - det kan komme mye rart ut av en liten rift i gummien." 

"En rift i gummien." Et uhell, noe som ikke skulle skjedd. På samme måte som når moren døde: et uhell. En ulykke! Det er altså det Anton er.

Selv om faren prøver å glatte over det hele med fortellingen om hvordan månen også ble til ved en ren tilfeldighet, hjelper det ikke. Månen surrer rundt i universet helt alene, tenker Anton, akkurat som han selv gjør.

Hvis man ikke er ønsket, kan man da ha noen verdi?

Antons prosjekt blir dermed å prøve å bli verdt noe. Og hvordan kan han klare det? Jo, ved å finne en dame til pappa! Da slipper pappa å være alene og deprimert. Det er klart at pappa trenger en dame!

Sammen med bestevennen Ine starter Anton et storstilt arbeid. Det er ikke noen lett oppgave de har tatt på seg, viser det seg. Og var det egentlig så lurt å leke Kirsten giftekniv? Vil Anton egentlig ha en ny mamma?

Dette er ei bok det går fort å lese! Delvis på grunn av handlingen, selv om plottet i seg selv ikke akkurat er banebrytende (det er skrevet en del bøker om barn som vil finne en ny flamme til en forelder), og delvis på grunn av språket. Med en herlig snert og humor leker setningene seg gjennom de pinlige situasjonene som dukker opp i Antons forsøk på å bli noe mer enn en glipp. Og kanskje kan også det som i utgangspunktet ikke var planlagt vise seg rett og slett å være uunnværlig?

Flott ungdomsbok, som også voksne vil more seg med!

Del på facebook
Sunniva Relling Berg:

Utfor

Utfor

"Ny skule, nye moglegheiter!" Det var nesten blitt mora sitt mantra. Men å flytte frå byen og ut på ei øy i havgapet var ikkje berre enkelt for Lea. 

Lea skal begynne i 9. klasse på øya og vert fort kjend med klasseveninnene. Ho vert også kjend med naboguten, Johannes. Dei utviklar eit godt venskap, og alt verkar greitt. Men kvifor tek dei andre i klassen avstand frå han? Kva er det dei sluttar å snakke om når ho nærmar seg? 

Lea vil så gjerne passe inn, men merkar fort at det å vere ven med Johannes ikkje er den rette måten å verte populær på. Det viser seg at det er ei historie knytt til han, og den historia vil Lea lære å kjenne. Men korleis kan ho det, når ingen vil snakke om det som har skjedd? 

Valet mellom å verte "ein av gjengen" og å halde fast på venskapet til Johannes vert stadig vanskelegare, og Lea kjenner det etterkvart som om ho vert kasta utfor eit stup ...

Boka er super for deg som går i ungdomsskulen. Ho får deg kanskje til å tenkje over kva som er dine verdiar. Kva ville du sjølv ha valt? Johannes eller dei populære jentene? 

Del på facebook
Simone Elkeles:

Perfekt kjemi

Perfekt kjemi

"Romeo og Julie møter Grease møter West Side Story i fantastisk kjærlighetsroman!"Slik lyder det på baksiden av denne boken. Wow! tenker vi, det må jo være bra! Eller står vi overfor en real klisjé-bonanza?

Vi husker Sandy, fra Grease, den ordentlige, plettfrie jenta, som forelsker seg hodestups i en av skolens "bad boys". Cheerleaderen Brittany Ellis' drøm om en plettfri fremtid involverer absolutt ikke en like hodestups forelskelse i Alex Fuentes. Han er gjengmedlem, har rulleblad og er bad boy så det holder. Han passer overhodet ikke inn i overklassejenta Brittanys liv. Umulig kjærlighet, altså. 

Men så tar jo livet innimellom sine uventende, uransakelige veier. Brittany blir sittende sammen med Alex på skolen, og Alex inngår et veddemål med gjengen om at han skal klare å forføre skolens (is)-dronning. Etterhvert innser han imidlertid at det er mer bak den perfekte fasaden enn han trodde. Brittany på sin side dras mot kjekkasens sjarme. 

Kan kjærligheten som oppstår overvinne de opplagte, klassiske barrierene som fattig vs rik, hvit amerikaner vs meksikaner og rebell vs "dydsmønster"? 

Vi får presentert historien fra begges synsvinkel, ettersom de bytter på å være "jeg"-person i annethvert kapittel. Fortellingen har et fint driv, og du blir revet med i handlingen.

Kos deg med denne herlige kjærlighetsromanen i sommer! 

Del på facebook
Lise Forfang Grimnes:

Kaoshjerte

Kaoshjerte

Minja våkner forslått og forvirret hjemme i leiligheten på Stovner. Hun beskriver: "Jeg våkner av en lyd og slår øynene opp. (...) Jeg løfter hånda, drar fingrene over leppene. Pekefingeren min blir farget svakt rød. Blod. (...) Jeg vrir hodet, det føles som en jernstang er tredd langs nakkevirvlene og ned ryggen min." De to siste ukene er som blåst ut av hukommelsen hennes. Hvordan har hun havnet i denne situasjonen? Og hva har skjedd med Jørgen? Bestevennen hennes er nemlig borte, og hun får snart en mistanke om at forvinningen har noe med henne å gjøre.

Minja, som altså er jeg-personen vi følger i denne spennings-/urban fantasyromanen, får rullet opp bit for bit av de siste ukene gjennom å lese meldingene på mobiltelefonen sin. Her finner hun ut at hun var i ferd med å grave lenger bakover i livet sitt for å bli kjent med seg selv og sin bakgrunn. Det viser seg at hun før hukommelsestapet var på vei for å besøke bestemoren sin, og etterhvert gjennomfører hun besøket. 

Hun blir ikke tatt godt imot av bestemoren. Likevel gir hun ikke opp jakten på sin egen historie. Som resultat av et one night-stand har hun mange ubesvarte spørsmål om sin familie. I tillegg har Minja har utenomjordiske krefter, og disse må da vel komme fra et sted? Hva er det familien hennes har holdt skjult for henne? 

Det utspiller seg et univers hvor huldermyter veves inn i vår verden, og den sømløse måten dette gjøres på er fascinerende i seg selv. Og selvsagt, kan man kanskje si, inneholder boken en søt kjærlighetshistorie.

Dette er Lise Forfang Grimnes' debutroman. Hun skriver et troverdig ungdomsspråk, og vi tror virkelig på Minja, selv om vi ikke alltid har sympati med henne. Hun er nemlig full av fordommer, noe som kommer godt frem når hun besøker bestemoren på landet, der dialekten er "rar", og der hun beskriver en av innbyggerne slik: «Han var høy og bred. Stor. (…) En lam grønn caps med bilde av en hoppende geit på. Sekken hans sto i setet ved siden av og lignet den jeg hadde på barneskolen. Han hadde garantert en halv hjernecelle. Den andre halvdelen hadde Dagros som sto hjemme og venta».  

Boken er delt i tre deler, hvor første del dreier seg om å nøste opp i de to ukene som ble borte fra minnet hennes, del to handler om livet før der igjen. I del tre leter hun etter Jørgen. Språket er til tider veldig "hektisk", med korte setninger som driver handlingen i et vanvittig tempo, og spesielt del to av boken går unna som en vind. 

Mitt tips er at lesere i ungdomsskolealder vil sluke denne!

Del på facebook

Opningstider

Måndag 13.00 - 16.00
Tysdag 13.00 - 19.00
Onsdag 13.00 - 16.00
Torsdag 12.00 - 19.00
Fredag 12.00 - 16.00

Kontakt

Tlf.: 70 24 41 91
Epost: biblioteket@skodje.kommune.no

Besøksadresse

Stadionvegen 25, 6260 Skodje

Vi blir inspirert av