Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Filmtips > Dredd

Peter Travis:

Dredd

Cover Dredd

“I am the law!”

Dredd (2012) er en adaptasjon av den amerikanske tegneserien 2000 AD. Selv om det blir utgitt mange filmer basert på tegneserier/superhelter for tiden, så skiller Dredd seg ut som en av de desidert bedre.

Handlingen er lagt til en dystopisk fremtid hvor det meste av USA er blitt til et ødelagt og radioaktivt landskap. Menneskene er pakket sammen i Metro-City One, en enorm overbefolket by/stat hvor gigantiske skyskrapere ruver over landskapet. Kriminaliteten er på et skyhøyt nivå. Lov og orden blir (forsøkt) opprettholdt av ”judges”, en sammenblanding av politi og dommere. De fungerer som både dommer, jury og bøddel, med full rett til å dømme og eventuelt henrette kriminelle som bryter loven.

Judge Dredd (Karl Urban) er hovedpersonen som sammen med den ferske rekrutten Anderson (Olivia Thirlby) blir sendt ut til skyskraperen Peach Trees Mega Block for å etterforske et trippeldrap. Peach Trees blir kontrollert av den hensynsløse gjenglederen Ma-Ma (Lena Headey) som beordrer en full nedlåsning av hele bygningen. Fanget inne i skyskraperen må Dredd og Anderson kjempe for å overleve mot Ma-Ma og hennes hær av gjengmedlemmer.

Ideen er enkel, men på denne måten blir filmen veldig fokusert og ekstremt spennende. Det er sjelden noen pauser i den actionfylte handlingen hvor verken publikum eller hovedpersonene får puste ut. La det være sagt, ”Dredd” er en ekstremt voldelig og brutal film hvor man i detalj, og ofte i sakte film, får se de blodige konsekvensene av kampen som utkjempes. Det er brutalt, mørkt og dystert.

Karl Urban gjør en veldig god jobb i sin fremstilling av Dredd, spesielt med tanke på at vi aldri får se ansiktet hans (han har på seg en hjelm under hele filmen). Dredd er en autoritær og herdet personlighet, mens Olivia Thirlbys karakter Anderson fungerer som en bra motvekt. Gjennom filmen utvikler hun seg fra en nervøs nybegynner til en desillusjonert og selvsikker person.

Filmen kan sterkt anbefales. Det er en ekstremt spennende og actionfylt film med masse bra spesialeffekter og viktigst av alt; hovedpersoner man bryr seg om.

For øvrig har filmen fått aldersgrense 15 år i Norge. I Amerika fikk den aldersgrense ”R” eller Restricted (tilsvarer aldersgrense 17 år), i Storbritannia 18 års aldersgrense. For meg, rent personlig, så virker de høyere aldersgrensene mer fornuftig med tanke på filmens innhold.

Del på facebook

Opningstider

Måndag 13.00 - 16.00
Tysdag 13.00 - 19.00
Onsdag 13.00 - 16.00
Torsdag 12.00 - 19.00
Fredag 12.00 - 16.00

Kontakt

Tlf.: 70 24 41 91
Epost: biblioteket@skodje.kommune.no

Besøksadresse

Stadionvegen 25, 6260 Skodje

Vi blir inspirert av