Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Bridge of spies

Steven Spielberg:

Bridge of spies

Bridge of spies

Bridges of Spies er en underholdende film. Mer drama enn thriller, filmen er basert på en sann historie med en god del varme fra den Kalde krigen. USAs justissystem ser etter en lite kjent advokat som på papir kan forsvare en sovjetisk agent, Rubel Abel, som har blitt fanget. Valget ender opp med James B Donovan, som til vanlig tar seg av helt andre saker innen forsikring, men så viser det seg at han var aktiv under Nürnbergprosessen.

Donovan, overbevisende spilt av Tom Hanks, må snart forsvare seg selv også, for justissystemet er opptatt av å bygge opp om en nasjonalfølelse som skal fores gjennom mediene. Donovan snur denne argumentasjonen opp-ned ved å hevde at det amerikanske idealet er å gi hvert enkelt menneske et troverdig forsvar.

Hadde ikke den sovjetiske agent vært den ganske så sympatisk fyr som han er, ville ikke filmen har fungert så bra, for i tillegg til idealet om å gi et menneske det forsvaret han har rett til, ønsker Donovan oppriktig å forsvare Abel. Dette fester mediene seg ved. Til og med Donovans familie er i ferd med å stemple han som illojal mot landet.

Dette skjer når et amerikansk U2 fly tar bilder over Sovjetunionen og blir skutt ned. Donovan, som har klart å få Abel fengslet i stedet for avrettet, ser muligheten for et fangebytte, for piloten berger seg og bli tatt til fange. Når en megler for byttingen kommer på banen i Øst-Tyskland, må det hele forbli en fiksjon, fordi USA anerkjenner ikke Øst-Tyskland som et land og Donovan kan ikke representere USA, bare CIA kan. Dessuten blir det enkle byttet mer komplisert.

Med Steven Spielberg som regissør og Joel and Ethan Coen som manusforfattere, får vi en truverdig film med en etisk bunnlinje i et godt tempo. Filmen gjenspeiler New York, Øst-Berlin og Vest-Berlin på slutten av 1950-tallet med mye detalj innvendig og utvendig. Til og med Berlinmuren under oppføring opplever vi.

Del på facebook

Opningstider

Måndag 13.00 - 16.00
Tysdag 13.00 - 19.00
Onsdag 13.00 - 16.00
Torsdag 12.00 - 19.00
Fredag 12.00 - 16.00

Kontakt

Tlf.: 70 24 41 91
Epost: biblioteket@skodje.kommune.no

Besøksadresse

Stadionvegen 25, 6260 Skodje

Vi blir inspirert av